Beskärnings-dagar! Upp till 40% rabatt
Fakta & Råd

Solcellsdriven bevattning - Smart och miljövänligt

Irrigatia - solcellsdriven automatisk bevattning för trädgården
Solcellsdriven bevattning med Irrigatia är verkligen genialt.
När jag träffade killarna bakom Irrigatia på en mässan i England för ett antal år sedan blev jag helsåld, och inte blev jag mindre imponerad av de två lite äldre män, Erick och George som utvecklat det.
Med sin entusiasm, tekniska erfarenhet och passion för trädgård har de utvecklat en riktigt bra produkt som både är väldigt praktisk och ett jättebra miljöval.
De är ju precis sådana människor som man vill samarbeta med, personer med egen praktisk erfarenhet, intresse och ett gediget kunnande.

Koppla av och res bort med solcellsdriven bevattning!

Irrigatia vattnar när du fikar
 
Jag har själv sedan ganska många år använt min Irrigatia för att bevattna tomaterna i mitt växthus och det har verkligen räddat både plantor och min sinnesfrid. Att åka iväg en vecka mitt i odlingssäsongen är inget problem. Jag bara ser till att min vattentunna är full så klarar de sig längre tid än så utan mig. 
När vattnet börjar ta slut så hörs en litet larm och då vet jag att det är dags att fylla på så jag behöver inte kolla hela tiden hur det ser ut i tunnan. Passar mig perfekt!
Vi har många kunder som använder Irrigatia på sitt landställe eller på terrassen i Spanien. Med Irrigatia kan du helt enkelt odla mer utan att vara särskilt orolig för hur dina växter ska få vatten.

Solcellsdriven jämn bevattning spar vatten, ger friskare plantor och större skörd

Att växter får regelbunden tillgång till vatten, eller snarare slipper att torka eller får för mycket vatten är förutom tillgång till ljus det allra viktigaste för växternas välmående.
 
Irrigatia solcellsdriven bevattning kan användas också för amplar
 
 • Regelbunden bevattning är nyckeln till att växter i kruka och ettåriga köksväxterna ska må bra.
 • Växter som får oregelbundet med vatten eller tillåts torka får sämre motståndskraft mot ohyra och skadegörare och utvecklas mycket sämre än de som får regelbunden tillgång till vatten.
 • Till skillnad mot timerstyrda lösningar och när man vattnar själv med slang eller kanna så att växterna får vatten en eller två gånger om dagen tillför Irrigatia vatten var tredje timme under hela dagen, men i mindre mängd så att jorden hålls lagom fuktig hela tiden.
 • Regelbunden bevattning spar vatten!
 • Genom regelbunden vattning, men i mindre volym kan allt vatten kan tas tillvara av växten och den behöver aldrig torka.
 • När man vattnar mer sällan torkar jorden ofta upp vilket innebär att mycket av det vatten som tillförs rinner rakt igenom krukan eller rinner av jorden bort från plantan.
 • Det går helt enkelt åt mindre mängd vatten med Irrigatia än med konventionella bevattningssystem.
 • Mätningar har visat på exempel där vattenåtgången har varit upp till 90% mindre vid användning av Irrigatia än vid slangvattning.

Fördelar med att vattna från en tunna

Den solcellsdrivna pumpen hämtar vatten från en vattentunna vilket har bland annat följande fördelar:
 • Ingen anslutning till vattenledningar behövs. Man slipper då risken att slangar släpper från vattenutkastet och vatten står och sprutar när man inte är hemma.
 • Man behöver inte ha direkt närhet till ett vattenutkast.
 • Vattenlöslig näring kan blandas i vattnet så att växterna kontinuerligt får tillgång till näring. Då slipper man näringsvattna separat med vattenkanna som annars är fallet vid slangvattning.
 • Man sparar vatten. Perfekt att använda med uppsamlat regnvatten.
 • Vattnet är ljummet. Vatten direkt från vattenutkastet är ofta relativt kallt. Ljummet vatten är mer skonsamt för växterna.

En 200-liters tunna kan, beroende av hur soligt det är, räcka upp till tre veckor för en grundmodul med 12 bevattningspunkter.
 
Det finns också alternativ till att pumpa vatten från en tunna med en reservoar. Med hjälp av ett sandfilter kan vatten hämtas från en damm, en bäck eller en sjö. Det finns också möjlighet att indirekt ansluta till en vattenledning.

Andra fördelar med solcellsdriven bevattning

I och med att den är solcellsdriven behöver man heller inte koppla pumpen till någon elanslutning. Det här gör den extra lämplig att använda till exempel på kolonilotter, landställen och andra lite mer avlägsna odlingar.
 
Enheten med solpanel på Irrigatia monterad utanför växthuset

Utan anslutning till vattenledningen eller el kan man tryggt använda systemet även när man är bortrest.
Anläggningen är enkel att installera och när den väl är på plats krävs minimal övervakning.

Var kan man använda Irrigatia solcellsdriven bevattning?

Installation av munstycken i tomatkruka i växthuset och i kökslandet
 

Irrigatia är idealiskt för bevattning i växthus och tunnelväxthus men passar utmärkt även för bevattning av:

 
 • växter i kruka
 • upphöjda odlingsbäddar/pallkragar
 • friland/rabatter/köksland
 • amplar
 • vertikalodling/väggodling
 • växter på balkong och terrass
 
Irrigatia är perfekt för bevattning av vertikalodling och amplar
Irrigatia är perfekt för bevattning av vertikalodling och amplar
 
Irrigatia solcellsdriven bevattning i kökslandet och i växthuset
Möjligheterna med Irrigatia är mycket stora både för enstaka krukor, bäddar, odlingslåda och friland.

Så här fungerar Irrigatia solcellsdriven bevattning

Produkten är verkligen smart och här är principerna för hur den fungerar:
 • Pumpenheten är själva hjärtat i systemet och innehåller förutom själva pumpmekanismen tre laddningsbara batterier och är beklädd med en liten solcellspanel på utsidan som laddar batterierna.
 • Pumpen vattnar dagtid var tredje timme tills batteriet är urladdat. När det är mycket sol och varmt får växterna mer vatten och mindre om det är lite molnigt och därmed inte lika varmt. Det är detta som menas med 'väderresponsiv'. 
 • Vatten pumpas ut i en fin slang med droppmunstycken och/eller en droppslang.
 • Finjustering av vattenmängdn gör man med Med ett vred kan man finjustera mängden vatten som går ut i droppmunstycken och/eller droppslang. Sannolikt vill du ha mindre vatten till dina krukor eller bäddar i början av säsongen när växterna är mindre och sedan öka vartefter växterna blir större och kräver mer vatten.
 • Pumpenheten med sin solcellspanel ska sitta så soligt som möjligt och helst i söderläge.
 • Vattentunnan behöver inte sitta exakt vid pumpen utan den kan beroende av modell stå hela 20 meter bort.
 • De små droppmunstyckena placerar man ut efter behov på en matarledning som kan vara upp till 60 meter bort från vattenkällan. Pumpen klarar också att lyfta vatten upp till 5 meter över vattenkällan.
 

Olika modeller med olika kapacitet

Det finns flera modeller med olika kapacitet. Modellerna C12 och C24 är båda idealiska för små till mellanstora trädgårdar och odlingar där de kan användas för amplar, krukor, bäddar av olika slag och i växthus.
Siffran i modellbeteckningen beskriver kapaciteten där 12 betyder att den klarar att vattna motsvarande 12 20-literskrukor. (vilket blir t.ex 24 stycken 10-literskrukor osv.)
 
Irrigatia c180 har kapacitet till stora köksträdgårdar
 
De större modellerna C60C120 och C180 är verkligen kraftfulla. Med dem kan man vattna ganska stora odlingar både i växthus och i en köksträdgård. Med dessa går det av naturliga skäl åt mycket mer vatten så här behöver man tänka ut vilken typ av tank eller vattenledning man behöver.
 
ads
 

Utbyggnadsmöjligheter

Irrigatia kan byggas ut med fler droppmunstycken och kombinera med svettslang alternativt den praktiska som man lägger i jorden. 
VI har ett komplett utbud av droppmunstycken, slangar, utbyggnadsset och resersvdelar i vår kategori för solcellsdriven bevattning.
 

På vintern

Vi rekommenderar att alla delar tas in på vintern för att undvika risk för frostskador.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.