Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Gröna kalendern juli

Fingerborgsblommor i rabatt
Rosblomning i juli
 
I juli är skärdesäsongen i full gång. Rosorna blommar överdådigt och det finns mängder av både ett- och fleråriga växter att plocka för lyxiga buketter.
Juli kan innebära både höga temperaturer och dagsregn. Passa på att göda latmasken med avkopplande aktiviteter och långa tider i hängmattan.

Odla och plantera

Det finns fortsatt mycket att så under juli månad. Det är ju trevligt att kunna fortsätta skörda ända in i kaklet när frosten kommer så fyll på med sorter med sen skörd.
Undantaget är vanlig sallat som snabbt går i blom istället för att bilda blad under juli. Fenomenet kallas stocklöpning och beror på att de långa ljusa dagarna och korta nätterna signalerar att sallaten ska blomma.
Så istället i juli. Lista med sorter och tips hittar du i artikeln om Frö att så i juli
 
Fortsätt så snabbväxande köksväxter i pluggbrätten eller sålådor där plantorna kan växa till så att de kan planteras ut i pallkragar och odlingslådor eller på frilandet så snart det blir ett ledigt utrymme vartefter du skördar. Då utnyttas utrymmet optimalt. Läs mer i artikeln Maxa odlingen i pallkrage och odlingslåda.
 
Irrigatia bevattning
 
Vattningen är en utmaning under varma sommarmånader. Hitta den lösning som passar dina odlingar och dig själv bäst. Tag hjälp av vår artikel 10 tips på smart bevattning i trädgården.
 
I juli kan du så bienner, tvååriga blommor som bland annat stockros, fingerborgsblomma och kungsljus. De utvecklar rotsystem och ofta en bladrosett år ett och blommar året därpå.
Läs fler tips om att Odla två-åriga blommor, bienner.
 
Här köper du frö till tvååriga växter.
 
Kanske har du redan nu skördat den första potatisen? Den som står kvar behöver fortsatt kupas för att ge ordentligt med skörd. Fler potatistips i Odla potatis - steg för steg.
 
reva från jordgubbe
 
Tag tillvara revor från jordgubbar för att utöka jordgubbslandet och föryngra beståndet. Unga plantor är friskare och mer rikgivande. 

Täck bar jord i odlingslådorna med gräsklipp och växtrens för att minska avdunsningen, stoppa ogräs och ge mylla och näring till växterna. Läs mer i artikeln Täckodling och mulching.
Håll utkik efter fröer att skörda av perenner, lökväxter eller grönsaker som gått i blom. Läs mer om att Samla egna fröer.
 
Ogräs kan vara svårt att rensa när det är varmt och torrt, men tack och lov växer de inte så bra då. Ryck upp det som stör och klipp av fröställningar som minimum åtgärd för att minska spridningen.
Här hittar du praktiska redskap för ogräsrensning.

Se upp så du inte rensar bort självsådda plantor som kan användas för nya rabatter, fylla ett hål någonstans eller kanske ges bort till en trädgårdsvän. Tips för att ta hand om och använda självsådda plantor hittar du i vår artikel Självsådder = Gratisväxter.
 
Fortsätt tjuva och bind upp tomaterna. I slutet av månaden är det dags att knipsa toppen på de upprättväxande sorterna. Annars hinner inte de frukter som börjat bildas mogna.
Alla tips du behöver om odling av tomater hittar du i faktabankens special Om tomater.
 
Ta sticklingar av perenner,  buskar, träd och rosor. Tips hur du lyckas med sticklingar finns här i Faktabanken. Lyssna gärna på vårt poddavsnitt om att Ta sticklingar.
Vill du få fler av din favoritros? Missa då inte vår special om förökning av rosor med sticklingar.
 
I juli kan du fröså perenner i kruka och ställa på en skyddad plats utomhus. Vissa av dem kommer hinna blomma redan i år. De som behöver lite längre tid på sig kommer kunna ta plats i perennrabatten till hösten där de nästa år visar sin fulla prakt.
 
Mogna pionfrö

Pionens frö mognar i juli. Dess frö tillhör dem som gror bäst så färsk som möljligt. Här får du tips särskilt för frösådd av pioner.

Glöm inte att tillföra ordentligt med växtnäring till tomater och andra växter i kruka. Växterna i kökslandet behöver också gödslas.
Ge en sista gödslingsgiva till häcken och buskar som ser klena ut. Allt om näring kan du läsa i Odlingsskolan del 4: växtnäring och gödsling.
 
Rädda kålen från kålfjärilens larver genom att skydda dem med kålnät som Micromesh och nättunneln som ger ett bra skydd samtidigt som det ventilerar och släpper igenom vatten.
 
Fyll på med gräsklipp och annat grönt på bara ytor så minskar du bevattningsbehovet och håller ogräset borta. Läs mer om Täckodling och mulching.
 
 

Trädgårdsskötsel

I juli kan bevattning vara en utmaning. På många platser är det ofta bevattningsförbud så det gäller att hushålla med vatten och utnyttja det optimalt.
Samla regnvatten om du kan. Vi har flera tips att dela med oss av i artikeln om att Samla regnvatten.
Tänk på att få, om någon planterad och etablerad växt behöver vattnas om det inte är extrem torka. Att vattna perenner, buskar och träd för ofta gör dem istället bara mer torkkänsliga.
 
Krukodlade plantskoleväxter

Det går fortsatt bra att plantera krukodlade växter av olika slag, men är vädret varmt passa med extra vattning. Läs mer om att Vattna nyplanterade växter.
Med solcellsdriven bevattning är Irrigatia närmast oslagbar både för att den är vattensnål och väldigt pålitlig så att du kan känna dig trygg med att dina odlingar får det vatten de behöver. Mer om hur den fungerar kan du läsa här Solcellsdriven bevattning - Smart och miljövänligt.
 
Är månaden torr är det bättre vänta med att flytta och dela växter tills temperaturen blir lägre för att minska onödigt vattnande.
 
Skapa de bästa förutsättningarna för att klara torra somrar genom att ta del av våra tips för Torktålig trädgård.
 
Klipp av vissna blommor

Tag för vana att regelbundet klippa av överblommade blommor på både ett- och fleråriga växter med en liten sekatör . Då uppmuntras ny blomning. Fler tips kan du läsa i artikeln Fler blommor med nedklippning.
Hos många ettåriga växter är det närmast ett måste att klippa bort överblommat vartefter så att inte blomningen minskar eller avtar helt då växten prioriterar att sätta frö framför blommor en bit in på säsongen. 
Hos luktärter är detta ett välkänt fenomen och vem vill inte plocka buketter att ta inför att få ännu fler blommor?
 
Juli är första månaden av de sk. JAS-månaderna där beskärning av många buskar och träd rekommenderas. Växten är nu i god kondition och hinner läka såret före vintern. Vissa växtslag har kraftig savstigning på våren och måste därför beskäras under sommaren. I artikeln JAS - beskärning av buskar och träd får du mer fakta och tips om JAS-beskärning.
beskärningskalendern kan du läsa om vad som ska beskäras när.
 
Det kan vara tufft för gräsmattan om månaden är torr. Ställ in klipparen på högt läge för att minska avdunstning och instrålning. Är det höga temperaturer och lite regn slutar gräset växa. 
Även om det blir torka måste inte gräsmattan vattnas, den kommer igen så snart regnet kommer.
Bästa knepet mot att slippa oroa sig för torra gräsmattor och oklippt gräs är att minska mängden finklippt gräs till förmån för en äng som har många fördelar för dig, vilda djur, fåglar och insekter. I artikeln Låt gräsmattan bli äng kan du läsa mer om detta.
 
Fortsätt fyll på komposten så får du fin mylla att använda nästa säsong till dina planteringar. I artikeln Kom igång med kompost får du många tips för lyckad kompostering.
 
Gallring av äppelkart
 
Nu börjar päron, äpple och plommon växa till och för att öka skörden genom att minska andelen kart som faller eller inte utvecklas bra glesar man bland karten. Läs om gallring i Faktabanken. 

Skadegörare i trädgården

Under fuktiga perioder är sniglarna framme. Särskilt den spanska skogssnigeln kan vara värt ägna uppmärksamhet och mota så långt möjligt men även andra skadegörare kan vara bra ha lite extra koll på för att bekämpa eller undvika. Ta del av våra knep mot skadesniglar i artikeln om bästa tipsen mot sniglar. Glöm inte att det finns snälla sniglar också.
 
Rosor och många andra trädgårdsväxter drabbas ofta av löss. Det behöver inte vara ett stort problem om växten är kraftig och stor, men mindre växter och stora angrepp kan vara bra att bekämpa. Råd får du i vår artikel Bladlöss i trädgården.
 
Svartfläcksjuka på rosblad
 
Angrepp av mjöldagg är också vanligt på många trädgårdsväxter, särkilt om vädret är torrt. Rost och svartfläcksjuka som på bilden ovan är andra skadesvampar som också kan ge sig till känna. Många av dem kan behandlas med nyttosvampar. Läs mer i artikeln Trichoderma, nyttosvampar mot svampsjukdomar.
 
Det finns också många nyttodjur i trädgården som är väl värda att värna. Läs mer om dem i artikeln om småkrypen som gör nytta i trädgården.

Balkongen i juli

Nu blommar det med råge vilket betyder att växterna behöver ordentligt med näring och vatten. För de ofta ettåriga växter vi odlar på balkongen är det ännu vikitgare att hela tiden klippa bort blomställningar som blommat över för att uppmuntra tillväxt av fler blommor. Tipset är att alltid ha en liten nätt sekatör ligga tillgänglig så det går lätt och snabbt.
 
Gör vattningen enkel med Irrigatia solcellsdriven bevattning som du kan para ihop med en lite mindre tunna som passar till en balkong där utrymmet kan vara begränsat.
 
Även på balkongen kan ett vattenbad göra stor nytta för många insekter och kanske en och annan fågel. Se tips längre ner på sidan.
 
Glöm inte skugga växter när solen blir allt för stark. Lyssna gärna på fler tips i vår podd om odling på balkongen.

Krukväxterna i juli

Krukväxterna har det tufft i juli, särskilt om månaden är varm men också solinstrålingen kan ge skador i ett fönster mot söder.
Skugga känsliga växter eller flytta in dem en bit från fönstret.
 
Krukväxter utomhus på sommaren
 
Finns det möjlighet att ställa dem utomhus på en lätt skuggad plats är det ofta att föredra. Tänk på att de kan behöva vänjas ut lite försiktigt första dagarna. Lägg en fiberduk över dem som kan tas bort efter några dagar.
 
Vattning av krukväxterna under semesterna kan vara knepig att få till om du ska vara borta så läs våra bevattningstips för krukväxter i semstertider.
Ska du vara borta en längre tid kan du gräva ner krukorna i en skuggig rabatt. De stortrivs utomhus i den svala skuggan.

Växthuset i juli

I växthuset blir det både extremt varmt och temperaturen kan variera extremt med heta 40 graders-dagar som kan följas av svala 10 graders-nätter. De flesta växtslag trivs som bäst i jämna 25 grader, varmare temperatur sätter ner tillväxten. Tomater spricker lätt när temperaturskillnaderna är stora och kan drabbas av pistillröta på grund av ojämn vatten- och näringstillgång.
 
Tomater och andra värmekrävande växter kan gärna står kvar i växthuset under den varmaste månaden, men flytta gärna ut allt annat som mår bättre av något svalare, mer stabila temperaturer. 
Tänk på att ju mindre växthuset är, dessto tuffare blir klimatet där inne.
 
Växthus Expert på sommaren

Här följer några tips för att göra klimatet i växthuset mer stabilt.
 
  1. Vädringen är viktig, ett mått på behovet av öppna ytor är att 25 % av bottenytan behöver motsvaras av ytan som takvädras. Automatisk fönsteröppnare är nödvändigt, annars blir det snabbt bastuvarmt i växthuset.
  2. Skugga med skuggardin eller skuggväv under gassande dagar. Det bästa är egentligen trädkronor som silar ljuset, men få har den möjligheten när växthuset väl är på plats. Men på en större tomt är ett skuggande, stort träd idealet då det är avlövat vår och höst när ljuset behövs i växthuset.
  3. En stor vattentunna i växthuset jämnar ut temperaturen då den suger upp överskottsvärme dagtid som sedan strålar ut under natten. Dessutom har man ljummet bevattningsvatten lättillgängligt.
  4. Duscha plantorna på förmiddagen med en sprutpistol. Det jämnar ut temperaturen och ger skön luftfuktighet. Senare på dagen finns risk att det blir för fuktigt vilket gynnar svampsporer som kan få fäste.
  5. Spana ofta efter skadedjur så att angrepp kan motas innan de får fäste. En klisterskiva är bra hjälpredor. Blå skivor mot trips och fita flygare, gula mot övriga skadeinsekter. Lär dig felsöka och känn igen ohyra på krukväxter.
  6. Är fruktsättningen dålig på tomater kan de behöva hjälp med pollineringen. De befruktar sig visserligen själva men pollenet behöver lossna från pistillen. Det sköter i regel insekter, men är det ont om flygande vänner kan du skaka plantorna några gånger i veckan så faller pollenet på plats.

Skörda i juli

Nu finns det mycket att skörda. I köksträdgården finns det bladgrönsaker, squash, tomat, chili, paprika och äggplanta att plocka. Nu mognar också många bär som jordgubbar (Passa på att göra lite jordgubbssylt), smultron, blåbär och snart också vinbär och krusbär så att du kan förgylla vardagen med saft och pajer.
 
Missa inte fläderns blomning och gör den läckraste flädersaften och godaste flädermarmeladen. Spara några blommor i frysen för att kunna göra färsk saft senare på säsongen.

Våra vilda vänner

I juli kan ett fågelbad göra stor skillnad för både stora och små bevingade vänner. Tips för detta hittar du i artikeln Gör ett bi-spa för törstiga insekter.
 
Tre olika fjärilar
 
 
Juli är fjärilarnas högtid. Det rapporteras att många fjärilar blir allt mer sällsynta. Gör vad du kan för att få dem att trivas. Kanske läge Öppna fjärilsrestaurang där hemma? Hur många olika fjärilar hittar du i naturen eller i din trädgård? Här hittar du de tio vanligaste fjärilarna i trädgården.
 
Sätt upp insektshotell och fjärilsholkar.
Håll fortsatt utkik efter igelkottar och gör deras tillvaro säker genom att klippa gräs och trimma dagtid och se till att inte nät eller rep de kan fastna i ligger framme. Läs mer i Så får du igelkotten att trivas hos dig.

Fler tips för juli

Buketter i juli
 
I juli finns det hur mycket växter som helst att plocka för stora, maffiga buketter och sparsmakade arrangemang i små vaser.
Nu blommar många vilda växter samtidigt som de ett- och tvååriga växterna i trädgården liksom perennerna har sin storhetstid.
För inspiration läs våra tips om Bästa sommarblommorna till buketter och Perenner som snittblommor.
 
Snittblommor och vaser - LS
 
Här hittar du fina vaser för alla slags arrangemang.
 
Det finns mycket praktiskt, roligt och spännande att göra med både vilda och odlade växter.  
 
Skörda och ta tillvara örter och växter för att torka, lägga in i olja eller förädla på annat vis.
Gör en lavendelpåse att lägga vid kudden för bättre sömn eller i linneskåpet för underbar doft.
Plocka väl utslagna rosor och torka för mängder med olika användning. Se hur du gör och hur de kan användas i vår artikel Torka rosenblad - 9 olika användningar.
 
Örttork
 
Vill du torka dem kan de antingen hängas upp eller läggas på tork
 
 
Foto: Lena Ljungquist, Linda Sandström, m fl
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.