Vårstädning upp till 50%
Fakta & Råd

Odla aubergine

Aubergine odlad i kruka - LS
 
Aubergine odlad i kruka - LS
 
 
Aubergine är en mättande grönsaksfrukt som är rik på näringsämnen men fattig på kalorier. Den hör till de läckraste köksväxterna och är väldigt användbar. Den kan grillas, gratineras och användas som ersättning till kött i många rätter.
Överskottet kan frysas in så att du blir självförsörjande på denna läckra, härliga grönsaksfrukt året runt.
 

Fakta om aubergine

Svenskt namn: aubergine (kallas också äggplanta efter engelskans eggplant)
Vetenskapligt namn: Solanum melongena
 
Sorter: Det finns massor av sorter som ser helt olika ut. Ursprungssorterna är små, ovala och gröna, vita (därav engelskans namn, eggplant) eller mörka. Moderna sorter är större och ofta mörklila. De är runda eller avlånga. På senare tid har sorter med mindre frukter och något mindre kraftigt växtsätt utvecklats som kan vara lämpliga för odling på balkongen där utrymmet ofta är begränsat.
 
Botanik: Ettårig. Tillhör familjen Solanaceae, potatisväxter. Härstammar från Indien och är ganska värme- och vattenkrävande. De flesta sorterna är självpollinerande men frukterna blir större om blommorna pollineras.
 
Blomma på auberginplanta - px
Auberginplantan får söta, ljuslila blommor och ett frodigt, kraftigt bladverk.

Svårighetsgrad: Medel-svår
Utvecklingstid: 65-90 dagar från sådd till skörd
Förodlas: Ja, eftersom det är en lång kulturtid.
Läge: Trivs i sol och värme. Perfekt för krukodling i ett uterum, växthus eller en skyddad balkong. 
Såtid: Februari-mars med växtlampa, annars slutet på mars-april.
Sådjup: ca 0.5 cm
Groningstemperatur: ca 25 grader
Groningstid: 10-30 dagar
Plantavstånd: 50-60 cm
Näring/jord: Trivs i lucker, djup jord av samma typ som för tomat och chili. När plantan har kommit igång att växa ordentligt börjar man ge näring med vattnet av samma typ som för tomat och chili. 
Vatten: Törstig, trivs inte med att torka ut.
Växtsätt: Buskform med kraftigt rostystem. De flesta sorter blir ca 1.5 m höga. 
 

Så odlar du aubergine

Aubergine behöver sol och värme för att utvecklas bra. Odlas i växthus eller utomhus på varm skyddad plats i maj när temperaturen håller minst 12 grader.
Vid utomhusodling rekommenderas krukodling eller på friland en på varm plats i lä med 50-60 cm avstånd mellan plantorna.

Så aubergine

  • Förodla inomhus under februari-april för utplantering i växthus eller under mars-april för odling utomhus.
  • Så en-två frön 0,5 cm djupt i en kruka på ca 8 cm fylld med såjord.
  • Vattna igenom och ställ i ett miniväxthus med lock eller i en plastpåse för ökad luftfuktighet. Groningen påskyndas med undervärme. Läs vår artikel om Undervärme vid uppdragning av plantor.
  • Så snart groddar visar sig behöver plantorna stå under växtbelysning för att utvecklas bra. Tillskottsljus behövs ända fram till mitten av april då de kan flytta till ett ljust fönster utan allt för stark sol.

Omskolning av aubergine

  • När fröplantan fått fyra blad tas den ut ur minidrivhuset och planteras om i en kruka på ca 9 cm i näringsrik jord som till exempel plantjord eller grönsaksjord.
  • Håll jorden fuktigt men inte för blöt. Mer vatten krävs i takt med att plantan växer till och rötterna utvecklas.
  • Efter omplantering kan näring börja tillsättas i vattnet eller sprayas på plantan. Vi rekommenderar Formulex som har en bred näringsprofil som också är lämplig att använda för frösådder och sticklingar.
  • Omplantera ytterligare en gång när plantan mäter ca 30 cm till en kruka som rymmer 2-3 liter jord.
  • Toppa samtidigt plantan genom att nypa av toppen över de två översta bladen. Då förgrenar sig plantan bättre och ger rikligare skörd.
  • Stöd plantan med en blompinne då den blir tung och annars kan välta eller i värsta fall gå av.
 

Odlingsråd aubergine

  • Slutlig omplantering görs i en kruka som rymmer ca.10 liter jord. Odlingssäck Vigoroot 10L är ett bra alterantiv.
  • Aubergine tål inte frost och behöver avhärdas innan de planeras ut. Låt dem stå ute på skyddad plats dagtid under en period.för att undvika chock som kan ge hämmad tillväxt. Läs mer om att avhärda plantor.
  • Skydda plantan från plötslig kyla efter utsättning med fiberduk så att den inte tar skada och tillväxten hämmas.
  • Vattna regelbundet och tillför näring rik på kalium. Tomatnäring eller grönsaksnäring rekommenderas.
  • Duscha gärna plantan ofta för att undvika att spinnkvalster får fäste. De trivs och utvecklas tyvärr snabbt vid låg luftfuktighet, se mer om ohyra och skadegörare längre ner.
  • För att frukterna ska hinna utvecklas och mogna ordentligt bör man nypa bort nya blommor när 5-6 frukter börjat utvecklas. För sorter med mindre frukter kan man låta något fler frukter utvecklas.
  • Aubergine kan börja skördas i augusti. Skörda när frukterna nått full storlek och skalet är blankt. Väntar du för länge tappar skalet sin blanka yta och fruktköttet blir bittert och torrt. Dra inte, utan skär bort frukten för att inte skada plantans fortsatta tillväxt. 
 

Ohyra/sjukdomar hos aubergine

Många kryp gillar tyvärr auberginens frodiga bladverk.
Bladlöss, vita flygare och spinnkvalster kan härja, håll koll på bladen och nyp bort eller duscha plantan om de skulle dyka upp.
Men misströsta inte. Vi har effektiv biologisk bekämpning med nyttodjur mot dessa skadeinsekter så att du snabbt kan ta kontroll över läget. 
 

Lagring och förvaring av aubergine

Aubergine tål lagring dåligt. Färska frukter håller ett par veckor i kylen. Överskottet kan frysas in efter en lätt förvällning. Skiva först frukterna på längden så är det enkelt att använda dem direkt efter upptining. 

Användning av aubergine

Grönsaksfrukterna skördas från augusti till oktober. Smaken är härlig, lite åt svamphållet med viss sötma. Köttet är kompakt och rikt på näringsämnen, fibrer och nyttigheter som antioxidanter och har samtidigt lågt kaloriinnehåll.
 
grillad aubergin från hemodling - AS
Aubergine är många vegetarianers favoritingrediens. Matig och läcker, en suverän ersättare till kött.

Frukten skivas och kan sedan grillas, gratineras och användas som ersättning till kött i de flesta rätter. Huvudingrediens i grekisk moussaka, libanesiska dipröran baba ganoush  och ingår i fransk ratatouille. Tunt skivade auberginer som förgrillats är härliga på pizza. 
 
Foto: Linda Sandström m fl.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.