Vårstädning upp till 50%
Fakta & Råd

Frösådd av blåregn

fröskidor med blåregnsfrö
Blåregn är ganska lätt att odla från frö. 
Det kan vara lite knepigt att komma över frö om man inte har egna plantor eller känner någon som har blåregn, eller så kanske hittar man fröbaljor på resa söderut. Dessa kan dock vara mindre härdiga hos oss än sorter som växer här på våra breddgrader.
 
Blåregn 'Blue Moon'
Blåregnet 'Blue Moon' är härdigt till zon 5, blommar på årsskotten och som relativt ung och kan därför vara en bra kandidat att odla från frö..
 
Det är inte säkert att plantan du får är helt lik den som fröet tagits ifrån beroende av om plantan fröet kommer ifrån är framkorsad eller ej. Men det gör det inte mindre intressant att prova. 
 
Tyvärr kan det ta ganska många är innan blomning, ibland upp till 20 år men växten i sig med sina lianer och sirliga blad är odlingsvärd även utan blomning, även om det är den som gör blåregnet till något alldeles extra.

Så tar man frö från blåregn

Det är lite olika år från år om och hur mycket frö det brukar bildas på blåregnen, i vart fall här hos mig.
Som alltid är det viktigt att vänta tills fröerna är ordentligt mogna innan de plockas av plantan.
 
Frö blåregn - gröna fröställningar
Gröna, inte fullt mogna fröbaljor
 
Bruna, fullt mogna fröställningar av blåregn
Mogna fröställningar av blåregn
 
Det är inte förrän på hösten när baljorna ändrat färg från grönt till brunt och börjar torka som du kan vara säker på att fröerna är mogna.
 
Öppnade fröbaljor av blåregn
 
Genom att klämma lätt på baljan öppnar den sig lätt och man kan plocka ut fröerna.

Spara fröer

Vill du spara fröerna för att så senare är bästa förvaringen torrt, mörkt och svalt. En liten papperspåse i rumstemperatur eller svalare blir bra. Fröerna kan sparas minst ett år innan sådd.
 
 

Frösådd av blåregn

Groningstiden kan variera men tar normalt en till två månader. De kan sås året om men växtbelysning behövs när man sår under vinterhalvåret, annars orkar inte plantan växa ordentligt. 

Förbered fröerna

Groningen kan gå fortare och bättre om fröerna läggs i ljummet vatten under 24 timmar. För ännu säkrare och snabbare groning kan man addera Nitrozyme till vattnet.

Sådd

  • Fyll en 8-9 cm kruka med såjord utan att packa jorden. Fyll bara krukan och slå till den lätt i bordet så att jorden sätter sig i krukan.
  • Vattna så att jorden blir ordentligt fuktig men inte genomblöt. 
  • Gör fyra 1,5 cm djupa hål med fingret med jämnt avstånd i krukan.
  • Lägg ett frö i varje hål och täck över med jord.
  • Vattna bara en lätt ’skvätt’ över jorden så att den sätter sig runt fröerna.
  • Sätt en plantetikett med frösorten och dagens datum i krukan. Lätt att glömma annars om du har fler sådder och lite intressant att se hur lång tid det tar.
Frö av blåregn sätts i såjord

Skötsel av frösådden

Ställ krukan i ett minidrivhus eller ställ ner den i en plastpåse som stängs upptill. Syftet är att bibehålla en jämn fuktighet i jorden och en vänlig miljö för groddar som kommer upp. Vädra vid behov när det bildats mycket kondens.
Sådden ska stå varmt i rumstemperatur eller varmare. Undervärme påskyndar normalt groningen.
Jorden får inte torka ut men det är också viktigt att den inte blir allt för blöt eftersom fröerna då kan ruttna. Ett tips är att känna på krukans tyngd innan man vattnar. Ibland kan jorden se torr ut på ytan, men det kan ända vara mycket vatten i jorden.
Så snart en grodd kikar upp behöver den stå ljust. Sommartid räcker ett fönster. Vintertid behövs en växtlampa ca 12-14 timmar. 
När fröplantan är några centimeter hög kan man flytta den ur minidrivhuset eller ta bort plastpåsen. 

Omplantering och skötsel av plantan

När fröplantan är 10-20 cm hög är det dags att plantera om dem var och en i egen kruka. 
En kruka på ca 1 liter/11cm kan var lagom i storlek. 
  • Fyll krukan med blomjord eller planteringsjord av god kvalitet och lirka försiktigt plantan från såkrukan. TIPS! Genom att luta krukan lätt nedåt samtidigt som man klämmer på den bruka göra att jordklumpen släpper och det blir lätt att lirka loss fröplantorna. Undvik att skaka bort jord från rötterna. Bättre om de störs så lite som möjligt.
  • Gör plats i den nya krukan och sätt fröplantan på samma höjd som den satt tidigare i den nya krukan.
  • Låt plantan stå kvar ljust, vattna och håll jorden fuktig genom regelbunden vattning. Blanda gärna med Formulex i vattnet som ger plantan en fin boost med mineral och viktiga mikronäringsämnen.
  • Nu kan den behöva ett stöd att börja klättra på. En blompinne räcker bra i början.
När plantan är ca. 50 cm hög kan det vara läge för utplantering, men avvakta rätt tid på året. 
Blåregn tillhör inte de mest härdiga växter vi odlar här i Sverige så allra bäst är att plantera den innan utgången av juli så att rötterna hinner växa till innan vintern. 
Täck gärna marken runt plantan vintertid med löv och ris eller färdigt vinterskydd av kokos de första åren så minskar påfrestningen på växten och den kan fokusera på att utvecklas istället för att överleva.
 
Vid behov kan plantan flyttas till en större kruka och fortsätta odlas i kruka en vinter. Övervintra så svalt som möjligt med tillskott av växtlampa 10-12 timmar.
 
 
Foto: Lena Ljunqguist
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.