Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Trädgårdstrender 2020

Återbruk i trädgården med målade brädor
Många söker sina odlingsrötter när vi går in i 2020-decenniet. Vi tar hemester och kommer ikapp oss själva när både knopp och själ får sitt.
 
Återbruk i trädgården med målade plankor
Återanvända plankor leder in i det nya decenniet. Vi gynnar det vilda samtidigt som trädgården blir mer lättskött. Den arbetskrävande och ekologiskt utarmade gräsmattan ersätts här av marktäckande växter och barkflis (en restprodukt från skogsindustrin). Bild från Norrvikens trädgårdar.
 
Nya material och återbruk gör odlingen klimatsmart, enkel och rolig. Med väggodling och bokashi får också lägenhetsboende en prunkande, miljövänlig odling. Också söker vi genuin kunskap om odling och mathantverk som lär oss ta tillvara våra hemodlade godsaker.

Hemester

Hängmatta i trädgården för återhämtning

Vi har tröttnat på passiva solresor och tar ansvar för vårt flygresande. Att stanna hemma och återupptäcka närmiljön ger sinnesfrid och komma-ikapptid. Vi återhämtar oss i hängmatta och dagbädd men pysslar också med kreativa projekt som ger hemmatrivsel.
 
Vindruvsodling med klasar från taket

Många vill odla vindruvor som ger både läckra frukter och en Medelhavskänsla.
 
Suckulenter, lättskötta krukväxter

Lättskötta, rejäla krukväxter i enhetliga krukor ger en harmonisk stil. Här är suckulenter suveräna – lätta att lyckas med och blir bara pampigare med åren.

Genuin kunskap och hantverk

Kurs i pomologi, äppelodling på Julita
Vi på Wexthuset (m fl) lär oss om äppelsorter på fantastiska Julita herrgård.
 
Vi söker genuin odlingskunskap. Intresset ökar för att verkligen förstå odling genom kurser som beskärning, pomologi (läran om äpplen) och hydrokultur. Vi på Wexthuset ser en enorm tillströmning till vår Kunskapsbank.
 
Beskärning av hortensia

Distansutbildningar som Trädgårdsakademin ger många en chans att till och med byta yrkesbana till den gröna sidan. Vi vill bevara och vårda våra växter i stället för att köpa nytt. Balkongväxterna vinterskyddas och vi byter krukväxtsticklingar med varandra. 
 
Tillverkning av kimchi av hemodlade grönsaker
Kimchi är en koreansk metod att konservera grönsaker i en god, syrlig kryddlag.

Intresset för mathantverk ökar, vi vill lära oss ta hand om och konservera det vi odlat. Gammal kunskap i ny tappning efterfrågas som syrning av grönsaker, äppelsorter som kan lagras över vintern och odling av kulturarvssorter som bönor för torkning och lagring. 
 
 

Klimatsmarta material och odlingssätt

Örtodling i kök med vertikalodling
Corner är en fiffig odlingsmodul för kökets örter.
 
Allt fler produkter riktar sig till stadsboende med balkonger, små uteplatser och lägenheter. Väggodling, bokashi, hydrokultur och växtlampor ger odlingslust året runt.
 
BAmbukrukor för odling
 
Vi byter ut dålig plast mot biologiskt nedbrytbara material som bambu- och sockerbaserade krukor.
Kokos ersätter torv som är en ändlig resurs. Solcellsdriven automatisk bevattning som spar vatten och gör odlingen enklare.
 
Jordgubbsodling på balkong med vertikalodling
Med vertikalodling ryms ett eget jordgubbsland på balkongen!

Foto: Karin Elmberg, FCH, Iverde, Linda Sandström m fl.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.