Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Asiatiska bladgrönsaker - odlingsråd och sorter

Odling av mizuna sallad asiatisk bladgrönsak med fiberduk i oktober
De asiatiska bladgrönsakerna stormtrivs i vårt nordiska, svala klimat. De är lättodlade och ger höga skördar av krispiga, läckra, vackra och supernyttiga blad. Vi har ett stort sortiment av frö till asiatiska bladgrönsaker.
 
Odling av asiatisk bladgrönsak mizuna med fiberduk
Det är odlarlycka att skörda krispiga, asiatiska bladgrönsaker hela hösten. Här prunkar mizunakål under fiberduken.
 
De flesta tillhör kålväxterna, men till skillnad från de släktingar vi vanligen odlar är detta snabba kulturer som inte behöver förodlas och är skördeklara redan efter en dryg månad. Undvik att så dem under sommarmånaderna, då de lätt går i blom i värmen. Enklast lyckas man med sensommar/höstsådd även om det också funkar att så dem på våren när jorden är varm.
 
ads
 

Fakta om asiatiska bladgrönsaker

Svenska namn: pak choi, kailaan (kinesisk broccoli), kinesisk salladskål, komatsuna, mizuna med flera. Se nedan under sorter.
Vetenskapligt namn: De flesta tillhör kålsläktet, Brassica. Familjen korsblommiga växter, Brassicaceae.
 
Botanik: Ettåriga med härstamning i Asien. Kan odlas i hela landet. 
 

Sorter av asiatiska bladgrönsaker

De orientaliska bladgrönsakrerna har olika härliga former, färger och smaker. Många har odlats i tusentals år i sina asiatiska hemländer. Vi har också flera mixer som passar att odla som småblad, till exempel kål, asiatisk mix.
Här är vårt urval av de bästa sortera ur denna stora, spännande växtgrupp:

Choi sum asiatisk bladgrönsak blomsellerikål

Choy sum, blomsellerikål. Brassica rapa Parachinensis-gruppen. Ser ut som sellerikål men bildar inte huvuden, utan går snabbt i blom och man äter både blomknoppar och stjälkar som är en delikatess.

Daikon rättika asiatisk bladgrönsak i odling

Daikon. Raphanus sativus Daikon-gruppen eller var. longipinnatus. En tunnskalig, mjäll asiatisk rättika med långa, spröda rötter. Mild rädissmak. Rötterna kan lagras svalt i flera månader.

Kailaan daggkål asiatisk bladgrönsak kinesisk broccoli odling

Kailaan kallas också daggkål och kinesiks broccoli. Brassica oleracea var. alboglabra. Får mjälla, läckra stjälkar och blad med en utsökt, mild broccolismak. Skörda stjälkar och blad längs stammen så kommer nya skott kontinuerligt från samma planta.

kinesisk salladskål asiatisk bladgrönsak i odling

Kinesisk salladskål, Brassica rapa var. pekinensis. Högresta huvuden med krispiga blad med mild kålsmak. Kan också skördas som småblad. Goda både i sallad och att woka eller grilla.
 
Komatsuna asiatisk bladgrönsak senapsspenat i odling som småblad
 
Komatsuna, senapsspenat. Brassica rapa var. komatsuna . En härlig växt som får massor av blad med mild spenat/senapssmak. Läckra både i sallad och wok.
 
Mibuna asiatisk bladgrönsak odling

Mibuna. Brassica rapa (Nipposinica-Gruppen) 'Mibuna'. Långa, slanka vackra blad i en tät klunga. Nära släkt med mizunakål.
 
Mitsuba japansk persilja asiatisk bladgrönsak odling

Mitsuba, japansk persilja. Cryptotaenia japonica. En trevlig, flerårig bladväxt med spännande, frisk pikant smak som kan övervintra ute i milda trakter. Ser ut som slätbladig persilja. Används som kryddväxt i det japanska köket, framförallt till sushi och sallader. Tillhör familjen Apiaceae, flockblomstriga växter.
 
Odling av mizuna under fiberduk

Mizuna, kyona, japansk kål. Brassica rapa Nipposinica-gruppen. Vackra, frodiga blad som växer i yviga buketter. Hela plantan kan skördas och kommer sedan igen med nya blad från samma rosettbas. Härlig i sallader men kan också snabbgrillas. 

Odling av pak choi asiatisk bladgrönsak

Pak choi, sellerikål. Brassica rapa Chinensis-gruppen. Fina, halvöppna huvuden med ljus bas. Mjälla och milda i smaken med drag åt mangold. 
 
sareptasenap asiatisk bladgrönsak odling

Sareptasenap, japansk bladsenap. Brassica juncea. Vacker bladväxt med spröda, goda blad med pepparrotssmak som avtar vid upphettning. Härlig att använda som hemodlad wasabi. Finns också som trevliga mixer i olika färger.
 
shungiku garland ätlig krysantemum asiatisk grönsak

Shungiku, garland. Chrysanthemum coronarium. En ätlig krysantemumsläkting. Man äter både blad, knoppar och blomma. En delikatess i hela Asien, växten äts inte rå utan wokas.
 
sibirisk bladraps odling asiatisk bladgrönsak

Sibirisk bladraps, Brassica napus. Vackra grönlila blad som kan skördas i alla stadier. Nyp av blad intill stammen så kommer nya skott att bryta fram. God grönkålssmak.
 
sparrissallad celtuse
 
Sparrissallat, kallas också celtuse och kinesisk sallad. Lactuca sativa Aparagina-gruppen ’Celtuce’. Namnet betyder spröd stamsallad på kinesiska. Man äter både stam och blad, växten blir ca 40 cm hög. Har en frisk smak av gurka och milda nötter som framträder extra vid stekning.
 
Tatsoi odling asiatisk bladgrönsak

Tatsoikål. Brassica rapa var. rosularis eller Narinosa-gruppen. Vackra, rosettbildande öppna huvuden med glansiga, skedformade blad. Snabbväxande och extremt köldtålig. Tillagas och smakar som spenat.

Odlingsfakta om asiatiska bladgrönsaker

Svårighetsgrad: lätt-medel
Kan förodlas: Ja men inte nödvändigt.

Läge: Trivs på både solig och skuggig plats på jordar som inte torkar ut. Kan också odlas i pallkragar och drivbänkar, stora krukor och i växthus.

Såtid: Fröna gror vid lägst 5 grader. Så tidig vår när jorden blivit varm och från slutet av juli till början av oktober. Så i omgångar med två veckors mellanrum.

Sådjup: 1 cm.

Plantavstånd: 20-40 cm cm

Radavstånd: 40-70 cm cm

Näring/jord: Trivs i en mullrik, välgödslad jord. Kompost ger en fin struktur som kålväxter uppskattar. Täckodling med gräsklipp och växtrens är perfekt. Ko- eller hönsgödsel är bra gödsel för kålväxter.
 
Täckodling med gräsklipp
Täckodling med gräsklipp ger fukt, näring och mull. Samtidigt hindras ogräs att slå rot.

Vatten: Jämn tillgång på vatten är viktigt för en bra kvalitet och snabb tillväxt som ger mjälla och goda blad. 

Övrigt: Asiatiska bladgrönsaker är köldtåliga och trivs bäst kring 12-18 grader. De kan odlas under hela hösten, in på vintern med täckning av fiberduk eller i odlingstunnel. Också en mild vår kan funka fint, men de trivs inte under de varma sommarmånaderna då plantan snabbt går i blom, så kallad stocklöpning.
 
Odling av asiatiska bladgrönsaker mizuna med fiberduk
Fiberduk är ett suveränt hjälpmedel för grönsaker som odlas vår och höst. Förutom att det driver på, fungerar väven också mot skadegörare - utom sniglar som tyvärr gynnas av den gosiga miljön.
 
OBSERVERA! Kålväxter behöver minst 4, helst 6 års växtföljd för att trivas näringsmässigt och inte drabbas av svåra skadegörare. Du behöver alltså skifta plats varje gång du sår nytt så att inte någon kålväxt odlas i samma jord oftare än vart fjärde-sjätte år.

Sjukdomar och skadedjur som drabbar asiatiska bladgrönsaker

Många kryp gillar kålväxterna som helst skyddas med odlingsduk under hela kulturtiden. Helst den perforerarde kålduken som ger ett svalare mikroklimat. 
Kålfjärils- och kålmalslarverna är värsta skadedjuren. De glupska larverna kan kaläta plantorna på några dagar. Biologisk bekämpning med Turex är effektivt om man redan fått angrepp.
Kålflugans larver gnager på rötterna som ruttnar inifrån. De motas också med fiberduk och ordnad växtföljd. Täckodling minskar också angrepp av kålflugan som lägger ägg på marken intill plantorna.
Jordloppor gnager på de späda småplantorna. De är som mest aktiva vid varmt och torrt väder, vattna ofta så trivs de sämre. Fiberduk skyddar liksom att strö ut aska kring plantorna. 
Klumprotsjuka är en svampsjukdom som förstör rötterna som blir missbildade. Har man väl fått in svampen övervintrar den med sporer som kan ligga i vilstadie i jorden i 20 år. Klumprotsjuka är vanligast på dåligt dränerade jordar med lågt pH. Motas bäst genom 6:årig växtföljd. 
 
 

Skörd och användning av asiatiska bladgrönsaker

De asiatiska bladväxterna är fantastiska i köket med sin milt peppriga, goda smak. Många kan skördas i omgångar från samma planta som fortsätter ge nya skott under lång tid. 
 
Wokade asiatiska bladgrönsaker
De mjälla skotten är suveräna i wokrätter.
 
Späda blad kan ätas färska på smörgås eller i sallader. Äldre skott kan wokas när de vuxit till sig. Dessutom lämpar sig många för paj, soppa och grytor. De är alla vitaminrika och rika på mineraler. 

Odlingsråd för asiatiska bladväxter

  • Så direkt på växtplatsen under våren så fort jorden är varm, eller från slutet av juli och i omgångar till och med oktober.
  • Fukta såraden, så fröna och täck sedan med torr, smulig jord och gärna ett täcke av växtrens eller gäsklipp.
 
Odling av asiatiska bladgrönsaker under fiberduk
En odlingstunnel gör odlingen lättskött.
  • Täck med fiberduk, kålnät eller odla i odlingstunnel under hela växtperioden. Det driver på och ger en snabbare odling och hindrar ohyra att komma åt plantorna.
  • Täck marken runt plantorna med ett rejält lager ogräsrens eller gräsklipp om du har. Denna täckodling bibehåller markfukten och ger både näring och mull som kålväxter älskar.
  • Tilläggsgödsla annars med hönsgödsel.
  • Skörda kontinuerligt, småblad som en gallring och större blad när plantan vuxit till sig eller bildat huvud. Många kommer igen efter att de skurits av ovan mark och fortsätter leverera läckra skott. 
Foto: Karin Elmberg, Mat Knight och Bùi Thụy Đào Nguyên.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.