Varukorgen är tom
top.info.shopping_cart
0
0.00 kr
Till Kassan
banner
Navigering
Kundtjänst tel:08-22 50 80
Öppettider: måndag-fredag 9-16
Epost: kundtjanst@wexthuset.com
Fakta & Råd / Växter / Köksväxter

Fem köksväxter för nybörjare

Bondböna sockerärta lök i köksträdgård
Bondböna sockerärta och lök i köksträdgård
I den här lättskötta köksträdgården prunkar bakifrån sockerärta, bondböna (vackra rödblommiga 'Crimson Flowered), lök och morötter.
 
Är du sugen på hemodlat men har inte riktigt kommit igång? Då ska du satsa på det här gänget. Lättodlade köksväxter med lång skördeperiod. De funkar både i pallkrage, stora krukor, odlingssäckar eller i kökslandet. Bara att köra igång!

Fem lättodlade köksväxter

Välj alla - eller bara en. Det viktigaste är att du kan vattna vid torka. Följ sedan våra tydliga odlingsanvisningar så lovar vi lyckad odling och härlig skörd!

Potatis

Skörd av hemodlad potatis

Potatis är bästa grödan när du ska starta upp ett köksland. Plantan växer fort, kväver ogräs och luckrar jorden på djupet. Ett snabbt sätt att komma igång är att gräva upp gräsmattan under ett fruktträd och sätta en cirkel potatis. ’Timo’ är en tidig mycket god potatis som är Finlands mest populära! Här hittar du odlingsråd för potatis.

Sockerärta

Odling av sockerärta

Sockerärter är den mest lönsamma köksväxten när man ser kilopris i butik. Dessutom kan man inte köpa en sådan läckerhet som nyskördade sockerärter. De ska bara ner och vända i pannan eller sjudande vatten. Ju mer du skördar, desto fler blombärande skott bryter fram. Det finns både låga och höga sorter, välj de högresta om du vill ha en snygg klätterställning. Här hittar du odlingsråd för sockerärtor.

Lök

Rödlök och småplantor av lök
Den enklast möjliga odlingsformen är att bara sticka ner några lökklyftor i jorden. Blasten kan klippas till kryddgrönt och gallrade smålökar användas till färskkonsumtion.

Lök är oumbärlig i köket; den mjälla, milda, färska i sommarmaten och den mer smakintensiva, fullmogna övriga året. Man sår tätt eller ännu enklare sätter klyftor. Sedan använder man gallringen till att äta som färska lökar, medan de övriga får stå kvar och bli fullmogna matlökar. Variera med röda och gula, vitlök och kanske en annan rolig art som schalottenlökar. Här hittar du odlingsråd för lök.
 
 

Vaxböna

Vaxböna odlad på klätterstöd wigwam

Vaxbönan är en snabbväxande delikatess med lång skördeperiod. Ju mer du plockar desto fler blombärande skott bryter fram. Frys in överskottet! Det finns både höga och låga sorter, vill du få höjd på dina odlingar, välj de höga och låt slingra kring en vacker klätterställning. Här hittar du odlingsråd för bönor.

Squash/zucchini

Squash i köksträdgård

Squash är en riktig raketväxt och varje planta ger drygt 20 frukter som skördas när de är ca 15 cm långa. Också blomman är en delikatess att doppa i pannkakssmet och steka. Eller fylla med något gott och gratinera i ugnen. I Italien används namnet zucchini, det är samma växt men vanligen menar en italienare de mindre frukterna (upp till 15-20 cm). Får de svälla och bli större kallas alla frukter i det italienska köket för squash. Engelsmännen kallar småsquash för courgette. Läs här om hur du odlar squash.

Foto: Karin Elmberg
Odlingstips och inspiration
Kommentarer ()

Tips på produkter

Fler produkter ˅

Tips på artiklar

Fler artiklar ˅
  KundtjänstKundtjänst
  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  Logga in
  x
  Logga in för att handla som återförsäljare
  Glömt lösenord
  x
  Har du glömt ditt lösenord? Ange den epostadressen som du har registrerat kontot med. Vi skickar sedan ett nytt lösenord till din epostadress.
  Skicka

  Vi kontaktar dig inom kort. Du är alltid välkommen att ringa 08-225080 eller mejla sales@wexthuset.com