Fri frakt över 599 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Gröna kalendern juni

Bukett med trädgårdsblommor - LL
Äntligen kan vi leva uteliv och tanka ljusenergi. Försommaren rusar alldeles för fort och man ligger ohjälpligt efter med alla utebestyr.
Det gäller att gilla läget och njuta i stunden.
Jag har tre juniknep för att inte "missa försommartåget": Alltid en bukett friska blommor på köksbordet. Fixa en picknick i veckan. Sitt uppe länge, ute i den ljusa natten - minst en gång i veckan.

Trädgården i juni

Stege som hylla till krukväxter
 
Så här i semestertider är ett bra tips att besöka koloniträdgårdsområden varhelst man kommer. Där finns en otrolig mångfald goda idéer, som denna stege som pensionerats som kruktrappa. Den står vid Sveriges äldsta kolonistuga, Rothoffs museikoloni i Landskrona som har öppet dagligen kl 12-16 hela sommaren.  

Vem tar kål på kålen?

Insektsnät mot skadegörare på kålväxter

Wexthuset har flera olika slags nät som hindrar flygande insekter att nå växterna. Kål trivs inte under den varma fiberduken och behöver därför en perforerad väv.

Flera glupska insekter har kål som favoriträtt. Hit hör kålfjärilen, kålfly och kålmal vars larver kan kaläta ett bestånd på bara några dygn. Bästa boten är att hindra dem att nå plantan med ett kålnät. Fiberduk blir för varmt för kålplantorna som växer bäst i sval temperatur.

Tre tips för fin gräsmatta

Klippning av gräsmatta med handjagare
 • Gödsla med långtidsverkande naturgödsel som hönsgödsel två gånger under sommarhalvåret. Alltid före ett ymnigt regn.
 • Strö ut mulljord, dressa, vartannat år. Kratta ut så att ojämnheter försvinner.
 • Klipp gräset vid ca 4 cm längd, men inte vid torka. Låt klippet ligga kvar och ge mylla och näring.

Så gödslar du rätt

Naturgödsel som hönsgödsel och kogödsel
Två sätt att gödsla växter som ska blomma och ge frukt och bär. De gynnas av fosfor och kalium som finns i tåv olika slags gödselmedel. Till höger långtidsverkande gödselmedlet Allgödsel och till höger kogödsel som dessutom innehåll mullämnen.
 
 
Nu går växttakten på högvarv och det är bästa tiden att gödsla häckar, träd, köksland, perenner och buskar. Man skiljer på växtslag som behöver mycket kväve för sin tillväxt av nya skott. Hit hör grönskande växter som gräsmattan, häcken, kålväxter och unga träd. Kväve är lätttillgängigt och kommer växterna till godo snabbt. Därför tillförs det i mindre mängd men oftare. Till kväverika gödningsmedel hör hönsgödsel, gräsklipp och nässlor.
Växter som ska blomma och sätta bär och frukt, som rosor, jordgubbar, fruktträd och tomater behöver istället fosfor och kalium. Den processen är långsammare och man behöver bara gödsla en eller ett par gånger per säsong. Här passar kogödsel eller ett sammansatt gödningsmedel som Allgödsel.

Vanliga kompostproblem

trädgårdskompost och varmkompost
Den öppna trädgårdskomposten till vänster behöver hållas fuktig om processen inte ska stanna av. Till höger en varmkompost som tar hand om hushållets köksavfall och håller fukten betydligt bättre.
 
När värmen kommer uppstår ibland lite bekymmer med komposten, särskilt den öppna trädgårdskomposten.
 • Myror. De är ofarliga och ett tecken på att din trädgård är frisk och full av liv. Men ilar de omkring i komposten är den för torr. Vattna så får du dessutom rejäl fart på nedbrytningen.
 • Dålig lukt. Kan hända i en kökskompost när man lägger i mycket köttavfall. Använd strö av något slag mellan varven, gärna något kolrikt som balanserar allt näringsrikt köksavfall. Barr, halm eller barkmull är perfekt att ha i en hink bredvid komposten och strö mellan varven.
 • Flugor. Strö över jord eller växtrester direkt när du lägger i köksavfall. De är kanske obehagliga men gör ingen skada och försvinner snabbt när larverna kläckts.
 • Det händer inget. Ofta beror det på att komposten är för torr. Den ska helst stå i skugga/halvskugga. Vattna rejält. Det kan också vara obalans i innehållet; varva med växtrester, jord och strössel som barkmylla, löv, barr eller vad du har.

Här kan du läsa om fler komposttips.

Naturligt växtstöd

Växtstöd av kvistar i trädgården

Gör egna växtstöd av böjliga vidjor från sälg, hassel, pil eller vad du har hemma. Växterna kommer snabbt att växa igenom stöden och dölja grenverket. Här hittar du fler tips om hur du gör egna växtstöd.

Ängslycka

Blommande äng med färdig blandning
En levande tavla på tomten är både vacker och viktig för våra pollinerande insekter. Här hittar du färdig ängsfröblandning att så ut.
 
Naturen lider brist på pollinerande insekter och biologisk mångfald. Jämfört med ängen är gräsmattan en ekologisk öken. Genom att låta en del av gräsmattan förvandlas till äng gör du en stor insats för naturen och får på köpet ett rikare biologiskt liv i din närmiljö som kommer att ge ökade skördar och vackra blommor.

Så här sköter man en äng
 • Ängen är inte krävande, tvärt om behöver du ta bort eventuell näringsrik gräsmatta först så att blommorna gynnas och inte gräset.
 • När blomningen är över får de stå kvar, vissna och mogna till frön.
 • När fröna mognat klipps ängen eller slås med lie. Låt klippet ligga kvar några veckor så att fröet faller ner i jorden.
 • Räfsa upp växtresterna och lägg i komposten eller under buskage. 
 • Nu kan du vila och vänta på nästa års blomning. Vilka arter som trivs beror på jordmån. Magra, torra jordar har en vildängskaraktär medan fuktiga, näringsrika jordar har en annan flora med fler trädgårdsarter.

Årets ros korad!

Bourbonros Pipar Hans Årets ros 2021
Ljuva bourbonrosen 'Pipar Hans' har en härlig, intensiv doft och är härdig i nästan hela landet.
 

Årets ros är en fin utmärkelse som årligen tilldelas en extra fin och odlingsvärd ros för svenska förhållanden. Den väljs ut av en expertpanel med fyra av Sveriges främsta roskännare. Läs mer om utmärkelsen och de nominerade rabattrosorna här
2021 gick utmärkelsen till tre rosor! 'Pipar Hans', 'Professor Fagerlind' och 'Strömsro'. De är alla så kallade kulturarvssorter, det vill säga sorter som odlats länge och ofta är lokala. De har tagits fram genom POM, Programmet för odlad mångfald som administreras asv SLU, Seriges lantbruksuniversitet. 
 

Årets ros 2021 Professor Fagerlind
'Professor Fagerlind' är en omfångsrik buskros med överdådig blomning under försommaren. Zon 5.
 

Årets ros 2021 Strömsro
'Strömsro' är en frisk, tidigblommande buskros med fantastisk, fruktig doft. Zon 5.

Rådjursfritt på ett kick

Skydd mot rådjur i trädgården
Hemtillverkade rådjursskrämmor är effektiva men behöver fyllas på. Till höger ett snyggt skyddsnät som hindrar allt vilt att skutta in på tomten.
 
På Göteborgs botaniska trädgård hade man länge problem med rådjur tills man kombinerade två metoder.
Inhängnad med nät. Det svarta, starka nätet har fördelen att knappast synas och därmed inte ge en känsla av fängelse.
Anti-slickepinnar med rådjurens hatämne blodmjöl. Så här gör du dem:
 • Skär till bitar av grön stickmassa (oasisblock). 
 • Trä dem på grillpinnar av trä eller andra, högra pinnar beroende på var du vill placera dem.
 • Gör en gegga i en hink med ett kilo blodmjöl + 2 dl ammoniak + en halv hink ljummet vatten. Doppa om några gånger under säsongen, särskilt efter en lång regnperiod.

Fin i kanten

Olika kanter gräsmatta rabatt
Tre variationer på samma tema: gräsmattans kant mot rabatten. Från vänster. Fri form, men då får man räkan med att rensa gräs i rabatten. I mitten kansskuren gräns, görs 3-4 gånger per år om den ska hållas i trim. Till höger en hård plattgräns som förenklar klippningen och ser prydlig ut.

Om man snabbt vill få trädgården att se prydlig ut ska man satsa på att ansa till gräsmattans kant mot rabatten. Detta problemområde är ett ständigt bry. Så här gör du en effektiv, platt gräns mellan grämatta och rabatt:
 • Spänn ett snöre längs den önskade gränsen.
 • Gräv upp grästuvor med vass spade ca två dm ut från tråden. Se till att alla rötter kommer med. Tuvorna kan användas i komposten eller bottna med i krukor.
 • Lägg en tjock marktäckningsduk ovanpå den frilagda jorden och ovanpå duken tegelstenar, betongstenar eller plattor. Nivån ska helst gå strax under gräsmattan intill så att gräsklipparen kan rulla på den hårda kanten.

Tips för torktålig trädgård

Bästa tipset för en grönskande trädgård också i torktider är att välja tåliga växter från början. Grässorter med mycket inslag av svingel eller rödven är naturligt torktåliga och behöver dessutom sällan klippas.  Här kan du läsa om flera tips för att din trädgård ska klara torka på ett bra sätt. 

Vattning av squashplanta
 

Också vattningtekniken har stor betydelse för växternas förmåga att bli torktåliga. Sällan men rejält ger rötter som går på djupet och därmed bli effektiva på att suga upp vatten. 

Tallen till frissan

Bergtall i torktålig trädgård

Bergtall, Pinus mugo, är en fantastisk barrväxt, snygg hela året och passar dessutom i en skandinavisk trädgårdsstil. Vill du forma bergtallen ska det göras nu i juni, när de nya skotten är mjuka. Skär tillbaka skotten precis ovanför ett friskt skott så lockas flera nya sidogrenar att bryta fram. Därmed formas ett buskigare växtsätt.

Trädgårdsgym

Engelska facktidningen Garden Answers har tagit reda på hur mycket energi vi förbränner i täppan. Som jämförelse kan nämnas att en Magnumglass motsvarar ca 35 minuter grävning för en 55 kg-person…
Energiförbrukning mätt i Kcal/min/kg kroppsvikt:
Grävning: 0.126
Såga för hand: 0.122
Skyffling: 0.112
Lövräfsning: 0.091
Beskärning: 0.90
Ogräsrensning med hacka: 0.72

Balkong och uteplats i juni

Balkong med blomsterlåda på sommaren

Svenskar är besatta av sol och ljus efter den långa, mörka vintern. Men det blir lätt för mycket av det goda. Använd parasoll också till växterna, särskilt när du är bortrest så minska vattningsbehovet betydligt. Se bara till att förankra parasollen ordentligt. Juni är vattningsmånad på balkongen. Om den rymmer ett vattenmagasin som en liten tunna är vår automatiska solvattnare Irritatia lugnande för nerverna. Dessutom kan du resa bort i två veckor när krukorna klarar sig ensamma hemma.

Gör ett pelargonträd

Uppstammade pelargonträd
Till vänster ett litet nätt änglapelargonträd. TIll höger ett gammalt pampigt doftpelargonträd på Julita herrgård.

Om du har en favoritpelargon, eller fuchsia för den delen, är det enkelt att stamma upp till ett träd. Med åren blir det pampigare och en riktig klenod. 
Så här gör du:
 • Välj en sort med stadigt grenverk.
 • Välj ut ett uppåtriktat skott som binds till en pinne. Fäst med till exempel orkidéklämmor. Pinnens höjd ska vara ungefär i den höjd du önskar att trädet ska bli.
Uppstamning av pelargon
 
 • Knipsa bort alla sidoskott och blad längs stammen. Behåll bara grönsakn längst upp.
 • När skottet nått önskad höjd toppas stammen genom att toppen knipsas av. Här förgrenar sig nu toppskottet och bildar krona.
 • Efter några veckor har plantan brutit många nya skott upptill. Toppa också dessa så blir kronan riktigt buskig och tät. 
 • Övervintra ditt lilla träd svalt men frostfritt så får du med tiden en riktig pelargonklenod.

Präskrage-äng i kruka

Margerit Sofiero

Den nätta margeriten är rätta valet om du gillar präskragar. Bästa sorten är den drygt 100 år gamla ’Sofiero’ som härstammar i rakt nedstigande led från slottsträdgården strax norr om Helsingborg. Rik blomning hela sommaren garanteras!

Tips för ampeln

Ampel med sommarblommor och krukväxter och vattning med vattenpistol

Använd krukväxter som murgröna och begonia som utfyllnad i amplar och blomlådor. De stortrivs i det fria. 
Med en teleskopvattnare underlättas vattningen och spar vatten eftersom vattnet enkelt sätts av och på med en knapp. 

Blomsteramplar av gamla korgar i träd

Fynda uttjänta korgar på loppis och använd som amplar. Rötterna stortrivs med luftningen och överskottsvatten rinner av.

Latmajas bästa kruka

Stora sommarblomskrukor med bägarranka och lavendel

Krukodling kräver mycket passning, men bästa bekvämtipset är att satsa på få men rejäla krukor och robusta växter. 
 • Välj en krukstorlek på minst 10 liter. Stora korgar är perfekta för växter, men skydda underlaget med en stor tallrik om du är rädd om ytan.
 • Bottna med ett dräneringslager av lecakulor så att överskottsvatten kan rinna bort.
 • Använd jord av hög kvalitet, då trivs växterna och du slipper gödsla och vattna mer än nödvändigt.
 • Välj robusta, kraftiga växtslag som bägarranka, Mandevilla, eller knölväxten kanna.

Odla på höjden

På balkongen vill man gärna få upp blomningen i titthöjd. Ytan är dessutom begränsad och odling på höjden är ett suveränt sätt att få plats med mycket på den lilla ytan.
 
KLätterstöd till luktärter och klematis i kruka

Klätterväxter det perfekta blomvalet om de bara får något att slingra på. Wexthuset har ett fint sortiment klätterstöd som är en prydnad också utan växter. 
 
Väggodling med minigarden ute och inne
Minigarden kan byggas ihop på många olika sätt. Corner är utformad för att passa i hörn och andra trånga utrymmen som i köket.

Vårt odlingssystem Minigarden är bästa valet för dig som vill odla lite mer på höjden, som grönsaker och jordgubbar. På köpet får du en ombonad känsla och insynsskydd. 
 
 

Växthuset i juni

Nu är det full fart i klorofyllfabriken och det är svårt att hinna med växttakten. 

Fixa en pysselplats

arbetsbord i växthus

En arbetsbänk är guld värd i växthuset. Det behöver inte vara stort men gör det så mycket bekvämare och roligare att jobba i växthuset. Här har bänken byggts på uppåt med två avställningsytor i olika plan - det vinner man mycket yta på.

Bäddar, krukor eller bänkodling?

Växthusodling i markbädd, kruka och bänk

Det finns för- och nackdelar med alla system.
 • I bäddodling odlar man direkt i marken. Det är ett snabbt sätt att komma igång med sin odling. Den är inte så skötselkrävande, eftersom växterna kan suga vatten och näring ur jorden. Nackdelen är att man odlar i samma jord år efter år. På sikt kan det bli en utarmning om man inte ser till att gödsla upp jorden ordentligt. Skadegörare kan också få fäste så det är viktigt med en noggrann växtföljd.
 • Krukodling är smidigt men kräver mycket passning med vatten och näring. Det är lätt att variera år efter år och om krukorna ställs på en bänk får man en bekväm arbetsställning.
 • Bänkodling är en kombination av bädd- och krukodling där man odlar i uppbyggda bänkar. Fördelen är att det ser prydligt ut och att växterna kommer upp i en bra arbetshöjd. Nackdelen är att jorden kan vara jobbig att byta ut och att odlingsutrymmet blir begränsat.

Sommarbeskärning av vinranka

Pincering av vinranka på sommaren
Klipp av rankan precis ovanför ett blad.

Vinrankan ilar iväg och ger snabbt ett rufsigt intryck. Men efter sommarbeskärningen, pinceringen, ser det prydligt ut igen. Så här beskärs vinrankan på sommaren, samma metod också för frilandsodlade vinrankor:
 • Svaga skott där inga fruktklasar kommit klipps bort intill huvudstammen.
 • Fruktbärande rankor beskärs två blad utanför klasen. Klipp precis ovanför det yttersta bladet.
 • Vänta med övrig beskärning till huvudbeskärningen som görs när rankan är i vila, vanligen i december. Här kan du läsa mer om hur man odlar vindruvor i växthus.

Skilj på herr och fru Gurka

Skillnad på han- och honblommor hos gurka
Till vänster hanblommor som saknar fruktämnet under blomman. Till höger honblomman med en tydlig minigurka undertill.

Kika noga på gurkblomman. Under den gula kjolen syns det minigurkformade fruktämnet – på honblomman. Saknas detta fruktämne är det en hanblomma.
Slanggurkan utvecklas utan befruktning och behöver alltså inga hanblommor. Om det ändå skulle finnas hanblommor i närheten, nyp bort dem eftersom en befruktning gör gurkorna uppsvällda, beska och oätliga. De flesta moderna slanggurkssorter saknar hanblommor, men odlar du äldre sorter kan en ansning behövas.

Tomatskötsel i växthus

Vattning och tjusning av tomater i växthus
Med automatisk droppbevattning blir vattningen enkel. TIll höger tjuvning av tomatplantan genom att skott i bladvecken tas bort.

Det är lätt att underskatta vattningsbehovet hos frodiga tomatplantor. Vårt självvattnande system Irrigatia drivs av solceller och sörjer för att varje kruka får önskad mängd vatten via droppslangar. 
Glöm inte att tjuva plantorna, det gör man genom att ta bort de skott som kommer i bladvecken. Onödig skottillväxt stjäl både energi och vatten från plantan på bekostnad av tomatfrukterna. Främst tjuvas tomatsorter som växer på höjden. Är du osäker på om din sort behöver tjuvas, kolla på vår hemsida genom att söka på din sort.

Odla i juni

Ett av tricken för en harmonisk trädgård är få växtslag men i stor mängd, alltså motsatsen till plottrigt. Men det är dyrt att köpa stora mängder på en gång. Lär dig att föröka så har du på några år stora bestånd av dina favoriter. Perenner och lökväxter som blommat klart förökas med delning nu i juni, då de nya småttingarna hinner att etablera sig före hösten.

Föröka perenner med delning

Delning av trädgårdsiris med vass spade.
Vartannat år förökar jag mina mörklila irisar på detta vis, då en blir tre.
 
 
Använd en vass spade med rakt (och inte spetsigt) skär och gräv djupt kring moderplantan så att det mesta av rotsystemet kommer med. Skär med ett bestämt hugg med spaden där du ser att både skott och rötter kommer med.

Föröka favorittulpanen med sidolökar

Förökning av tulpaner med sidolökar
I äldre trädgårdar har man för länge sedan glömt en älskad tulpans namn. Då är delning av sidolökarna enda sättet att få tag på sorten och föröka den.
 
 
Många tulpaner får sidolökar som är lätta att pilla loss. Vänta att gräva upp moderlöken tills bladen är nästan nedvissnade. Då har all energi gått tillbaka till lökarna. Plantera ungefär 3 gånger så djupt som moderlökens höjd.

Jordgubbstider – bästa tipsen för rik skörd

Jordgubbar skörd med fågelskrämma
Jordgubben är en så kallad skenfrukt, utanpå det uppsvällda fruktköttet sitter nötterna som är jordgubbens frön. Till höger: CD-skivorna gör nytta som fågelskrämmor. Funkar också i körsbärsträdet.
 
Här kommer bästa tipsen för att få fin jordgubbsskörd. Här kan du läsa vidare om de bästa sorterna.
 • Låt inte plantorna bli äldre än 4-5 år. Unga plantor ger bättre skörd och håller sig friska.
 • Täck marken runt plantorna med växtrens, halm, gräsklipp eller vad du har. Det hindrar ogräs, behåller markfukten, bidrar till en mullrik jord och håller jordgubbarna rena från jordsmuts.
 • Häng upp CD-skivor och metallfolieband. Det håller stararna borta!
 • Plantera varje sommar en ny rad. I juli, när skörden är över, tas äldsta raden bort. Nya revplantor sätts i en ny rad där det inte vuxit jordgubbar på 4-5 år. På så vis har man hela tiden fyra rikbärande rader med unga plantor. 
 • På hösten klipps bladen bort. Då övervintrar inte svampar och annat otyg i landet.
 • Ge plantorna lite vedaska under vintern och komposterad kogödsel under våren. Dessa gödselmedel är rika på kalium och fosofr som gynnar blomningen.
   
Jordgubbsodling på balkong med krukor och Minigarden
Välj sorter som blommar om, remonterar, till väggodling på exempelvis balkongen eller i växthuset. Då får man flera skördar under säsongen. Till höger Minigarden-systemet som är lättskött och rymmer många plantor på liten yta.

Bönan ska i jorden

Sådd av bönor rosenböna på klätterställning

När värmen kommit för att stanna är det dags för bönsådd. Det kan tyckas sent, men bönan är en riktig raketväxt. Här kan du läsa om bästa odlingstipsen för denna nyttiga och goda växt. De högväxande sorterna, som rosenböna, eller blomsterböna, (bilden till höger) , behöver klätterstöd. På köpet får du en insynsskyddande gardin.

Blommig inramning

Inramning med kryddtagetes, blomsterkrasse och ringblomma
Tre soliga rabattväxter, från vänster kryddtagetes, blomsterkrasse (indiankrasse) och ringblomma.

Det är snyggt att rama in trädgårdsland och rabatter med blommor. Tre soliga blommor med lite olika karaktär är som gjorda för detta ändamål.
Kryddtagetes, Tagetes tenuifolia, bildar täta ruggar med små, ätbara blommor
Blomsterkrassen slingrar till en bohemisk matta och behöver lite utrymme för att komma till sin rätt. Den var Claude Monets favoritblomma längs rabatterna i hans trädgård i Giverny.
Ringblomman är både vacker och användbar. Ätbar och kan dra i olja till en mjukgörande och antiseptisk salva. Dessutom fin i buketter och självsår sig.

Snabbväxande grönsaker för nybörjaren

Pallkrage med sockerärtor

Det roliga med köksväxtodling är att man alltid kan så något nytt under hela växtsäsongen. De här växtslagen är rikbärande och ger bara mer ju mer man skördar. De kan också odlas i kruka på balkong och uteplats. Läs i Faktabanken hur respektive växtslag odlas.
Sockerärter. Välj låga sorter om du inte har en klätterställning.
Squash brer snabbt ut sig. Skörda dem inte för stora, 2 dm är en lagom storlek. Också blomman är en delikatess.
Mangold ger större skördar än spenat och är minst lika god. Fräs i olja med vitlök, använd i pajer eller stekt i omelett.

Föröka suckulenter

Förökning av olika suckulenter
Arter med enstaka blad längs stammen förökas genom att ett blad sticks i grusblandad jord. Till höger: Rosettbildande suckulenter som taklök och echeveria förökas genom att sidorosetter lirkas loss och omplanteras.

Upptäck den stora, charmiga växtgruppen suckulenter, fetbladsväxter. De lagrar vatten i sina tjocka blad och stammar och är därmed väldigt lättskötta. Succiilentus betyder saftrik av latinets succus= saft. Det finns massor av arter och sorter, en rolig grupp att samla på och fina att samplantera.
De är lätta att föröka, för rosettbildande arter tar man vara på de nya småttingarna som kommer vid sidan och planterar i ny, genomsläpplig gärna lite grusblandad jord. För arter med avlånga blad sticks ett blad direkt i grus- eller perlitblandad, porös jord. Vattna och ställ sticklingarna varmt och ljust, men inte i gassande sol. Efter några veckor har de rotat sig och efter någon månad börjar de växa till sig och kan omplanteras i ny kruka.

Potager på enkelt vis

Blommor och grönsaker i samodling
Inkakragen dansar ovanför sallatshuvudena. Till höger: blomsterkassen, eller indiankrasse,  är inte bara vacker, blomma och blad är ätbara och smakar som kryddkrasse.
 
Potager betyder en dekorativ, strukturerad köksträdgård med inslag av blommor. Termen är fransk, pot betyder kanna eller kruka och syftar på att man gärna använder blommorna till buketter i ett krus. Effekten av att mixa grönsaker och blommor är underbar. Ännu kan du direktså blommor i kökslandet som ringblomma, vallmo och inkakrage eller plantera ut tagetes och riddarsporrar. Blommorna attraherar pollinerande insekter och vissa är avskräckande på skadegörare. Tagetes hämmar nematoder (en jordlevande liten glupsk mask) och avskräcker bladlöss och stritar. Här kan du läsa mer om hur man skapar en potager.

Den lättfotade aklejan

Akleja i kruka och i rabatt

Det är omöjligt att inte gilla aklejan. Fin i buketter, lättodlad och finns i så många varianter. Dessutom frösår den sig villigt och överraskar varje sommar med nya korsningar. Den mörkblå ursprungsaklejan dominerar något vid korsbefruktningen, varför gamla trädgårdar ofta kan ha bara dessa varianter kvar. Om du vill ha många olika färger och former, ta bort några av de mörkblå så minskar deras dominans.
Aklejan trivs utmärkt i kruka. Men skydda rotsystemet vintertid genom att antingen gräva ner krukorna eller ställa dem frostfritt.

Föröka julrosen med frö

Förökning av julrosor med frösådd
Julrosens frökapslar är vackra. De här är änni gröna och inte mogna, det tar några månader och då rasslar det inuti den bruna kapseln. De små fröplantorna till höger är livskraftiga och planteras om när de fått några blad.

Drömmer du om en julrosäng ska du låta blommorna stå kvar så att frökapslarna mognar. Nu i juni kan man höra hur det rasslar i den torra, bruna kapseln – då är fröet moget. Julrosor självsår sig ofta, men vill du ha koll på de små ska du ta hand om frökapseln och så på skyddad plats i kruka. De svartglänsande fröna gror snabbt. Plantera sedan ut de små plantorna när de fått några blad. Tyvärr tar det några år innan de nya plantorna är tillräckligt stora för att börja blomma. Men det roligaste är att fröna ofta är resultat av korsningar och att du nu har unika, nya sorter!

Koriander – kryddan med två själar

Koriander som bladkrydda och frö
Blad, blomma och frö av koriander. Både blad och frön är kryddor – men med helt olika karaktär.
 
Antingen älskar man korianderbladens speciella smak, eller tycker man de smakar såpa. Koriander är en lättodlad ört, trivs både i rabatt och kruka. Testa att ta vara på fröna och torka dem. De är också en fantastisk krydda med en helt annan karaktär. De liknar vitpeppar och har en säregen apelsinsmak. Jag stöter dem och använder i tonfiskröra. Så koriander direkt i kruka eller i landet.

Halvfabrikat är räddningen

Småplantor grönsaker för utplantering

Är du sent ute och hann inte så faritgrödorna i kökslandet? Köp färdiga småplantor i plantbutiken. För varje år växer utbudet. Du slipper allt så- och gallringsarbete, dessutom får du en garanterad kanonstart när du hoppat över de kritiska första veckorna.

Hantverk i juni

Nu slösar natur och trädgård med blommor - inget hem behöver sakna en frisk bukett på bordet i juni månad. Här kommer tips på hur du gör fina buketter.
 
Plockade blommor till buketter 
Mixa vilt och odlat! Till höger: En maffig bukett kan du binda som proffsen med spiralteknik. Här läser du om hur du gör.
 • Plocka helst blommorna på morgonen eller förmiddagen innan solen gassar. Då är stjälkarna som mest saftspända.
 • Blomknoppen ska visa lite färg, särskilt pioner behöver vara lite utslagna för att orka slå ut.
 • Glöm inte grönskan! Det finns så mycket fina blad, ormbunkar, gräs, sparris, murgröna, gråludna lammöron...
 • Gör ett nytt, vasst snitt när du kommer in och blada av den nedersta delen av stjälken som annars skulle hamna under vatten. Ställ blommorna i svalt vatten.
 • Vedartade stjälkar som rosor vill ha lite varmare vatten, medan örtartade håller längre i svalt vatten. Välj rumsvarmt vatten för mixbuketter. 
 • Byt vatten ofta och ge eventuellt nya snitt med en vass kniv om blommorna börjar se lite hängiga ut.
 • Vaserna blir rena genom att stå i hett vatten med en skvätt ättika och diskmedel.
   
Luktpioner i flera små vaser
Det är vacker att dela upp maffiga blommor i mindre vaser, då kommer varje blomma mer till sin rätt. Luktpionerna är magiska. Plocka dem när knoppen visar ordentlig färg så orkar de slå ut ordentligt.

Ett blomsterhjärta till midsommar

Blomsterhjärta med margeriter midsommar

Gör ett sött midsommarhjärta till sommarfesten. Margeriter är tåliga och detta hjärta håller sig fint minst ett festdygn. Andra blommor som funkar är gräslök, trift och praktlysing.

 • Använd kraftig ståltråd eller en metallgalge som stomme.
 • Vira till en hjärtform i önskad storlek.
 • Plocka blommor med ca 4 cm skaftlängd.
 • Linda fast vid hjärtat en blomma i taget med en tunn grön myrtentråd.

Skördetid i örtagården

Skörd av mynta i örtagården
Myntan är fantastisk till uppfriskande te som gör underverk för värkande halsar.

Först ut att skördas är myntan som blommar tidigt. Smaken är nämligen bäst innan den energikrävande blomman bildas. 
Skörda på morgonen, när daggen torkat upp. Knipsa eller klipp av toppskotten ovanför ett blad så kommer myntan att bryta fram med nya skott. Lägg bladen att torka på en torkställning eller häng dem på en mörk plats i små knippen. 

Ängskänsla i småvaser

Blommor i små vaser

Att plocka sju blommor och lägga under kudden för att drömma om sin tillkommande är en sed från hednatid. Buketten kallades midsommarkvast. Med bondesamhället förfinades den magiska riten, nio sorter skulle plockas vid tre vägrenar vid ett vägkors. Tre hagar eller ängar som låg kring ett vägkors var också godkänt. Buketten plockades midsommaraftonens morgon, medan daggen ännu ligger kvar. Efter kockan 12 fick ingen stjälk brytas, helgfriden skulle gälla för allt levande. Midsommarkvasten lades under kudden och sedan skulle ens tillkommande visa sig i drömmen. Väl värt att testa än idag även om vi minskat antalet till sju…

Enkel midsommarkrans

Bindning av midsommarkrans

Den här kransen är lätt att lyckas med. Mixa vilt och odlat och glöm inte gröna blad och gärna några grässtrån. Plocka blommorna på förmiddagen när stjälkarna är saftspända, innan solen börjar gassa.

 • Mät huvudomkretsen på bäraren med måttband. Använd grov ståltråd i den önskade längden som stomme och linda om med grön floristtejp.
 • Gör små minibuketter först, glöm inte någon grön kvist.
 • Linda fast buketterna efter varandra med grön myrtentråd.
 • Duscha med vatten och lägg kransen i en plastpåse i kylen om den inte ska på med en gång!

Fläderbubbel – sommarens bästa vuxensaft

fläderblomschampagne
Skörda blomklasarna när de är fullt utslagna men inte börjat vissna. Då är smaken som starkast.

En mousserande, lätt alkoholhaltig fläderblomsdryck gör du så här.
 • 1 ekologisk citron
 • 10 stora fläderblomsklasar (osköljda men rensade från insekter och med skaftet bortklippt)
 • 2 msk äppelcidervinäger
 • 4 ½ dl kallt vatten
 • 8 dl socker
Pressa citronen och skär resterna i bitar. Blanda saft och citronbitar med övriga ingredienser i en rejäl bunke. Täck med handduk och ställ i rumstemperatur ett dygn
Rör om, sila saften och häll på rena flaskor, lämna ca 5 cm för kolsyran. Ställ i rumstemperatur eller något svalare i ca 3 veckor
Kontrollera nu om drycken är pärlande, då är den klar och flyttas till kylskåpet. Annars får flaskorna stå på jäsning ytterligare några dagar. Servera med citronskivor.

Mer att göra i juni

Daggkåpa

 

 • Daggkåpan är en suverän perenn, de limegröna blommorna är snygga i de flesta buketter.
 • Skörda tång till gödsling om du har möjlighet.  
 • Så värmekrävande grödor som majs, bönor och squash som vill ha en jordtemperatur på 20 grader för att må riktigt bra.
 • Järnnättter kallas juninattens frostkalla nätter so tar kål på känsliga växter som potatis, bönor och dahliaknölar. Ha en fiberduk till hands eller vänta med utplantering tills faran är över.
 • Drabbas dina äpplen och plommon av maskar vid skördetid? Sätt upp feromonfällor som fångar in hanarna av de svärmande insekterna. Då blir inga honor befruktade och därmed läggs inga ägg i fruktkarten.
 • Vattna komposten om vädret är torrt så går nedbrytningen mycket snabbare.
 • Gallra i kökslandet bland lök, sallat, morötter och betor. Använd det bortgallrade i maten eller plantera om på nytt ställe om roten följde med.
 
Foto: Blomsterfrämjandet, Karin Elmberg, Ibulb, Iverde m fl.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2022 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.