15% på ett köp för medlemmar*
Fakta & Råd

Fem grönsaker att så och skörda hela hösten

Sallat under fiberduk - LS
Snabbväxande, köldtåliga grönsaker är härliga att skörda av hela hösten. De sås från sensommaren och in på hösten och är lättskötta eftersom få skadegörare hotar och vattningsbehovet är minimalt. Med en fiberduk förlängs säsongen flera månader. 
 
Fiberduk över odlingslåda
FIberduken fungerar både som drivhus och köldskydd. En upphöjd odlingsbädd är lättskött och ger snabbare tillväxt eftersom mikroklimatet blir varmare.
 
Eftersom vi inte kan sia över vädret i förväg, är det bra att odla under en tjock fiberduk ifall hösten inte blir så mild som man hoppas. Ett växthus, en drivbänk eller oisolerat uterum är också idealiskt för höstsådden.
Använd näringsrik jord, så att grödorna tar fart och orkar ge mycket skörd innan den värsta kylan sätter in. Kruka eller pallkrage höjer upp växtbädden och ger ytterligare värme och fart på tillväxten.
 

Fem sorter att så och skörda på hösten

De här köksväxterna både gror och växer snabbt och trivs i sval temperatur. De är skördeklara redan efter 4-8 veckor beroende på temperatur. Odlingstips hittar du i faktabanken under respektive växtslag.
 

1. Asiatiska bladgrönsaker

Mix av asiatiska bladgrönsaker - LS
 
Mizunakål med fler asiatiska bladgrönsaker ger stora, krispiga blad som ett mellanting mellan sallat och späd kål. Lättodlade och användbara i både sallader och i varma rätter som wok och gratäng. De tål några minusgrader och kan därför skördas nästan hela vintern i milda trakter.
 

2. Rucola

Odling av rucola - AS

Rucola sås i omgångar för kontinuerlig skörd hela hösten. Blir skördeklar på några veckor.
 

3. Rädisa

Skördade rädisor- LS


Rädisor behöver mycket vatten för att växa snabbt och bli mjälla och krispiga. I den svala temperaturen blir smaken mildare än sommarrädisor.
 
 
 

4. Sallat-mix

mix av sallat i jordsäck - LS
 
Det är roligt att skörda sallat med lite olika färger och former av sallat. Då är mix-påsarna suveräna. Om du bara vill välja en sort är vintersallat, eller machésallat, ett bra val, eftersom den är extremt köldtålig och kan skördas in i december.
 

5. Spenat

odling av spenat - AES

Spenat blir mjällare och mer smakrik än sommarodlad spenat. Den går heller inte i blom, vilket kan drabba spenat som sås när det är för varmt. 

Foto: Anneli Eriksson Sundberg och Linda Sandström m fl.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.