
Fem lättodlade köksväxter
Potatis

Potatis är bästa grödan när du ska starta upp ett köksland. Plantan växer fort, kväver ogräs och luckrar jorden på djupet. Ett snabbt sätt att komma igång är att gräva upp gräsmattan under ett fruktträd och sätta en cirkel potatis. ’Timo’ är en tidig mycket god potatis som är Finlands mest populära! Här hittar du odlingsråd för potatis.
Sockerärta
Sockerärter är den mest lönsamma köksväxten när man ser kilopris i butik. Dessutom kan man inte köpa en sådan läckerhet som nyskördade sockerärter. De ska bara ner och vända i pannan eller sjudande vatten. Ju mer du skördar, desto fler blombärande skott bryter fram. Det finns både låga och höga sorter, välj de högresta om du vill ha en snygg klätterställning. Här hittar du odlingsråd för sockerärtor.
Lök

Den enklast möjliga odlingsformen är att bara sticka ner några lökklyftor i jorden. Blasten kan klippas till kryddgrönt och gallrade smålökar användas till färskkonsumtion.
Lök är oumbärlig i köket; den mjälla, milda, färska i sommarmaten och den mer smakintensiva, fullmogna övriga året. Man sår tätt eller ännu enklare sätter klyftor. Sedan använder man gallringen till att äta som färska lökar, medan de övriga får stå kvar och bli fullmogna matlökar. Variera med röda och gula, vitlök och kanske en annan rolig art som schalottenlökar. Här hittar du odlingsråd för lök.
Vaxböna

Vaxbönan är en snabbväxande delikatess med lång skördeperiod. Ju mer du plockar desto fler blombärande skott bryter fram. Frys in överskottet! Det finns både höga och låga sorter, vill du få höjd på dina odlingar, välj de höga och låt slingra kring en vacker klätterställning. Här hittar du odlingsråd för bönor.
Squash/zucchini

Squash är en riktig raketväxt och varje planta ger drygt 20 frukter som skördas när de är ca 15 cm långa. Också blomman är en delikatess att doppa i pannkakssmet och steka. Eller fylla med något gott och gratinera i ugnen. I Italien används namnet zucchini, det är samma växt men vanligen menar en italienare de mindre frukterna (upp till 15-20 cm). Får de svälla och bli större kallas alla frukter i det italienska köket för squash. Engelsmännen kallar småsquash för courgette. Läs här om hur du odlar squash.
Foto: Karin Elmberg