Varukorgen är tom
top.info.shopping_cart
0
0.00 kr
Till Kassan
banner
Navigering
Kundtjänst tel:08-22 50 80
Öppettider: måndag-fredag 9-16
Epost: kundtjanst@wexthuset.com
Fakta & Råd / Växter / Köksväxter

Sätt vitlök på våren

Vitlök planterad på våren för färsk skörd
Missade du att sätta vitlöksklyftor i höstas? Testa snabbspåret med specialsorter som kan planteras tidigt på våren, precis när tjälen gått ur jorden.
 
Odling av färsk vitlök i pallkrage
Fördelen med vårplantering är att man sätter klyftorna tätt för snabb drivning, gärna under fiberduk. De späda lökarna som skördas från försommaren är suveräna primörer i all slags asiatisk matlagning, eller använd dem färska i matiga sallader.
 

Sorter för vårplanterad vitlök

Den vårplanterade vitlöken ger oftast något mindre lökar än den som kom i jorden på hösten, men låt inte det avskräcka. Man använder speciella sorter, som inte trivs med höstplantering och tjälad jord. De visat sig ha en riktigt bra lagringsduglighet, ibland upp till 24 månader. Till dem hör till exempel Creole-gruppen som 'Morado' och 'Brugundy', samt Silverskin-lökar som 'Cristo' och 'Cledor'. 
Vitlök från affärens grönsaksdisk kan man tyvärr inte användas som utsäde. De kan ha besvärliga odlingssjukdomar (vanligen virus) eller vara värmebehandlade så att de inte gror.

Vitlöken du planterar på våren kan skördas som delikat vitlöksblast, användas som späda vitlökar som purjolök i wok, till grillat eller färsk i matiga sallader. Men de kan också skördas senare som fullgångna vitlökar och lagras.
 
https://www.wexthuset.com/froer-lokar/sattlok-och-sattpotatis/sattlok-till-matlok
 

Odlingsråd för vårplanterad vitlök

Odla för lökar

Sätt klyftorna i ett varmt läge där de snabbt kan bilda rötter och börja gro. Du odlar dem sedan som vanlig vitlök som planteras på hösten. De hinner då bilda nya vitlökar att skörda till sensommaren. Läs i artikeln Odlingsråd för vitlök hur denna odling går till.
 
 

Odla vitlök för blast ute eller på fönsterbrädan

Odling av vitlök i kruka inomhus
Det är trevligt att skörda färsk vitlöksblast på fönsterbrädan. 4-5 klyftor per kruka är lagom.
 
Ett trevligt alternativ med både höstplanterad och vårplanterad vitlök är att odla den för färskkonsumtion där du skördar läcker vitlöksblast eller späda vitlökar som närmast påminner om unga purjolökar.
Då odlar du så här:
 • Odla i en varm, genomsläpplig jord, gärna på en upphöjd odlingsbädd eller i pallkrage. Eller i kruka, inomhus i fönsterkarmen eller i stor kruka på balkong, i uterum eller i växthuset.
 • Sätt klyftorna tätt, med ca 5 cm mellanrum.
 • Stick dem ca 5 cm djupt. Se till att rotanlagen hamnar neråt och spetsen uppåt.
 • Vattna och vänta!
 • Med en fiberduk går drivningen betydligt snabbare.
 • Blasten tittar fram efter ungefär tre veckor. Den kan skördas kontinuerligt. Men vill du skörda purjolöksstora, färska vitlökar senare på säsongen ska inte plantorna skattas på sina blad. Eller använd varannan planta till färsk blast-skörd och låt varannan stå kvar för senare skörd av hela vitlöksplantor.
 • Täck nu gärna jorden med gräsklipp eller växtrester kring plantorna för ännu snabbare odling. Täckodlingen bidrar också till enkel skötsel då vattningsbehovet minskar, ogräsrensningen blir minimalt och jorden gödslas.
 • Eller låt lökarna bli stora som späda purjolökar att skörda som läcker primör. Fantastisk att woka, grilla eller använda färsk i matiga sallader i god dressing.
Odling av vitlök för färsk skörd 
Här är vitlöken driven under fiberduk för att ge mjälla, färska vitlökar att skörda hela sommaren.

Foto: Karin Elmberg
Odlingstips och inspiration
Kommentarer ()

Tips på artiklar

Fler artiklar ˅
  KundtjänstKundtjänst
  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  Logga in
  x
  Logga in för att handla som återförsäljare
  Glömt lösenord
  x
  Har du glömt ditt lösenord? Ange den epostadressen som du har registrerat kontot med. Vi skickar sedan ett nytt lösenord till din epostadress.
  Skicka

  Vi kontaktar dig inom kort. Du är alltid välkommen att ringa 08-225080 eller mejla sales@wexthuset.com