Just nu: Upp till 30% på Höstlökar
Fakta & Råd

Maxa odlingen i pallkrage och odlingslåda

Odlingslåda med squash, sallat och jordgubbar m.m.
 
Odlingslåda med kryddörter, grönsaker och lavendel - LS
 
Pallkragen är en suverän odlingsform för den lilla ytan. Prydlig, lättskött och enkel att variera. Om ytorna finns kan du utöka med fler lådor vartefter du blir mer erfaren. Här får du tipsen som gör att du får ut mesta möjliga av den odlingyta som odlingslådan ger.
 
I artikeln om att Odla i pallkrage hittar du massor av smarta odlingstips, som jordval, näring och skötsel.

Tips för maximal skörd

Förläng odlingssäsongen

Genom att använda fiberduk eller odlingstunnel kan du både starta tidigare och odla längre på hösten.
Fiberduken skyddar från kyla, gassande sol och skadedjur. Samtidigt minskar avdunstningen så att bevattningsbehovet minskar samtidigt som fuktigheten blir mer jämn.
Växter som odlas under fiberduk eller i odlingstunnel utvecklas snabbare och du kan därmed få njuta din skörd tidigare.
 

Förodla

Småplantor av sallat - x
 
Det kanske är mer eller mindre självklart att förodla växter som tar lång tid på sig att utvecklas som t.ex. kålväxter, purjolök och kronärtskocka på vårvintern, men undantaget morötter och liknande rotfrukter där en flytt lätt skadar rötterna spar kan man få flera veckor tidigare skörd genom att förodla det mesta som ska ner i landet.
 
Börja med att ha färdiga småplantor av sallat, rucola, spenat, och dill. När värmen tillåter planterar du ut dem på lagom avstånd direkt och kan njuta skörd flera veckor tidigare än vid direktsådd. Dessutom är de förodlade växterna bättre på att stå émot angrepp av skadegörare som sniglar och jordloppor, jämfört med direktsådda småttingar.
 
Denna typ av snabbväxande och mycket användbara grönsaker kan man alltid ha ett litet lager av småplantor att sätta ner när det blir ett tomrum efter skörd av andra växter.
 

Vatten och näring

Oavsett hur fint du planerat dina sådder och planteringar blir inte resultatet bra om växterna inte får den mängd vatten och näring de behöver. 
Tänk praktiskt. Installera bevattningautamatik som till exempel Irrigatia solcellsdriven bevattning. Då kan du känna dig trygg med att växterna frodas utan dåligt samvete om du inte hinner eller glömmer av att vattna då och då.
 
 
Ettåriga grönsaker behöver rejält med näring. Välj en sort som passar ditt behov. Du kan också göra din egen gödselblandning av t.ex. nässlor. Lär dig allt du behöver veta om näring och gödsel i Odlingsskolan del 4: Växtnäring och gödsling.
 

Täckodla och mulcha

Det smarta sättet att hålla ogräset borta, minska avdunstning och samtidigt bidra till växternas näringstillförsel är att täckodla. Läs mer i artikeln Täckodling och mulching.

Kombinera växtslag

Plantera växter tillsammans som drar nytta av varandra eller gör att utrymmet utnyttjas optimalt.

Genom att samodla vissa växter kan man uppnå ett mostdånd och skydd mot vissa skadegörare. I artikeln Samodla växter för skydd mot skadegörare får du tips om flera olika samodling. i vårt sortiment av frö till partnerplantor kan du köpa flera av dessa partner som hjälper varandra och samtidigt bidrar till biologisk mångfald och välkomnar pollinerare.

Genom att utnyttja växternas växtsätt och tillväxthastighet kan man få in mer odling på mindre yta:

 

  • Variera form. Mixa växter som brer ut sig med växtslag som vill klättra på höjden. Låt till exempel baljväxter, majs och tomater samsas med marktäckande spenat, sallat, pumpa och squash.
  • Mixa snabba och långsamma. Så ut snabba kulturer som rädisa, spenat och rucola mellan plantorna på växter som tar tid. Till de långa kulturerna hör kålväxter, purjolök, selleri, pumpa och tomater. 
  • Gallringsskörda. Sätt eller så växter som ska gallras tätt. Gallringen blir sedan en extraskörd av späda primörer. Hit hör många växter som lök av alla slag, sallater, spenat, rädisor och morötter.
  • Blanda in blommande växter. Gärna ätbara, som ringblomma, tagetes och krasse. Förutom att de är vackra och ätbara attraherar de pollinerande insekter som ökar skördarna av andra blommande köksväxter som bönor, ärter, tomater och squash. Läs vidare om trevliga kombinationer i Potager - blommor i grönsakslandet.
 

Terrassera och utnyttja höjden

Genom att bygga upp en eller flera nivåer rymmer odlingslådan mer, samtidigt som odlingen blir mera lättskött. 
 
Med växtstöd kan klängande växter ta plats på höjdent. Med torvblock eller en påbyggnad kan du också öka höjden så att odlingsbädden får lite pyramidform och fler växter därmed får svängrum och nås av ljus.
 

Mixa perenna och ettåriga köksväxter

Ha en stomme av fleråriga grönsaker som du bara sår eller planterar en gång. Till dem hör piplök, sparris, gräslök, rabarber, korogi och rankspenat. Läs om alla spännandefleråriga grönsaker i Odlingsråd för fleråriga köksväxter. I säsong finner du småplantor av grönsaker och köksväxter i webshopen.

Glöm inte att tänka på växtföljden

Också när man odlar i odlingslåda och pallkrage är det viktigt att låta olika växtslag rotera i odlingarna. Läs mer här om växtföljd.
 

Odlingsåret i pallkragen

 
Odling av bönor, rotfrukter och blommor i pallkragar - FS
 
Här kommer förslag på hur du kan maxa växtvalet så att det finns något att skörda under hela odlingssäsongen! I Faktabanken finner du odlingsråd för de flesta växtslagen.

Vårvinter i pallkragen

När jordtemperaturen når fem grader är det dags att börja så! Med en fiberduk driver du på ytterligare. En stor fördel med pallkrageodling är att temperaturen snabbt blir varmare, eftersom jorden fort torkar upp. 
  • Direkt-så snabba växtslag som klarar låga temperaturer. Rädisa, sallat, rucola, spenat och dill.
  • Sätt ut förodlade plantor med lång kulturtid efter avhärdning. Kålväxter, purjolök och selleri.
  • Sätt vitlöksklyftor om du inte hann få dem i jorden i höstas.
  • Så växtslag som gror vid låga temperaturer som lök, morot och rödbeta. 
  • Skörda tidiga, köldtåliga växter som machesallat, vinterportlak och spenat.

Vår i pallkragen

  • Börja skörda de första primörerna som småblad och rädisor.
  • Så växtslag med lång kulturtid som ärter, palsternacka och mangold.
  • Så persilja, timjan och andra kryddörter.
  • Så ätbara blommor som krasse, ringblomma och tagetes.
  • Så en ny omgång av rädisa, sallat, rucola, spenat och dill.
  • Sätt lök. Vårt sortiment finnder du under Sättlök.
  • Plantera någon flerårig växt, som en rad sparris, rabarber, uppstammade bär som krusbär eller vinbär eller en rad jordgubbar.

Försommar i pallkragen

  • Så värmekrävande växtslag som bönor och majs.
  • Sätt ut köldkänsliga växter som tomat, potatis, majs, squash och melon.
  • Så en ny omgång av rädisa, sallat, rucola, spenat och dill.

Sommar i pallkragen

  • Skörden är i full gång!
  • Plantera ut förodlade småplantor i mellanrummen efterhand som det blir tomt efter skörd av sallat, dill, potatis med flera. 
  • Så en ny omgång av dill.
  • Plantera en ny rad jordgubbar genom att ta revplantor, eller köp nya småplantor.

Sensommar i pallkragen

  • Så en ny omgång av rädisat, rucola, spenat och dill.
  • Så snabbväxande bladgrönsaker som sallat och asiatiska bladgrönsaker.

Höst i pallkragen

Vinter i pallkragen

  • Skörda köldtåliga växtslag som grönkål, purjolök, sibirisk bladraps och vintersallat.
  • Så köksväxter som har köldtåligt frö och som sedan gror tidigare på våren. Hit hör bland andra palsternacka, ramslök, morot och sallat. Fler tips om sen sådd kan du läsa i artikeln Höstsådd av köksväxter.
 
 
Foto: Karin Elmberg, Fleuroselect, Iverde och Linda Sandström
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.