Varukorgen är tom
top.info.shopping_cart
0
0.00 kr
Till Kassan
banner
Navigering
Kundtjänst tel:08-22 50 80
Öppettider: måndag-fredag 9-16
Epost: kundtjanst@wexthuset.com
Fakta & Råd / Växter / Köksväxter

Odlingsråd för spenat

Odling av spenat i pallkrage

Köksland med spenat

Spenat är en suverän kultur för den otålige. Det tar bara en dryg månad från sådd till skörd.

Spenat är grönsakslandets raketväxt. Skördeklar på en dryg månad! Så i omgångar och gärna tillsammans med långsamväxande grödor som lök som får bre ut sig när spenaten är skördad. Spenat är lätt att odla i hydrokultur och inomhus även på vintern under växtbelysning. På så vis kan du bli självförsörjande året runt.
 
Skörd av spenat Giant d'Hiver
Med bredsådd blir första skörden en gallring där man får småblad att äta. Plantorna som står kvar behöver lite svängrum för att ge stora skördar. Man skördar därefter plantans yttersta, stora blad först.

Fakta om spenat

Svenskt namn: Spenat.
Vetenskapligt namn: Spinacia oleracea.  
Sorter: Det finns många sorter med olika bladstorlek och några som är extra tåliga mot stocklöpning (som inte går i blom vid torka). F1-hybrider ger större blad.
Botanik: Ett-årig. Kan odlas i hela landet. Tillhör målleväxfamiljen, Amaranthaceae  och betsläktet liksom mangold.

Två andra bladgrönsaker smakar som spenat men är inte släkt, Nya Zeeländsk spenat, Tetragonia expansa, odlas som spenat. Malabarspenat, Basella alba och rankspenat, Hablitzia tamnoides, är klättrare som behöver stöd. Den senare är perenn och övervintrar upp till zon 5.

Svårighetsgrad: Lätt.
Utvecklingstid: 28-45 dagar.
Kan förodlas: Ja men onödigt.
Läge: Klarar skugga men växer snabbare i sol. Värme och torka gör att plantan går i blom. Jämn fuktighet viktigt för en bra skörd.
Såtid: Februari-maj och augusti-november. Sommarsådd gör att plantorna går i blom. Inomhus i hydrokultur året runt. Fröet gror vid lägst 3 grader. Novembersådden kan övervintras som småplantor som täcks för tidig vårvinterskörd.
Sådjup: 1 cm
Plantavstånd: 5-25 cm 
Radavstånd: 30-40 cm, lämplig för bredsådd.
Näring/jord: Trivs i de flesta jordar. Är jorden grundgödslad behövs kväverik tillskottsnäring om flera omgångar odlas efter varandra. Täckodling med gräsklipp är perfekt, efterrsom det också ger en jämn fuktighet. Överdriven kvävegödsling ger onödigt höga nitratnivåer i bladen.
Vatten: Tål inte torka eller värme, då blir plantan stressad och går i blom. En fuktighållande jord är idealet.
Övrigt: En snabb kultur som är perfekt att samodla med långsamma grödor som kålväxter, lök och morot. Den kan också efterträdas av ärter och bönor som trivs i värme. Köldtålig och därför lämplig att driva i kallbänk tidigt på våren. Hydrokultur inomhus ger spenatskörd året runt.
Ohyra/sjukdomar: Vanligen problemfri. Bladlöss kan härja, samodling med tagetes och starkdoftande örter som lavendel kan avskräcka. Vid fuktig, varm väderlek kan spenatbladmögel slå till. Den ger gulfläckiga blad och ett grått ludd på bladens undersida. Undvik att odla spenat på samma plats om spenatbladmögel fått fäste.

Användning och lagring av spenat

Användning: Skörda kontinuerligt från det att de späda bladen kommer. Om man sår tätt blir första skörden av babybladen en gallring.  Därefter skördas de yttre, största bladen först på plantan. Bladen är härliga att woka med god olja och vitlök. Goda i paj, lasagne, soppa, pesto och sallader. Också härlig i smoothies med citron och äpple. Spenat är rik på järn och många andra nyttiga mineraler och vitaminer. Högt nitratinnehåll är ohälsosamt då det i kroppen omvandlas till nitrit, som famför allt småbarn är känsliga för. De är också rika på oxalsyra som kan ge njurpåverkan. Men vid måttlig konsumtion övervägar alla fördelar. 
Lagring/förvaring: Skörd hela våren och försommaren samt från sensommaren och hela hösten. Klarar några minusgrader och kan därför odlas långt in på hösten. Överflöd förvälls snabbt och fryses in. Varma spenaträtter ska snabbt kylas ner, då detta hindrar omvandlingen från nitrat till nitrit.
 
Spenatsorter Red Cardinal och Matador

Testa lite olika spenatsorter. 'Red Cardinal' har vackra, röda stjälkar. 'Matador' är mindre känslig för stocklöpning.

Odlingsråd för spenat

Så direkt när jorden reder sig, fröet gror redan vid 3 grader och spenatplantan klarar några minusgrader. Fröet gror på 5-10 dagar. Täck med fiberduk för snabb utveckling. Den första skörden fungerar som en gallring. Sedan vill plantan ha utrymme för att utvecklas väl.

Så i omgångar under våren och försommaren, men gör uppehåll under den varma tiden eftersom plantan går i blom vid värme (stocklöpning). Man kan också så sent på hösten och täcka med halm för en tidig vårvinterskörd.

Ge extra kvävegödsling om du odlar flera omgångar. Enklast är att strö ut gräsklipp eller hönsgödsel. Men överdriven kvävegödsling ger onödigt höga nitratvärden i bladen. Täckodling med gräsklipp är idealiskt, eftersom det samtidigt håller kvar markfukten, hindrar ogräs och höjer mullhalten. Vattna vid torka och skörda kontinuerligt. Man skördar först de större, yttre bladen på plantan.
Spenat är perfekt i hydrokultur året om där den ger skörd på bara två veckor efter sådd.

Foto: Karin Elmberg m fl.

Odlingstips och inspiration
Kommentarer ()

Tips på produkter

Fler produkter ˅

Tips på artiklar

Fler artiklar ˅
  KundtjänstKundtjänst
  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  Logga in
  x
  Logga in för att handla som återförsäljare
  Glömt lösenord
  x
  Har du glömt ditt lösenord? Ange den epostadressen som du har registrerat kontot med. Vi skickar sedan ett nytt lösenord till din epostadress.
  Skicka

  Vi kontaktar dig inom kort. Du är alltid välkommen att ringa 08-225080 eller mejla sales@wexthuset.com