Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Gröna kalendern juni

Vallmo och allium
Juni är en månad full av växtkraft nu när värmen kommer på allvar. Nu kan vi på allvar börja skörda och allt vi förodlat gör att vi snabbt fyller både odlingsbäddar, krukor, lådor och rabatter.  Det finns massor med roligt att göra nu. Att fortsätta så och plantera såklart, men också njuta av blomning, fågelkvitter och det som nu kan börja skördas.

Odla och plantera

Järnnättter kallas juninattens frostkalla nätter som tar kål på känsliga växter som potatis, bönor och dahliaknölar. Ha en fiberduk till hands eller vänta med utplantering tills faran är över.
 
Direktsådd. I Juni finns det många blommor och grönsaker som kan sås direkt på växtplatsen. Exempel på sorter och tips hittar du i artikeln Sommarsådd av grönsaker.
 
När värmen kommit för att stanna är det dags för bönsådd. Det kan tyckas sent, men bönan är en riktig raketväxt. De högväxande sorterna, som rosenböna, eller blomsterböna, behöver klätterstöd. På köpet får du en insynsskyddande gardin. Läs mer om att odla bönor, denna nyttiga och goda växt.
 
Fortsätt så sallat och andra snabbväxande köksväxter i pluggbrätten eller sålådor där plantorna kan växa till så att de kan planteras ut i pallkragar och odlingslådor eller på frilandet så snart det blir ett ledigt utrymme vartefter du skördar. Då utnyttas utrymmet optimalt. Läs mer i artikeln Maxa odlingen i pallkrage och odlingslåda.
 
Glesa ut och rensa bland frösådder som står för tätt. Lämpligt avstånd hittar du på fröpåsen och för respektive gröda här i Faktabanken. När de slipper trängas växer de snabbare och utvecklas bättre. 
 
Plantering av förodlade plantor i pallkrage
 
Fortsätt plantera ut förodlade plantor i krukor, amplar  och rabatter. 

Håll koll på potatisen och kupa när den börjat växa till. Fler potatistips i Odla potatis - steg för steg.
 
Tjuva tomaterna. Hos upprättväxande tomatsorter behöver man regelbundet nypa bort 'tjuvar', de små blad som växer till i bladfästet. Det är skott som vill bilda nya grenar. Låter man dem växa blir plantan buskig med många blommor men med få tomater som hinner skördas. Tjuvarna växer fort så kolla då och då och nyp, eller bryt försiktigt av dem. Läs mer om vilka sorter som behöver tjuvas i vår Fråga-Svar Vilka sorter behöver tjuvas?
 
Täck bar jord i odlingslådorna med gräsklipp och växtrens för att minska avdunsningen, stoppa ogräs och ge mylla och näring till växterna. Läs mer i artikeln Täckodling och mulching.
 
Nu börjar det bli dags att hålla utkik efter fröer att skörda av perenner, lökväxter eller grönsaker som gått i blom. Läs mer om att Samla egna fröer.
 
Självsådda plantor börjar nu titta upp här och var. Kolla extra i grusgången där de verkar trivas extra bra! Blanda inte ihop dem med ogräs. Tips för att ta hand om och använda självsådda plantor hittar du i vår artikel Självsådder = Gratisväxter.
 
Vill du få fler fleråriga växter kan du passa på att börja ta sticklingar av perenner, buskar, träd och rosor. Tips om sticklingar finns här i Faktabanken. Lyssna gärna på vårt poddavsnitt om att Ta sticklingar.
 
Fröså perenner i kruka och ställ på en skyddad plats utomhus. Vissa av dem kommer hinna blomma redan i år. De som behöver lite längre tid på sig kommer kunna ta plats i perennrabatten till hösten där de nästa år visar sin fulla prakt.
 
Perenner som börjat sprida sig eller som blivit lite glesa i mitten kan delas och planteras om för att bli finare och samtidigt skapa fler plantor. Läs mer i artikeln Dela perenner och få snabbt fler.
 

Insektsnät mot skadegörare på kålväxter

 
Kålväxter är populära hos många. Hit hör kålfjärilen, kålfly och kålmal vars larver kan kaläta ett bestånd på bara några dygn. Bästa boten är att hindra dem att nå plantan med ett kålnät. Fiberduk blir lätt för varmt för kålplantorna som växer bäst i sval temperatur.
Kålnät som Micromesh och nättunneln ger ett bra skydd mot kålätande insekter samtidigt som det ventilerar och släpper igenom vatten.
 
Näringsvattna alla växter i kruka och snabbväxare i köksträdgården.
 
Brygg näring på nässelor. De är sprängfyllda med näring som växterna behöver. Läs hur i artikeln Nässelvatten som gödning.

Trädgårdsskötsel

Trädgårdsskötsel låter kanske lite trist, men har du tänkt vilka möjligheter det ger som träning?
Engelska facktidningen Garden Answers har tagit reda på hur mycket energi vi förbränner i täppan. Som jämförelse kan nämnas att en Magnumglass motsvarar ca 35 minuter grävning för en 55 kg-person…
Så här mycket energi förbrukar vi mätt i Kcal/min/kg kroppsvikt för följande trädgårdsaktiviteter:
  • Grävning: 0,126
  • Såga för hand: 0,122
  • Skyffling: 0,112
  • Lövräfsning: 0,091
  • Beskärning: 0,90
  • Ogräsrensning med hacka: 0,72
 
Gräsmattan växer fort nu när värmen kommit. Klipp lagom ofta men sätt gärna klipphöjden på några av de högre lägena så blir gräset mer tåligt mot torka.  Tips för lättskött gräsmatta hittar du i här i Faktbanken.
Genom att låta de delar av gräsmattan som inte av praktiska skäl måste vara kortklippt växa fritt spar man inte bara mycket tid och möda utan skapar en bra miljö för pollinerare och andra vilda besökare i trädgården.  Så i vilda ängsblommor och läs mer i vår artikel Låt gräsmattan bli äng för fler tips.
 
Plantera buskar, träd och perenner. I juni brukar det vara bättre markfukt som man kan utnyttja vid etablering av nya växter genom att de då inte behöver vattnas lika mycket som vid plantering under en torrare period. Här hittar du vårt stora sortiment plantskoleväxter.
 
flytt av buskar
 
Flytta buskar, perenner och små träd. Ibland hamnar de fel eller man får nya planer för hur de kommer bättre till sin rätt. Då är det bara att flytta dem. Gräv runt växten så att rötterna kommer med ordentligt och gör en tillräckligt stor grop så brukar 'transplantationen' gå alldeles utmärkt.
 
Klipp av blomställningen hos överblommade lökväxter så att de inte står kvar och lägger energi på att bilda frö. Låt bladen stå kvar tills de vissnat ner för att ge näring till löken.
 
I de växtzonerna där perennerna inte kommit så långt i sin utveckling och om våren varit sen är det aktuellt med chelseaklippning av perenner. Då klipper man ner delar av plantan så att blomningen förlängs med flera veckor.
 
Klipp blomstängeln av överblommade perenner för att uppmuntra tillväxt som ger en ny blomning.
 
De ettåriga sommarblommorna blommar ännu rikligare om du är framme med en liten sekatör och knipsar det som blommat över.  Blommor som får sitta kvar stjäl kraft genom att den börjar bilda frö istället för att satsa på mer blomning.
 
Fyll på komposten med klipp, strö, fina grenar, torkade ogräs och växtdelar som det snabbt blir stora mängder av så här års. Blanda väl mellan lagren och glöm inte vattna den om det blir längre perioder utan regn. Fler tips hittar du i artikeln Kom igång med kompost - 10 enkla steg.
 
Nyplanterade växter, snabbväxande ettåriga växter och växter som är planterade i kruka behöver regelbunden bevattning. Satsa på en lösning som passar dina odlingar. Passa samtidigt också på att Samla regnvatten i trädgården. Läs 10 tips på smart bevattning i trädgården.
 
Ogräsredskap
 
Tag för vana att rensa ogräs regelbundet. Ju tidigare på säsongen, desto mindre sprider det sig. Bästa tiden att rensa är efter ett regn när marken är fuktig. I artiklen Känn igen 15 vanliga ogräs kan du bekanta dig med dem. Fler tips för ogräsrensning kan du läsa i artikeln Rensa ogräs - 20 smarta tips!
 
Bind upp klättrande växter och sätt stöd för klättrare och högväxta perenner som annars lätt lägger sig för väder och vind. Det finns många fina växtstöd att köpa, men du kan också göra egna av grenar och ris. I artikeln Smarta växtstöd för perenner får du mängder med praktiska tips. 
 
Sommarbeskärning av vinrankan och fler beskärningsjobb hittar du i vår Beskärningskalender efter årstid.
 
När syrenen blommat över kan du beskära den så att nästa års blomning hinner utvecklas. För yngre plantor kan blomställningen klippas bort för att öka blomningen nästa år. Äldre plantor kan beskäras hårdare eller så mycket så att de behåller en fin form.

Dags för gödsling

Nu går växttakten på högvarv och det är bästa tiden att gödsla häckar, träd, köksland, perenner och buskar.
 
Man skiljer på växtslag som behöver mycket kväve för sin tillväxt av nya skott. Hit hör grönskande växter som gräsmattan, häcken, kålväxter och unga träd. Kväve är lättillgängligt och kommer växterna till godo snabbt. Därför tillförs det i mindre mängd men oftare. 
 
Till kväverika gödningsmedel hör hönsgödsel, gräsklipp och nässlor.
 
Växter som ska blomma och sätta bär och frukt, som rosor, jordgubbar, fruktträd och tomater behöver istället fosfor och kalium. Den processen är långsammare och man behöver bara gödsla en eller ett par gånger per säsong. Här passar kogödsel eller ett sammansatt gödningsmedel som Allgödsel.
 

Håll koll på skadegörare

Med all frodig grönska följer både stora och små hungriga individer. Särskilt den spanska skogssnigeln kan vara värt ägna uppmärksamhet och mota så långt möjligt men även andra skadegörare kan vara bra ha lite extra koll på för att bekämpa eller undvika. Ta del av våra knep mot skadesniglar i artikeln De tio bästa tipsen mot sniglar. Tänk på att det finns snälla sniglar också.
liljebaggar
Liljebaggen som ägg, larv och fullvuxen
 
  • Liljebaggar gör snabbt stor skada så det är värt hålla utkik efter dem och plocka bort dem vartefter. Läs mer i artikeln Tips för att bekämpa liljebaggar.
  • Sniglarna börja nu krypa upp från sina skrymslen.
  • Öronviveln klipper fula märken i bladen hos vissa växter. Nu är det dags att hålla koll och sätta in bekämpning. Läs mer i artikeln Så bekämpas öronvivel.
 
Drabbas dina äpplen och plommon av maskar vid skördetid? Sätt upp feromonfällor som fångar in hanarna av de svärmande insekterna. Då blir inga honor befruktade och därmed läggs inga ägg i fruktkarten.

Balkongen i juni

I juni när värmen kommit kan vi börja njuta på balkongen. Fyll den med krukor, lådor och amplar och skapa din egen djungel. Glöm inte gödsla i krukor och hitta den lösning för bevattning som passar dina växter och förutsättningar i övrigt. Irrigatia solcellsdriven bevattning med en liten vattentunna kan vara lösningen.
 
Fler tips och inspiration för balkongen läs vår artikel Bästa tipsen för odling och uteliv på balkongen och lyssna på vår poddspecial om Att odla på balkongen.

Växthuset i juni

Nu kan det bli riktigt varmt i växthuset. Se till att ventilera ordentligt både genom att öppna dörren och se till att takluckorna öppnar automatisk när värmen stiger. Automatisk fönsteröppnare är ett måste i växthuset.
Stillastående, varm luft tär på växterna. Sätt värmefläkten på ventilationsläge eller skaffa en ventilationsfläkt som cirkulerar luften.
 
Växhus med skuggväv
 
Mildra värmeinstrålningen med Skuggväv eller skuggpasta. Då skonas växterna från brännskador och jorden torkar inte ut lika snabb.
 
Regelbunden bevattning är förutsättningen för att lyckas med odling i växthus. Växter som står i kruka är extra känsliga men värmen under sommaren torkar ut jorden också hos växter som står planterade direkt i bäddar. En praktisk lösning är att installera den solcellsdrivna bevattningslösningen Irrigatia, eller annan bevattningsautomatik för att säkra vattningen också när du inte hinner eller är bortrest.
Inspektera växterna i ditt växthus ofta och noga för att tidigt upptäcka angrepp av ohyra. På bara några dagar kan löss och vita flygare (mjöllöss) föröka och sprida sig mer än du tror. Ha en sprayflaska med såplösning i beredskap mot ohyra för en första insats och sätt in biologisk bekämpning för långsiktigt skydd.
 
Försök höja luftfuktigheten i växthuset genom att duscha under varma dagar och ställ kärl med vatten som kan avdunsta. På så vis minskar risken för spinn på känsliga växter och klimatet blir vänligare för växterna som då blir mindre mottagliga mot ohyra.

Krukväxterna i juni

Det kan bli väldigt varmt på fönsterbräda med brännskador på bladen som resultat. Skydda växter som står i soligt fönster genom att flytta in dem en bit eller skydda mot solen med en skärm.
 
När temperaturen håller sig över ca. 15 grader kan man ställa ut krukväxterna på balkongen eller på en skyddad plats i skugga eller vandrande skugga i trädgården. Det uppskattas av de flesta. Växter med håriga blad ställs under tak då vattnet kan skada bladen. Övriga kan med fördel få njuta av ett och annat sommarregn. Se bara upp så det inte blir översvämning i ytterkrukor eller på faten.

Skörda i juni

Nu finns det mycket vi kan skörda och äta från köksträdgården. Sallat och rädisor, mangold, babyspenat, gräslök, persilja och olika sorters kryddväxter.
 
Sista chansen att skörda jordärtskockan innan den börjar växa till med nya skott.
 
Beroende av växtzon och vårens utveckling kan vi mot slutet av månaden börja skörda sparris.
 
Juni är flädertider. Gör fläderblomsaft, fläderblomsbubbel och fläderblomsmarmelad. Spara blomställningar i frysen så kan du återuppleva känslan av färsk fläderblomsaft året om.
 
Rabarbern gör ingen besviken och det finns så mycket att göra med den. Rabarberpaj, kallrörd rabarberdricka och rabarbermarmelad. Prova också Rabarbermuffins med pelargonsmak.
 
 
Nu kan du också göra saft på syrenens blommor.
 
Nu finns det kryddväxter att skörda och den ännu späda lökblasten som ändå behöver klippas av kan användas som ingrediens när du Gör eget örtsalt.

Våra vilda vänner

Guldgrön GuldbaggeGräsgrön Guldbagge
 
Genom att sänka blicken kan vi hitta en massa spänning omkring oss. Varför inte samla på insekter med mobilkameran? Tips och inspiration hittar du i min blogg Riktigt nära naturen.
 
Fortsätt så och plantera blommor som lockar pollinerande insekter. Här finns frö till pollinerarväxter.
 
Städa lagom så att det finns plats för igelkottar, fåglar och andra lite större djur att söka skydd i trädgården.
 
 
Gör ett vattenblänk där fåglar och insekter kan komma och dricka. Tips hittar du i artikeln Gör ett bi-spa för törstiga insekter

Fler tips för juni

Ut och njut i naturen. Lyssna på fåglarna och känn naturens dofter.
 
bukett i juni
 
Plocka in och njut av fina växter i stora och små vaser som får stå här och var inomhus. 
 
 
Foto: Lena Ljungquist, mfl.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.