Fri frakt över 599 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Gröna kalendern september

Äppelskörd i september
Trädgård i september
När blomningen avtar tar bären vid. En trädgård med mycket bärbuskar och klätterväxter känns aldrig naken. Här eldtorn och klematis med begynnande höstfärger.
 
September är en härlig och spännande trädgårdsmånad, det kan lika gärna vara sommar som höst. Skörden är i full gång, hösthallonen har sin storhetstid och äppelträden dignar av frukt. Fyll utekrukan med fin höstfägring, den håller länge i den svala, fuktiga luften. Nu är också bästa tiden att beskära och plantera nytt.

Trädgården i september

Rabatt i september med prydnadsgräs
Prydnadsgräsen har sin storhetstid hela hösten, här två med helt olika karaktär. Bakerst glansmiskantus, Miscanthus `Gracillimus´ och främst skimrande tuvtåtel, Deschampsia. Högt svävar lila jätteverbena och i mellanskiktet mustigt lila prunkar höstflox. En rabatt värd att kopiera!

Plantera lökar

Plantering av vårblommande höstlökar i rabatten

September är högsäsong för plantering av höstök. Vårens lökväxter är trädgårdens mest efterlängtade blommor och man kan inte få för många! I vårt sortiment med höstlök hittar du allt från februaris små krokusar till junis pampiga liljor. 
Några tips för plantering av vårblommande höstlökar:
 • Plantera i en väldränerad jord, lökar klarar inte att stå i fukt.
 • Några nävar lökgödsel gör susen för en återkommande blomning år efter år.
 • Tre gånger så djupt som lökens höjd är ett bra riktmärke för planteringen.
 • Plantera gärna ihop med marktäckande perenner som senare döljer lökarnas vissna blad. Här hittar du massor av förslag på marktäckande perenner.
 
Plantering av höstlökar i kruka
Stora lökar kan planteras ända tills tjälen sätter stopp, medan de små är torkkänsliga och behöver komma i jorden direkt när du fått hem dem. Lägg dem annars i lite fuktat hushållspapper i en plastpåse i kylen. Th: De flesta lökväxter stormtrivs i utekrukan. Plantera i skikt för lång blomning. Läs vidare om fler tips för lökar i kruka.
 
Färgglada tulpaner i rabatt
Vi svenskar anses vara lite väl försiktiga i våra färgval. Trädgården är en härlig teststation för experimentlustan - varför inte prova en palett med lökmixar av färgstarka tulpaner – det blir en riktig glädjebomb.

Plantera buskar och träd i september

Martäckande perenn bergormrot
September är en bra period att fundera, planera och plantera nytt. Här en lätskött hörna med marktäckande ormrot.
 
Den tidiga hösten är den absolut bästa tiden att plantera fleråriga växter. De är nu i sin avmognadsfas och riskerar därför inte att torka ut. Luftfuktigheten och den svala temperaturen underlättar också för nyplanterade växter att etablera sig i lugn och ro. 
 
Plantering av prydnadsträd
Trädgårdsbranschen har utsett andra veckan i september till ’Stora planteringsveckan’. Varför inte plantera ett prydnadsträd i höst? Läs om våra råd för plantering av prydnadsträd.
 
Bambu i kruka och rabatt
Bambu är prydnadsgräsens storasyster. En mer lättskött och användbar växt finns knappast. Stort plus för vintergrönskan och det vilsamma rasslet. 
Det finns hundratals sorter, många trivs i kruka och kan odlas på balkongen. Tv bergbambu i kruka. Till höger självlysande gulstrimmig grenbambu, Pleioblastus viridistriatus ‘Auricoma’.

Odlingstips för bambu

 • Plantera i mullrik, genomsläpplig jord.
 • Trivs i både sol och skugga.
 • Man skiljer på arter som sprider sig med rotskott och de som växer långsamt i sidled. Tänk därför efter hur du vill att din bambulund ska växa.   
 • I kruka behöver vattningen ses till hela odlingssäsongen. Välj en rejäl kruka och kvalitetsjord
 • Krukan behöver skyddas från sträng kyla vintertid, här hittar du tips på hur.
 • Bambun är lite långsam i starten, så ha tålamod. Efter något år är den etablerad och sätter fart.
 • Gödsla med ett allgödslingsmedel på våren. Man behöver också tillföra kisel som bambu har behov av.
 • Varje strå växer till sin fulla höjd redan första året.
 • Använd vissna bambuskott som stödkäppar till andra växter.
   
Häckar som inramning
Avenbok är bästa valet om du vill ha en lite smal men hög häck. Bladen sitter kvar över vintern. Th: häckar i olika nivåer ger en spännande karaktär. Här finklippt buxbom i ena ledden och liguster i den andra. Fin inramning av klotrobinian.

Häckar är en av trädgårdens främsta prydnader. De ger karaktär och skapar ombonade rum. Hösten är bästa tiden att plantera – här hittar du vårt stora sortiment!
 
Hakonegräs
Marktäckande perenner kan vi inte få för mycket av – de ger en lättskött, frodig trädgård. Här prunkar hakonegräs, Hakonechloa macra. Läs om fler marktäckande perenner.
 
Havtorn
Havtorn är vårt mest exotiska bär! Supernyttigt dessutom, sprängfyllt med C-vitamin och nyttiga oljor. Ett litet bär innehåller lika mycket C-vitamin som en hel apelsin! En vacker, silvrig buske som trivs på en öppen, vindpinad plats. Läs mer om att odla havtorn. Oljan har visat sig extremt rik på antioxidanter, E-vitamin och andra nyttigheter.

Skörd av äpple Aroma med fruktplockare
Nu är äppelskörden i full gång. Med en fruktplockare går det galant att nå de bästa som givetvis sitter högst upp i grenverket! Den funkar lika bra för plommon och päron.

Dahlior i september
Dahliorna prunkar fortfarande. Om en köldknäpp hotar, var beredd med en fiberduk, bubbelplast eller annat isolerande material som räddar blomningen ännu några veckor. Dahliaknölar beställer man på tidiga våren.
 
Höstsådd av perennfrön
Många frö till perenner behöver vinterns kyla och fukt för att sedan kunna gro till våren. Det kallas för stratifiering. Så dem nu i ett brätte med såjord som först vattnats igenom ordentligt. Ställ på en skyddad plats och täck med fiberduk som skydd mot uttorkning och hungriga fåglar.
 
Beskärning av äppleträd med vattenskott
JAS betyder juli, augusti, september i beskärningssammanhang. Det är bästa tiden att beskära de flesta fleråriga växterna. Till exempel undviks vattenskott på fruktträd. De är resultatet av en för hård vinterbeskärning, trädet svarar då med en skur av ettåriga, upprätta årsskott. Knipsa bort dessa nu. Här lär du dig alla grunder för beskärning.

Odling av nötter i trädgården som valnöt och hasselnöt
Ingen trädgård bör vara utan nötter. Tyvärr sätter klimatet stopp för nötodling på våra nordliga breddgrader, då nötterna inte hinner mogna även om växten är härdig. Valnöt, Juglans regia, blir ett pampigt vackert träd. För den mindre täppan passar därför hassel bättre. En mycket vacker, tät buske. Sorten ’Jättenöt från Halle’ får extra stora nötter.
 
Klippning av perenner med sjuka blad julros
Knipsa inte bort vissna perenner. Det får se lite skräpigt ut ett tag, men snart vissnar bladen och blir ett vinterskydd för rötterna. Fröställningarna är vackra och ger mat åt fåglarna. Undantag är sjuka blad som behöver avlägsnas för att få bort smitthärden. Hit hör julrosor som fått bladsvampar som syns som trista, svart fläckar. Klipp av dessa och släng i soporna.

Skörd och lagring av äpplen


Skörda och lagra äpplen

Så här klarar äppelskörden lång lagring:
 • Plocka med skaftet i behåll. Det lämnar annars efter sig ett ingångshål för svampar och gör att fukt avdunstar. Och ger skrumpna äpplen.
 • Äpplen som fallit till marken ska inte lagras. De är stötskadade, även om det inte syns direkt. De får bli mosäpplen direkt.
 • Lägg i bananlådor och varva med bubbelplast.
 • Täck slutligen med bubbelplast eller en uttjänt sittdyna.
 
Vresros rosa rugosa med nypon
Nypon är rosens stora bonus. Bästa sorterna för nyponsoppa är vresrosorna (Rosa rugosa) som får stora, köttiga skal. Prova också att sylta nyponskalen som tillbehör till höstens stekar och grytor.

Förökning av vinbär med avläggare

Föröka växter med avläggare är ett suveränt, snabbt sätt att få fler plantor av växtslag som lätt bryter nya så kallade adventivrötter från stammarna när de når jord. Hit hör släktet vinbär, Ribes, liksom Rhododendron, korneller och trollhassel, Hamamelis.  
 • Ett skott i ytterkanten av busken böjs ner mot jorden. Eventuella blad som annars skulle hamnat i jorden tas bort.
 • Ca 10 cm av skottet sätts fast med märlor (eller begagnade tältpinnar eller vad man har).  Låt toppen sticka upp ur jorden.
 • Skyffla över jord och vänta till försommaren följande säsong. 
 • Nu har det kommit rötter och ”navelsträngen” kan klippas av från moderplantan. Plantera på ny plats!
 
Skörd av hösthallon
Hösthallonen ger bär ända fram till frosten. Frys in de vackraste så här så håller de formen: sprid ut på en liten bricka. Frys och lägg dem sedan i plastpåse. 
 
FÖrökning av liljelökar

Vill du ha flera liljor är rätta tiden att föröka dem nu. Gräv försiktigt upp lökarna med en grep. Gräv riktigt djupt, liljelökar borrar ner sig med åren. Bänd eller skär med en vass kniv sönder smålökarna som är fästade vid lökkakan (botten, där rotanlagen sitter). Se till att varje lökfjäll får med sig en bit av rotkakan. Plantera på nytt ca 10 cm djupt. Läs vidare om att plantera liljor.

Köksträdgården i september

Odling av spenat
 
När det glesnar i leden kan man så köldtåliga, snabbväxande grödor som spenat, rucola och asiatiska kålväxter. Tänk på växtföljd bara, kålväxter ska inte odlas på samma plats oftare än vart fjärde-sjätte år.
 
Odlingstunnel och växtduk för köksväxtodling på hösten
Med en isolerande fiberduk eller odlingstunnel med plast kan du odla nästan hela året i kökslandet.
 
Skörd av mogna bönor för utsäde
Låt några baljor av favoritbönor och ärtskidor hänga kvar och mogna. Ta vara på fröna till nästa års utsäde. De har hög grobarhet om de lagras torrt.
 
Skörd av morötter och potatis
Rotfrukter som ska lagras behöver ett tåligt skal. De ska därför stå kvar så länge som möjligt, eftersom det är på sluttampen av mognaden som skalet förtjockas och hårdnar. Morötter tål någ raminusgrader och kan stå kvar nästan hel avintern med ett skyddande lager halm ovanpå. Potatis är däremot mycket frostkänslig. Skörda en torr dag, så hindras svampsporer att få fäste.

Balkongen i september

Utekrukor med vackra perenner på hösten
En lättskött trio som står vacker tills snön kommer. Perennerna är fleråriga och kommer igen om de kan övervintras någorlunda skyddat från värsta kylan. Längst fram silvermarmorerad alunrot och brunört ’Rosenkugel’. Kärleksörten blommar i rosa skyar och de grå bladen är helgonört, Helichrysum och silvergirlang. Längst bak reser sig vita sprior av praktlysing.
 
Det är härligt att smycka balkongen under tidiga hösten. Arrangemangen står länge och syns dessutom mycket bättre på balkongen än ute i en rabatt. Här kan du läsa om flera förslag på fina höstkrukor. 
 
Cyklamen och helgonört i utekruka
Mixa en grå färgskala med en kontrasterande färgklick för fin effekt. Detta nätta arrangemang står länge utomhus. Från vänster curryört (bladen doftar verkligen curry om de gnuggas), cyklamen och helgonört. De gråbladiga växterna är perenna och kan odlas vidare svalt men frostfritt, cyklamen får däremot flytta in på fönsterbrädan vintertid men tål någon frostgrad.
 
Utekrukor med krysantemum, cyklamen och bärljung
Några favoriter som står riktigt länge. Från vänster: Krysantemum kan komma igen med ännu en blomning om det vissna ansas bort. De har stor bladmassa, se till att jorden inte torkar ut. Nedanför cyklamen som stortrivs i den svala uteluften. Den är mer känslig för fukt, eftersom det är en knölväxt som ruttnar om den står blött. Till höger bärljung, Gaultheria, som är härdig i landets milda trakter.

Väggodling till balkong
Ett odlingssystem uppåt väggarna är särskilt praktiskt för balkongen. Till vänster en enkel lösning där korgar får hänga på en stomme av armeringsjärn. Till höger vårt sinnrika odlingssystem Minigarden växtvägg som kan byggas till och ihop med flexibla lösningar för vertikal odling. Här Minigarden Corner som blir en hel örtagård.
 

Växthus och uterum i september

När soltimmarna minskar och nattemperaturen sjunker har växthuset sin storhetsperiod. Värmen dröjer sig kvar och förlänger både trivsel och odlingen med flera månader. 
 
Vindruvor i växthus
Nu mognar vindruvorna som bara blir större och flera ju äldre rankan blir. Här prunkar 'Dr Schmidtmanns sockerdruva' och 'Blå Burgunder' – två utärkta sorter för växthuset. Läs vidare odlingsråd för vin i växthus. 
 
Växttrappa i växthus
Denna praktiska och snygga växttrappa är ett hemmasnickeri från en kund. Vi delar gärna med oss av denna fiffiga modell. Suverän när krukväxter på sommarviste ska in i värmen och utrymmet tryter. Till höger: tunga bjässar är jobbiga att frakta runt. Handla hjul i möbelaffären och skruva fast på en stadig platta för enkel transport.

Bågväxthus
Vips varde växthus! Våra tunnelväxthus är suveräna om du snabbt vill få upp ett växthus att kunna odla i. De är lätta att montera och mycket prisvärda. 
 
Tomatskörd i växthus
Tomater får gärna sprickor så här års. Det beror på ojämn vätsketillförsel som i sin tur beror på svajande temperaturförändringar. Dagtid kan det vara 30 grader som åker ner till under 10 grader en kall natt. Undvik fenomenet genom att jämna ut temperaturen: vädra dagtid och ställ in en tunna med vatten. Den lagrar värme på dagen som sedan strålas ut nattetid. En termostatstyrd värmefläkt hjälper också till att ge en jämn temperatur.
 
Delux drivhus för pallkrage
Förvandla palllkragen till ett minidrivhus med smarta DeLux. Har rejäl höjd så att tomaterna får plats och hinner mogna fram. 

Krukväxter i september

Paraplyaralia i stora krukor
Paraplyaralia, Schefflera, är en lättskött, snabbväxande krukväxt som med rejäla krukor blir en del av inredningen.

Nu är stora krukväxter prisvärda i handeln. De har vuxit till sig under hela sommaren och har fin kvalitet. Investera i självvattnande krukor för lättskötta, frodiga planteringar. Bamseväxter med mycket blad bidrar till en god inomhusluft då det tar upp koldioxid och avger syre. Läs mer om skötsel av stora gröna växter.
 
Slideranka på hjärtformad spalje
Det lilla extra ger en stor effekt. Sliderankan, Muehlenbeckia, kan ofta fyndas med sina långa revor. Trä upp den på en hemmagjord spaljé som du gör enkelt av grov ståltråd eller en stålgalje.
 
Växtlampa i kök Primula
Nu flyttar odlingen in. Kryddörter är praktiskt att ha på nypavstånd i köket. Med växtbelysning blir de ett smycke. Här vår egen populära Primula Nova Grow. Th Gemini som enkelt kan fästas på en hylla med den kraftiga klämman. Den har två lampor som kan riktas åt olika håll.
Lökväxter drivna inomhus i kruka
Många lökväxter kan drivas inomhus i fina krukor. Ursnygga att ta fram i januari-mars. När skådespelet är över planteras lökarna ut i täppan. Man köper höstlökar nu i september. I artikeln Driv vårlökar inomhus kan du läsa om hur man odlar lökar i innekrukan.

Hantverk i september

Dekoration från natur och trädgård i september
 
Nu slösar natur och trädgård med frukter, bär och allt annat vackert att använda i dekorationer. Dags för skördefest!
 
Hjärtan av ljung, rönnbär och snöbär
Hjärtan kan vi inte få för mycket av. Ljungens eternelllika blommor håller länge liksom rönnbär. Till höger snöbär och fläderbär som lindats kring ett hjärta som böjts till av en stålgalje. Linda fast små knippen av bären med grön myrtentråd.

Gör en hjärtformad höstkrans

 • Böj till ett hjärta av grov ståltråd.
 • Klipp korta knippen av hållbara små blommor som ljung eller ulleternell.
 • Linda fast blommorna med grön myrtentråd.
 • Bär kan träs direkt på hjärtat. Vänta i så fall med att vira ihop och fästa det tills alla bären trätts på plats.
 
Bukett från trädgården i september
En tät septemberbukett gör du med dahlior, perenna fröställningar och några kvistar bär av oxel, rönn, björnbär eller vad som finns till hands. Ställ buketten ute nattetid så håller den länge.
 
Bordsdekoration av blad och blommor i september
 

Gör en festlig bordsdekoration

 • Gå en tur i trädgård och natur och klipp av vad som finns - mer än vad man tror. Nypon, små äpplen, nötter, fröställningar… Försök hitta något med lite färg som bryter av.
 • Skydda bordsskivan/duken med en remsa kraftig, genomskinlig plast.
 • Bottna med vackra löv som underlag. 
 • Pynta ovanpå löven med vad fyndats. 
   
kransar av prydnadsäpplen och hortensia
Kransar är välkomnande och en trevlig present att ge bort. De små prydnadsäpplena är perfekta för detta ändamål De kan träs direkt på en grov ståltråd som sedan bind ihop med ett bastsnöre. Hortensians blommor torkar vackert och är jättefina i kransar. Läs mer om att torka hortensia.

Om du har tid och lust

Kokskompost Mullbanken och bokashi
 • Starta en ny kompost! En varmkompost är isolerad och tänkt för att ta hand om alla köksrester. Den ger näringsrik mylla att sprida ut. Inomhus är bokashi ett suveränt sätt att ta tillvara köksavfallet.
 • Kantskär gräsmattan. Det ger ett prydligt intryck hela vinterhalvåret.
 • Lägg in gröna tomater till höstens söndagsstek. 
 • Ge surjordsväxter som hortensia, blåbär och rhododendron en dos barr eller torv som sänker pH.
 • Gör en svamputflykt en solig dag och plocka samtidigt mossa till vinterns dekorationer. 
 • Putsa häcken och andra formsköna växter en sista gång. Då håller de formen hela vinterhalvåret.
Foto: Karin Elmberg, FCH, Ibulb, Iverde m fl.
 
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2022 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.