Fri frakt över 599 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Gröna kalendern juli

Fingerborgsblommor i rabatt
I rosens månad är det lätt att leva trädgårdsliv. Skördesäsongen är igång och det är hemmalyx att plocka egna buketter. I julivärmen blir vi lata och njuter helst i hängmattan. Det är först i kvällningen som man ids trädgårdspyssla. Men det gör man så gärna - det är nu dofterna kommer fram i den magiska skymningen. 
 
Klätterros Dawson
Multiflorarosen 'Dawson' svingar sig gärna som ett doftande tak över pergolan. En odlingsvärd klätterros som svämmar över av rosa fluff under hela högsommaren. Härdig till zon 3.

Att göra i trädgården i juli

Gallring päron

När päron och äpplen är stora som pingpongbollar är det dags att kartgallra. Det känns hårt att plocka bort karten, men skörden blir betydligt större och dessutom godare om frukterna får svälla ordentligt. Använd bekärningsredskap. Två fingrar är lagom mellan äpplen och päron, ett mellan plommon. Läs mer om att gallra äpplen.

Toppa tomatplantan

Tomatskörd i korg

Nu är tomatskörden i full gång. Det känns hårt, men i slutet av månaden är det dags att knipsa av toppen på högväxande tomatplantor. De blomskott som kommer från mitten av juli kommer ändå inte att hinna ge frukt och stjäl istället kraft från de frukter som redan är på gång.

Mota angrepp av mjöldagg

Mjäldagg på svarta vinbärsblad
 
Många växtslag drabbas av en vit, mjölig beläggning på främst bladen. Det är mjöldagg som är en svamp som lever på blad, men också bär och blommor kan drabbas. Den trivs till skillnad från många andra svampar i varm, torr väderlek. Det finns flera olika mjöldaggssvampar och de är ofta värdspecifika - olika svampar ger sig på olika värdväxter. Så här kan du lindra angrepp:
 • Spruta växtslag som drabbas förebyggande med Kumulus, ett svavelpreparat som hindrar bladsvampar och är ofarligt för människor och djur.
 • Gödsla med kiselrikt preparat som stärker växtcellerna och hindrar svampen att få fäste. Gör eget nässelvatten med nässlor som är rika på kisel.
 • Undvik att kvävegödsla, det ger en lös cellstruktur som mjöldaggen lätt får fäste i.
 • Vattna drabbade växter så att de inte är stressade och lättare drabbas.
 • Välj om möjligt resistenta sorter när du köper nya växter. För drabbade växtslag har växtförädlingen kommit långt för att få fram friska sorter av till exempel krusbär, flox, svarta vinbär och lönn.

Rosens dag

Rosor med näva och jätteverbena
Sköna rosen 'Madame Alfred Carriere' har fint sällskap av kronnäva 'Rose Clair', Geranium x oxonianum. Nävor är klassiska rosvänner med lång blomningstid och ett rotsystem som inte konkurrerar med rosorna. Till höger läckra rabattrosen 'Burgundy Ice' med högrest jätteverbena, Verbena bonariensis, som frösås på våren och blommar ikapp med rosorna från högsommaren och långt in på hösten. Också fin i buketter. Ta egna frön i augusti att så nästa vår.
  
Den 2 juli har Rosa namnsdag och det är också Sveriges officiella Rosens dag. Ta en tur till plantskolan och sniffa dig till en ny favorit. Rosor är sällskapssjuka och gillar inte att växa ensamma, naken jord bjuder in ogräs och ökar jordens avdunstning. Plantera marktäckande perenner eller ettåringar som gärna frösår sig intill rosorna. Det är roligt att hitta passande kombinationer. Här kan du läsa om våra bästa odlingsråd för rosor.

Latmajas fem budord

Lat trädgårdsmästare

Juli är semestertider och alla trädgårdsälskare vill inte påta i värmen. Här kommer bästa tipsen för en lättskött sommarträdgård. 
 1. Piffa bara vid entrén och välj stora, lättskötta gärna självvattnande krukor
 2. Lämna inte jorden bar, utan täckodla. Allt ogräs, gräsklipp och andra växtrester hamnar direkt på jorden som täcke i köksland, under häckar och buskage. På så vis minskar vattningsbehovet, ogräs får inte fäste, jorden gödslas och blir mullrik och livskraftig.
 3. Vattna sällan men rejält. Det ger tåliga rötter. Gärna i samband med måttligt regn. En uttorkad jord förmår inte suga åt sig de första dropparna som i stället rinner rakt igenom. 
 4. Minska på gräsmattan och rabatter och satsa på buskage och träd. Det gynnar dessutom den biologiska mångfalden, en smaragdgrön gräsmatta är i princip ett ekologiskt ökenlandskap.
 5. Tiominuterstricket: Med ofta men lite-metoden blir det roligt att pyssla om trädgården samtidgt som förvånandsvärt mycket blir gjort. På en tiominutersvända hinner du vattna tomaterna, ta in en doftande ros till vasen och rycka några ogräs Nästa dag oljar du en stol, åter nästa skördas jordgubbarna.

Bästa beskärningstiden - JAS

Beskärning av grov gren
Ska du ta bort stora grenar är högsommaren absolut bästa tiden för detta ingrepp. 

JAS, juli-augusti-september, är bästa tiden för beskärning av buskar och träd. Växten är nu i god kondition och hinner läka såret före vintern. Vissa växtslag har kraftig savstigning på våren och måste därför beskäras under sommaren. Hit hör lönn, stenfrukter (plommon, persika, körsbär), vin och valnöt. Läs mer om grunder för beskärning av trädgårdens växter. 

Plantera kruksallat

Sallad som ätits av rådjur och omplantering
En uppäten sallat räddas smidigt med köpta huvuden. Välj plocksallat som har en lång skördesäsong.
 
Hann du inte så sallat eller har rådjur och hare varit framme? Plantera då färdig köpesallad av plocksallatstyp. Den rotar sig snabbt och sedan kan du skörda i månader från ”halvfabrikatet”.
 
Sommartid funkar det inte att så vanlig sallat, det är för varmt och plantan går snabbt i blom. Fenomenet kallas stocklöpning och beror på att de långa ljusa dagarna och korta nätterna signalerar att sallaten ska blomma. 

Skillnad på körsbär, bigarrå och klarbär

Körsbär Heidi
’Heidi’ är en svensk odlingsvärd bigarrå, framkorsad vid Skånska Balsgård. Härdig till zon 3.

Det kan vara förvirrande att välja körsbär i plantskolan med alla olika namn.
Körsbären delas in i två grupper: sötkörsbär och surkörsbär

Sötkörsbären är gula, gulröda eller mörkröda (nästan svarta). Hit hör bigarråer (gulröda), moreller (mörka eller röda) och de vilda så kallade fågelbären. Trädet blir oftast rejält stort och är mindre härdiga än surkörsbären. Bra sorter är ’Heidi’, ’Van’, ’Stella’ och ’Allmän gulröd bigarrå’.

Surkörsbär får lite syrligare, mörkröda bär. Träden blir mindre men tåligare. De används mycket i livsmedelsindustrin på grund av sin vackra färg. Hit hör klarbär. Bra sorter för hemträdgården är ’Kirsa’ och ’Nordia’ som får ett buskformigt växtsätt och ’Fanal’ som bildar ett nätt träd.

Professorns bästa tips för naturträdgården

Vatten i trädgård damm och fågelbad
Den som har en större vattensamling får snabbt vingade vänner att njuta av. Men är platsen begränsad gör också en liten skål stor nytta. Framför allt för pollinerande vänner som fjärilar, humlor och bin. Här vårt fina Echoes.
 
Alexander Antonelli är professor och chef för landets nya centrum för biologisk mångfald i Göteborg. Han menar att trädgårdarna är livsviktiga oaser för många växter och djur. Det här är hans bästa tips för en vacker och vild trädgård.
 • En naturlik trädgård är inte bara slösande vacker utan också mer lättskött och ger större skördar då du får hjälp med polinering och skadedjursbekämpning. 
 • Vatten är livsnödvändigt för både växter och djur. Ju större vattensamling desto enklare skötsel, då den biologiska balansen får lättare att fungera.
 • Välj växter som ger frukt och bär. 
 • Välj blommor som är enkla och därmed ger pollen och nektar. Dubbla blommor är sterila, då de inre kronbladen är omvandlade pistiller.
 • Välj inhemska arter framför exotiska.
 • Lämna löv- och rishögar vid skuggiga skrymsen.
 • Sätt upp holkar, insektshotell.
 • Många växtslag kan vattnas med saltvatten. Här kan du läsa om vilka som tål Östersjövatten.

Svartfläcksjuka - svarta fläckar på rosbladen

Svartfläcksjuka på rosor

Svartfläcksjukan hör till rosornas värsta fiender. Det börjar med små mörka prickar som blir allt större och till sist faller bladet av. Det är en bladsvamp som främst angriper gammaldags rosor med tunna blad. Så här kan du hjälpa drabbade rosor, behandlingen är i stort sett den samma som mot mjöldagg.
 • Spruta hela bladverket med svavelpreparatet Kumulus som effektivt hindrar svampens utbredning.
 • Spraya och/eller gödsla med kiselrik gödning som nässlor. Kisel stärker bladen så att svampen inte får fäste.
 • Undvik kvävegödsling, det ger en lös bladstruktur som gynnar svampen.
 • När du köper nya rosor – välj resistenta sorter, till exempel röda klätterrosen 'Flammentanz' i stället för svartfläckdrabbade 'Heidelberg'.

Trötta växter – dags att gödsla

Hästgödsel och guldvatten i kanna
Djurgödsel passar blommande växter medan kväverik urin (guldvatten) sätter fart på skottillväxten. Här den praktiska Guldkannan.
 
Mitt i sommaren går växttakten på högvarv. I pallkragar och krukor kan näringen vara på upphällningen. Så här känner du igen symtom på olika slags näringsbrist. Läs vidare om växtnäring.
Det är viktigt med växtnäring och gödsel av bra kvalitet för att få fina och frodiga växter.

Veka skott, svag tillväxt och bleka blad. Här behövs kväve. Gödsla med hönsgödsel, guldvatten, nässlor eller gräsklipp.
Dålig tillväxt, små frukter. Växten behöver kalium. Gödsla med kogödsel eller aska. 
Rödlila stjälkar och blad. Äldre blad är mörkgröna, tillväxten är dålig. Fosforbrist. Gödlsa med kogödsel eller benmjöl.

Växtköp på semestern – vad gäller?

Växter i resväska

I semestertider shoppar många växter utomlands. Men vilket regelverk gäller för dessa nykomlingar? Faran är att allvarliga växtsjukdomar och skadegörare liftar med in och att vissa arter kan bli invasiva om de planteras ut och sedan sprids till naturen. År 2020 kom nya regler då växter inom EU måste ha ett giltigt växtpass som garanterar att de är friska och kontrollerade. Kolla det senaste regelverket om du är osäker på Jordbruksverkets hemsida. 

Här är några hållpunkter för vad som gäller i nuläget:
Inom EU får man ta med sig växter man köpt med några undantag. Dit hör flera träd och buskar ur familjen rosväxter som oxbär, hagtorn, äpple, plommon, rönn och oxel. De måste ha ett växtpass för att få föras in i vårt land. 
Perenner får föras in utan dokument, liksom merparten av andra prydnadsväxter som inte är träd. 
Tomater och potatisväxter behöver ha växtpass då de kan bära på allvarliga skadegörare.

Utanför EU är regelverket strängare. För många växtslag som träd, vinrankor, citrus, rosor och fruktträd krävs sundhetscertifikat. Du får heller inte föra in lös jord från länder utanför EU. 
 
I Resa med växter får du tips på hur du packar växter.

Lättvattnat med svettslang i odlingsbäddar

Irrigatia svettslang i bönodling

Med automatisk solcellsdriven bevattning kan Irrigatia kopplas till en svettslang som sipprar ut vatten till radodlade växter som häcken eller grönsakslandet. Systemet kopplas till en vattentunna och sköter sig själv!

Odla i juli

Revplanta jordgubbe
Jordgubbar är lätta att föröka med egna revplantor. Håll ordning på raderna så får du höga skördar och en lättskött odling.

När jordgubbsskörden är över är det dags att rensa bort revplantor och samtidigt förnya beståndet. Plantera i nya rader där det inte vuxit jordgubbar på fyra-fem år. Börja en ny rad varje sommar så blir plantorna aldrig äldre än fyra-fem år. Det ger friska plantor med högre skördar av stora bär.

Trädgårdskantlök – årets perenn

Trädgårdskantlök 'Millennium'
 
Trädgårdskantlök 'Millenium' har valts till 2021 års perenn. Det är landets perennodlare som varje år korar en särskilt odlingsvärd perenn som är frisk, härdig och vacker. 
Trädgårdskantlök ’Millenium’ har ett långt prydnadsvärde med sitt blanka gröna bladverk som håller sig fint från våren och under sommaren tills dess att den blommar rikligt under sensommaren. Den har ett kompakt växtsätt och upprätta blomstjälkar som blir omkring 30 cm höga med 5 cm stora rosavioletta blombollar som uppskattas mycket av fjärilar. Dess blad doftar svagt av lök om man gnuggar dem i handen.
'Millenium' passar såväl i rabatt som i kruka ensam, men allra helst tillsammans med andra perenner och kräver ingen större omsorg för att trivas och bli vacker.

Föröka favoritrosen

Sticklingsförökning av ros
’Lady of Shalott’ är en av de bästa engelska Austinrosorna. Väl värd att försöka föröka. Blir ca 1.5 m hög och har en varmt kryddig doft. Härdig till zon 4.
 
Det är enkelt att föröka rosor med sticklingar på sommaren sk. sommarsticklingar. Resultatet blir en så kallat rotäkta ros, det vill säga med egna rötter.
 
Det vanliga i plantskolan är annars att ädelrosen är okulerad, inympad, på en tålig sort som är rosens rotsystem. Det finns för- och nackdelar med båda odlingssätten men en stor fördel med en rotäkta ros är att den bättre klarar att frysa ner, då nya skott bryter från rötterna.
 • Klipp ca 15 cm långa, mjuka och örtartade årsskott med en vass sekatör. Klipp precis ovanför ett blad. 
 • Repa av bladen längst ner och stick 5-10 sticklingar i en rejäl kruka med mullrik, sandblandad jord. 
 • Ställ krukan skyddat och vattna vid torka. Till våren kan du plantera ut rotade små rosplantor.

Sommarså grönsaker

Mizunakål och mangold
Mizunakål och mangold är två suveräna bladgrönsaker som kan skördas under hela hösten om de sås nu.
 
Juli är en perfekt tid att så sallat och bladgrönsaker som man vill skörda under hösten. Hit hör asiatiska bladgrönsaker som sellerikål (pak choi) och mizunakål. De trivs i en lucker jord som stödgödslats med svag hönsgödsel. De gror snabbt i värmen och kan sedan skördas under lång tid, då flera av dem är frosttåliga. Täck ändå med fiberduk när kylan kommer. 

Odla mycket på liten yta

Odling i upphöjda bänkar

Våra trädgårdar krymper, nybyggda villaområden har små tomter och radhusträdgårdarna har bara en liten täppa att odla på. Men en liten yta kan rymma mycket om vi odlar på höjden. Denna lådmodell är värd att kopiera, i stor eller liten skala. Växterna blir både lättskötta och kommer i titthöjd. Den breda sargen fungerar både som avställningsyta och sittbänk.

Fröså pioner i juli

Frösådd av pioner
Pionens fruktämnen tål att beskådas på nära håll, som en rosa prinsesskrona. Till höger det mogna fröet som är på väg att lämna kapseln.

Det är enkelt att så pioner, de gror bäst färska och man måste vakta på frökapseln så att man fångar upp de lacksvarta kulorna när de är fullmogna. Det är dags när kapseln är brun och börjar öppna sig. 
Så fröna i krukor 2-3 cm djupt i lätt, sandblandad jord. Ställ utomhus, skyddat och vattna vid torka. Har du tur får du en ny, unik sort som du gillar. Pioner kan också fröså sig själva om den vissna blomman får vara kvar och bilda frökapsel. 

Balkongen i juli

Pelargoner på balkong

Det finns pelargoner för alla smaker och den är sommarens mest lättskötta blomma.  Perfekt för balkongen! Här kan du läsa allt om pelargoner.

Sveriges pelargonkung

Uppstammad änglapelargon hos Sune Trygg
Sune stammar upp kraftigväxande sorter till träd, här en änglapelargon. De blir bara vackrare med åren. Här kan du läsa hur det går till.

Sune Trygg driver sedan många år handelsträdgård i Tungelsta söder om Stockholm. Specialiteten är pelargoner, spana in hemsidan och frossa i alla härliga sorter. Här kommer Sunes bästa tips för prunkande pelargoner:
 • Pelargoner älskar ljus, de härstammar från solrika Sydafrika. 
 • Låt jorden torka upp ordentligt mellan vattningarna. Pelargonerna lagrar vatten i stammen och trivs absolut inte med att stå blött.
 • Lerkrukor är bättre än plats, då får rötterna luft till sin rotandning.
 • Tillsätt gärna svampen trichoderma via Binab i jorden och lite stenmjöl. Det ger friska, blomrika plantor.

Dags för gödsling

Tomat och chili i kruka

Vid den här tiden är tomat- och chiliplantan hungriga och gödningen i krukan på upphällningen. Dags att stödgödsla! Enklast är att blanda flytande näring i vattenkannan. Svag dos vid varje vattning. Växter som ska blomma och ge frukt behöver mycket lite kväve men desto mer kalium, fosfor och kalcium. Därför har vi skräddarsydda tomat- och chili- och paprikanäring.

Putsa vissna blommor

Ansning av sommarblommor pelargon
Pelargonens vetenskapliga namn Geranium betyder storknäbb vilket man ser på fröställningen. Vissna blomställningar klipps bort helt.

Genom att klippa bort överblommade skott och plocka buketter får plantan ork att sätta nya blomknoppar. Fortsätt också gödsla så prunkar sommarblommorna långt in på hösten.
 • Växter med långa rankor och tunna skott som lobelia och tvillingblomma kan klippas ner helt till ca 5 cm.
 • Blommor samlade i flock på en stjälk, som pelargoner, klipps hela stjälken bort helt.
 • Blommor med ax, som lejongap, klipps ner när hela axet är utblommat. Klipp under den nedersta blomman så kommer nya sidoskott att bryta fram från samma stjälk.
 • Blommor med ärtskidor, som luktärt, behöver kontinuerligt klippas av så att skidorna inte börjar utvecklas. Då upphör plantan att bilda nya blomknoppar.
 • Växter med upprätt blomstjälk, som zinnia, klipps ovanför bladparet på blomstjälken.

Fuchsiaträd

Uppstammad fuchsia

Det är enkelt att stamma upp starkväxande fuchsior. Med åren blir det pampiga, vackert knotiga blomsterträd. Håll dem fina genom att ansa bort skott som kommer längs stammen och toppa kronans grenverk två gånger under växtsäsongen. Första åren behöver det lilla trädet planteras om i större kruka vartefter det växer. Var också noga med en allsidig gödsling. Men ett äldre träd som nått sin slutliga storlek behöver bara planteras om cirka vart tredje år och fordrar mindre gödsling. Nu med fokus på blomning, välj därför ett näringsmedel med mycket fosfor och kalium.
Läs här om att stamma upp växter.

Ta vara på ingefäran

Odling av ingefära i kruka

Låt en bit ekologisk ingefäraknöl ligga framme i värmen och ljuset så syns snart ett grönt skott. Plantera i rejäl kruka med näringsrik grönsaksjord och driv fram din egen ingefära. Beroende på sort kan den blomma riktigt vackert. Ingefäran är värmeälskande och måste växa vidare i rumstemperatur och med växtbelysning under den mörka årstiden. Men det är inte svårt att få fram egna knölar om de gödslas och vattnas undre sommarhalvåret. 
 
 

Växthuset i juli

Nu prunkar det som mest och temperaturen åker hiss med heta 40 graders-dagar som kan följas av svala 10 graders-nätter. De flesta växtslag trivs som bäst i jämna 25 grader, varmare temperatur sätter ner tillväxten. Tomater spricker lätt när temperaturskillnaderna är stora och kan drabbas av pistillröta på grund av ojämn vatten- och näringstillgång.
 
Växthus Expert på sommaren
 

Tips för växthuset i högsommarvärmen

 1. Vädringen är viktig, ett mått på behovet av öppna ytor är att 25 % av bottenytan behöver motsvaras av ytan som takvädras. Automatisk fönsteröppnare är nödvändigt, annars blir det snabbt bastuvarmt i växthuset.
 2. Skugga med skuggardin eller skuggväv under gassande dagar. Det bästa är egentligen trädkronor som silar ljuset, men få har den möjligheten när växthuset väl är på plats. Men på en större tomt är ett skuggande, stort träd idealet då det är avlövat vår och höst när ljuset behövs i växthuset.
 3. En stor vattentunna i växthuset jämnar ut temperaturen då den suger upp överskottsvärme dagtid som sedan strålar ut under natten. Dessutom har man ljummet bevattningsvatten lättillgängligt.
 4. Duscha plantorna på förmiddagen med en sprutpistol. Det jämnar ut temperaturen och ger skön luftfuktighet. Senare på dagen finns risk att det blir för fuktigt vilket gynnar svampsporer som kan få fäste.
 5. Spana ofta efter skadedjur så att angrepp kan motas innan de får fäste. En klisterskiva är bra hjälpredor. Blå skivor mot trips och fita flygare, gula mot övriga skadeinsekter. Lär dig felsöka och känn igen ohyra på krukväxter.
 6. Är fruktsättningen dålig på tomater kan de behöva hjälp med pollineringen. De befruktar sig visserligen själva men pollenet behöver lossna från pistillen. Det sköter i regel insekter, men är det ont om flygande vänner kan du skaka plantorna några gånger i veckan så faller pollenet på plats.

Hantverk i juli

Likör av svarta vinbär

Nu mognar de svarta vinbären, fulladdade med C-vitamin. Frys in och använd bären året om som isbitar i bordsvatten som får en frisk svartvinbärssmak. Eller gör världens vackraste sylt till i yoghurt som blir vackert lila. Bladen kan torkas och användas till vinterns teer.
Jag brukar dessutom göra en flaska likör som är härlig iskall till en bit ost.

Recept svarta vinbärslikör

1 l svarta vinbär, rensade och sköljda
500 g socker
7 dl icke smaksatt vodka

Så här gör du 

 • Blanda alla ingredienser i en stor flaska eller burk med tätslutande lock. 
 • Låt stå och dra i 3-4 veckor. Skaka om ungefär varannan dag.
 • Sila genom saftduk eller en glest vävd kökshandduk. 
 • Häll upp på rena flaskor, gärna av mindre storlek – kul att ge bort någon som present.
 • Låt likören mogna på sval plats i ytterligare en månad.

Plocka buketter i juli

Luktärter på wigwam

Växterna mår bra av att skattas på blomman eftersom den efterföljande fröbildningen kostar mycket energi. Dessutom lockar man fram fler blomknoppar. Luktärter som inte plockas bildar snabbt baljor och därmed går en signal till hela växten att sluta procucera blomknoppar.
 
Pelargoner som snittblomma

Pelargonen är en hållbar snittblomma. Arrangera som här i enkla vaser eller mixa med säsongens utbud. Murgröna är särskilt vackert till pelargoner.
 
Skörd av rosor

Rosor trivs i rumsvarmt vasvatten, tillsätt gärna 1 tsk socker och 1 krm ättika per liter vatten för lång hållbarhet. De småblommiga rosorna är i stället fina att torka, gör en krans som håller hela vintern. 

Gör ett lavendelhjärta

Hjärta av lavendelblommor

Lavendeldoften är sinnebilden för örtagården och doften varar länge efter att blomman skördats. Rätt stadium att plocka är precis när några blommor börjat slå ut.
Gör ett sött hjärta att hänga i badrummet så här:
 • Forma ett hjärta av en bit grov ståltråd.
 • Klipp blomstjälkar ca 5 cm långa.
 • Linda fast stjälkarna åt samma håll med grön myrtentråd. Färdigt!

Gör egen pesto - recept

Hammagjord pesto

Fyll en bunke med:
Ca 2 dl löst packad basilika
½ dl solrosfrön
1/2 dl västerbottenost
1 vitlöksklyfta
2 dl god olivolja

Mixa med stavmixer till en grynig blandning. Smaka av med salt och svartpeppar. Kan frysas in.

Friskus-te av solhatt - recept

Röd rudbeckia med fjäril

Den röda rudbeckian, också kallad solhatt, Echinacea purpurea, innehåller flera ämnen som anses stärka immunförsvaret. Framför allt ökar den bildningen av vita blodkroppar. Ämnena finns i hela växten.

Så här gör du:

 1. Skörda blommor, blad och stjälkar och torka.
 2. Smula och lägg i tättslutande burk inför vinterns förkylningstider.
 3. 1 tsk smulad solhatt är lagom till 2 dl kokande vatten.
 4. Låt dra i 10 minuter.
Örttork
En örttork underlättar torkning av alla örter. 

Örtsmör med indiankrasse

Smör av blomsterkrasse

Hela växten av den vackra indiankrassen är ätbar och har en fin krassesmak. Hacka bladen till ett gott örtsmör. Tillsätt salt och eventuellt en vitlöksklyfta och lägg på grillköttet.

Mer att göra i juli

Vilstol i växthus
 
 • Vila ut på en skön plats. Vi behöver återhämtning, stanna upp och njuta av de ljusa dygnen.
 • Kupa potatis, morötter och purjolök.
 • Gräv om möjligt ner krukväxterna i en skuggig rabatt om du ska vara borta flera veckor. De stortrivs utomhus i den svala skuggan.
 • Klipp ner överblommade perenner med hopp om ännu en blomning.
 • Vattna komposten vid torka.
 • Ge en sista gödslingsgiva till häcken och buskar som ser klena ut. 

Foto: Blomsterfrämjandet, David Austen Roses, Karin Elmberg, Iverde, Perennagruppen/Säve plantskola m fl.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2022 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.