Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Förökning av Blåregn

Stickling av blåregn
Blåregn kan förökas på flera olika sätt.

Frösådd av blåregn

För den med tålamot är frösådd ett alternativ. Enklast kan vara att försöka få ta på frö från någon som har blåregn i sin trädgård. De kan skördas från senhösten och framåt.
 
Frökapsel blåregn
Frökapsel till blåregn
 
Fröerna kan med fördel blötläggas ett dygn innan sådd. Sätt dem i kruka med såjord och håll fuktigt i minidrivhus, helst i rumstemperatur. Undervärme skyndar på och ökar grobarheten.
De gror ofta rätt snabbt och växer relativt fort, men tyvärr dröjer det många år innan resultat i form av blomning visar sig. En frösådd planta kan vara mindre härdig än en köpeplanta som oftast är ympad på en stam med känd tålighet. (Läs mer om ympning) Innan utplantering av en frösådd planta måste den vänjas ut vid uteklimatet
Ett blåregn som är frösått från en sort och inte en art (se separat artikel om olika sorters blåregn) är inte fröäkta, dvs inte blir identisk med fröföräldern. Det innebär att resultatet kan bli både en glad överraskning och en besvikelse. Men spännande oavsett!
En mer detaljerad beskrivning av hur man frösår blåregn hittar du här.

Vegetativ förökning av blåregn

För att få en identisk likadan planta förökar man med sticklingar, avläggare eller rotsticklingar.
Avläggare innebär att man tar en halvförvedad gren och planterar/lägger ner den i jord vid ett skott/öga utan att skära av grenen från plantan. Då försörjs avläggaren från moderplantan med näring och vatten till dess att rötter bildats. Detta kan ta några månader upp till ett år.
 
 

Föröka blåregn med rotsticklingar

Rotsticklingar tar man genom att skära av en bit av en rot med synlig tillväxtpunkt och plantera den i en kruka med fuktig såjord. Då jag själv inte provat kan jag tyvärr inte bidra med praktiska råd angående detta.

Ympning av blåregn

Ympning är troligen den mest vanliga förökningsmetoden vad gäller de växter man finner i plantskolan. Då ympas en gren/stambit av en sort på en rot av samma släkte. Ett vanligt sätt att snabbt producera plantor i kommersiell produktion. Ympning kan vara lite svårt för hobbyodlaren, men vill man tex prova att ympa in en annan sort på en befintlig planta kan det kanske vara värt att prova. (Mer om ympning finns beskrivet i separat artikel.)

Föröka blåregn med sticklingar

Att föröka med sticklingar är ganska lätt och går relativt fort innan du har en planta du kan plantera på den tänkta växtplatsen.
 
Gör så här:
  • Skär av toppen på ett skott med 2-3 blad.
  • Avslägsna det nedersta bladet och plantera i såjord, gärna uppblandad med perlite.
  • Placera ljust i miniväxthus eller under plastpåse i rumstemperatur.
  • Håll jorden fuktig, men inte sur.
  • Efter ca fyra veckor kan rötterna ha börjat utvecklas. När de syns i botten av krukan är det dags att skola om till riktig planteringsjord.
  • Låt plantan växa till sig och få ett lite större rotsystem innan den planteras ut på sin slutliga plats.
 
Rotad stickling av blåregn
Rotad stickling av blåregn. Rötterna har börjat växa ut längst ner i krukan.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.