Fri Frakt på Fröer hela helgen!
Fakta & Råd

Odla spenat

Odling av spenat - px

KÖP FRÖ TILL SPENATKÖP ODLINGSTILLBEHÖR

 

 

Odling av spenat - px

 

Spenat är grönsakslandets raketväxt. Skördeklar på en dryg månad! Så i omgångar och gärna tillsammans med långsamväxande grödor som lök som får bre ut sig när spenaten är skördad. Spenat är lätt att odla i hydrokultur och inomhus även på vintern under växtbelysning. På så vis kan du bli självförsörjande året runt. 

 

Fakta om spenat

Svenskt namn: Spenat.
Vetenskapligt namn: Spinacia oleracea.  
Sorter: Det finns många sorter med olika bladstorlek och några som är extra tåliga mot stocklöpning (som inte går i blom vid torka). F1-hybrider ger större blad.
Botanik: Ett-årig. Kan odlas i hela landet. Tillhör målleväxfamiljen, Amaranthaceae  och betsläktet liksom mangold.

Två andra bladgrönsaker smakar som spenat men är inte släkt, Nya Zeeländsk spenat, Tetragonia expansa, odlas som spenat. Malabarspenat, Basella alba och rankspenat, Hablitzia tamnoides, är klättrare som behöver stöd. Den senare är perenn och övervintrar upp till zon 5.

Svårighetsgrad: Lätt.
Utvecklingstid: 28-45 dagar.
Kan förodlas: Ja men onödigt.
Läge: Klarar skugga men växer snabbare i sol. Värme och torka gör att plantan går i blom. Jämn fuktighet viktigt för en bra skörd.
Såtid: Februari-maj och augusti-november. Sommarsådd gör att plantorna går i blom. Inomhus i hydrokultur året runt. Fröet gror vid lägst 3 grader. Novembersådden kan övervintras som småplantor som täcks för tidig vårvinterskörd.
Sådjup: 1 cm
Plantavstånd: 5-25 cm 
Radavstånd: 30-40 cm, lämplig för bredsådd.
Näring/jord: Trivs i de flesta jordar. Är jorden grundgödslad behövs kväverik tillskottsnäring om flera omgångar odlas efter varandra. Täckodling med gräsklipp är perfekt, efterrsom det också ger en jämn fuktighet. Överdriven kvävegödsling ger onödigt höga nitratnivåer i bladen.
Vatten: Tål inte torka eller värme, då blir plantan stressad och går i blom. En fuktighållande jord är idealet.
Övrigt: En snabb kultur som är perfekt att samodla med långsamma grödor som kålväxter, lök och morot. Den kan också efterträdas av ärter och bönor som trivs i värme. Köldtålig och därför lämplig att driva i kallbänk tidigt på våren. Hydrokultur inomhus ger spenatskörd året runt.
Ohyra/sjukdomar: Vanligen problemfri. Bladlöss kan härja, samodling med tagetes och starkdoftande örter som lavendel kan avskräcka. Vid fuktig, varm väderlek kan spenatbladmögel slå till. Den ger gulfläckiga blad och ett grått ludd på bladens undersida. Undvik att odla spenat på samma plats om spenatbladmögel fått fäste.

 

Så och odla spenat

Spenat 'Matador' i odlingslåda- Anneli Eriksson Sundberg
 

Direktså spenat

Så direkt när jorden reder sig, fröet gror redan vid 3 grader och spenatplantan klarar några minusgrader. Fröet gror på 5-10 dagar. Täck med fiberduk för snabb utveckling. Den första skörden fungerar som en gallring. Sedan vill plantan ha utrymme för att utvecklas väl.

Så i omgångar under våren och försommaren, men gör uppehåll under den varma tiden eftersom plantan går i blom vid värme (stocklöpning). Man kan också så sent på hösten och täcka med halm för en tidig vårvinterskörd.

Ge extra kvävegödsling om du odlar flera omgångar. Enklast är att strö ut gräsklipp eller hönsgödsel. Men överdriven kvävegödsling ger onödigt höga nitratvärden i bladen. Täckodling med gräsklipp är idealiskt, eftersom det samtidigt håller kvar markfukten, hindrar ogräs och höjer mullhalten. Vattna vid torka och skörda kontinuerligt. Man skördar först de större, yttre bladen på plantan.

 

Spenat i hydrokultur

Spenat är perfekt i hydrokultur året om där den ger skörd på bara två veckor efter sådd.
Sätt småplantorna i odlingssubstrat som t.ex. kokosfiber eller pimpsten, eller så sätter du fröerna i färdiga odlingsbriketter i små korgar som kommer i kontakt med näringslösningen i ett NTF eller DWC-system.
Se till att systemet är rent och fritt från eventuella blockeringar eller skadedjur och se till att rötterna får tillräckligt med syre.
Spenat behöver ljus för att utvecklas bra. Använd växtbelysning om du vill odla även under vinterhalvåret.
Använd en hydroponisk näringslösning som t.ex Formulex.
Läs mer om att odla i hydrokultur.

 

Användning och lagring av spenat

Skörd av spenat - Camilla Vavruch
 

Användning: Skörda kontinuerligt från det att de späda bladen kommer. Om man sår tätt blir första skörden av babybladen en gallring.  Därefter skördas de yttre, största bladen först på plantan. Bladen är härliga att woka med god olja och vitlök. Goda i paj, lasagne, soppa, pesto och sallader. Också härlig i smoothies med citron och äpple. Spenat är rik på järn och många andra nyttiga mineraler och vitaminer. Högt nitratinnehåll är ohälsosamt då det i kroppen omvandlas till nitrit, som famför allt småbarn är känsliga för. De är också rika på oxalsyra som kan ge njurpåverkan. Men vid måttlig konsumtion övervägar alla fördelar. 
Lagring/förvaring: Skörd hela våren och försommaren samt från sensommaren och hela hösten. Klarar några minusgrader och kan därför odlas långt in på hösten. Överflöd förvälls snabbt och fryses in. Varma spenaträtter ska snabbt kylas ner, då detta hindrar omvandlingen från nitrat till nitrit.
 

KÖP FRÖ TILL SPENAT

 

Foto: Anneli Eriksson Sundberg, Camilla Vavruch m fl.

Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.