Just nu: 20% på perennfröer
Fakta & Råd

Odla rädisor

Skörd av olika rädisor
Rädisan är en läcker liten primör som är både snabbodlad och användbar - barnens odlingsfavorit!
 
Skörd av olika slags rädisor
Så lite olika rädisor - vackert , gott och roligt!

Det finns massor av trevliga sorters rädisor med olika utseende; randiga, vita, runda, avlånga – till och med svarta. Du hittar frö till rädisor att så året om i vårt sortiment med rotfrukter.
 

Så och odla rädisor

Hemligheten med att få krispiga, goda rädisor är att de ska växa snabbt i fuktig jord. En mullrik, fuktighållande jord som t.ex grönsaksjord ger snabb tillväxt och läckra rädisor på bara några veckor. 
 
Bredsådd av rädisor

 

Så i omgångar (ca var fjortonde dag) för en lång skördesäsong. Antingen i rader, eller med bredsådd då fröna sås ut glest med ca 3 cm mellanrum. Man kan odla rädisor i det mesta; krukor, sålådor, pallkrage och i kökslandet förstås. Perfekt för balkongodling. Samodla gärna med långsamma kulturer som kålväxter eller tomater.
 
Jorden behöver vara minst 5 grader varm för att fröet inte ska ruttna. Täck med fiberduk för att undvika ohyra.
 
Vattna så att jorden är jämnt fuktig. Om du odlar flera omgångar efter varandra i samma jord behövs ett litet näringstillskott för de senare plantorna. Enklast med flytande gödning.
Rädisor stormtrivs med marktäckning av gräsklipp eller växtrens som håller jorden fuktig. 
 
Rädisor tål några minusgrader.
 
 

Skörd, användning och lagring av rädisa

Skörd av rädisa 'French Breakfast' - LS
Rädisor växer snabbt och kan odlas i det mesta.
 
Skörd: Skörda efter hand som rädisorna ska konsumeras. Låt dem inte växa sig för stora, då blir de beska och träiga.
Prova gärna att låta några plantor gå i blom och skörda sedan fröbaljorna. De har en delikat, lite pepprig smak. 

Användning: De äts färska eller lätt wokade. Läckra som de är, i sallad, på mackan eller som dekoration i all slags mat. Den lite peppriga, unika smaken kommer av dess innehåll av senapsolja.
 
Groddade rädisfrön
Vackra, läckra och krispiga rädisgroddar är gott till mycket.
 
Rädisgroddar är vackra, näringsrika och härliga året om. I Asien konserverar man rädisor i ättikslag. Där är också fröbaljorna en delikatess i många maträtter.
Groddning av rädisor ger härliga skördar av krispiga, näringsrika groddar året om. Här hittar du odlingstips för att odla groddar.

Lagring/förvaring: Kan lagras några veckor i kylen men tål inte att frysas.
 

Fakta om rädisor

Rädisor kom till de svenska herrgårdarna under 1600-talet men slog inte igenom i folkhemmet förrän under 1800-talet.
 

Svenskt namn: rädisa
Vetenskapligt namn: Raphanus sativus. Tillhör familjen kålväxter, Brassicaceae.

Sorter: Det finns ett stort urval sorter med olika färg och form. Från små spelkulerunda munsbitar till långa, vita ”istappar”. Köttfärgen är vit eller ljusrosa. Alla sorter kan också groddas året om.
 

Runda och avlånga vita rädisor
Till höger runda, vita 'Sniezka'. De avlånga vita rädisorna kallas istappar, här 'Icicle'.

 

Botanik: En ettårig växt som härstammar från Östasien där det växer många vilda former. Låter man rädisan stå kvar kommer en hög blomstjälk med små vita eller ljuslila blommor. De utvecklar fröbaljor som är en delikatess i många asiatiska länder.

Svårighetsgrad: lätt
Utvecklingstid: 25-30 dagar, groddning 4-6 dagar
Läge: Trivs i både sol och halvskugga men vill växa ganska svalt. Trivs i köksland, kruka, odlingstråg, pallkrage eller i en odlingsstation året om (där det inte blir för varmt). Tål några minusgrader. Rädisor är också utmärkta att grodda i groddbox. Under Tema groddning hittar du vårt sortiment som gör groddning enkel och rolig.
Såtid: Så i omgångar för lång skördesäsong. Året om i odlingsstation och till groddning. Utomhus från april-september. I växthus eller uterum mars-juni, augusti-oktober. Jordtemperaturen måste vara minst 5 grader. Undvik att så mitt på sommaren utomhus, rädisan trivs inte i för varmt klimat.
Sådjup: 1 cm
Plantavstånd: 3 cm 
Radavstånd: 20 cm, lämplig för bredsådd
Näring/jord: Trivs i en mullrik, fukthållande jord som grönsaksjord med måttlig näring. Helst pH över 7, ge annars extra kalk.
Vatten: Jämn fukttillgång är viktigt för att få rädisorna att växa fort och bli krispiga utan beska.
Ohyra/sjukdomar: Vanligen problemfri. Jordloppor kan angripa bladen torra somrar, men undviks med fiberduk. Kålflugans larver gillar också bladen, men undviks också med en fiberduk.
Övrigt: Rädisor ska växa fort för att få fin kvalitet. Samodla gärna med andra köksväxter med lång kulturtid. Så till exempel rädisor mellan tomater i växthuset eller mellan kålväxterna utomhus. OBS! Rädisan är en kålväxt och måste betraktas som en sådan vid växtföljdsplanering. Läs mer om växtföljd
 
 
Foto: Linda Sandström m fl.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.