Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Höstplantering i kruka - 10 tips för vacker entré

Höstkrukor - Blomsterframjandet / Annika Christensson

Hösten är en härlig tid att satsa på vackra utekrukor vid entrén. Med rätt växtval och smart plantering kan de stå fina fram till vintern. Här kommer tio fiffiga tips för höstkrukorna!
Planteringskärl och krukor hittar du i vår webshop

Tio tips för fina höstkrukor

1. Arrangera i grupp

Höstkrukor med perenner - Annika Christensson BF
 
Leta på loppis eller i förrådet efter ett oömt bord som kan stå ute i ruskvädret. Enhetliga krukor och mycket grönska ger ett vilsamt intryck.  

2. Mixa med krukväxter

Många krukväxter trivs bättre i den friska, fuktiga höstluften jämfört med inomhus så här års. Hit hör cyklamen och murgröna. Komplettera med något fint som ljung och vinterbär, Skimmia japonica.

3. Se till att krukan har dränering

Dräneringen är särskilt viktig om krukan ska stå under bar himmel. Annars kan ett höstregn snabbt orsaka översvämning och syrebrist för rötterna. Ett rejält dräneringslager på 5-10 cm lecakulor i botten minskar risken för att rötterna ruttnar en fuktig höst.

4. Perenn grön stomme snyggt och praktiskt

Flerårig grönska ger ett harmoniskt intryck och kan användas om och om igen i krukorna -  året om. Välj gärna vintergröna växter som murgröna, hybrididegran, blåen, tuja och buxbom. De kan fyndas nu på hösten när kvaliteten är som bäst. Vintertid kan de stå kvar i krukan i milda delar av landet, men krukan behöver då isoleras lite extra. Läs med om Vinterskydd av känsliga växter i kruka.
 

5. Var försiktig med näring och vattning

Du behöver inte gödsla eller knappt vattna utekrukorna. Så här års är växttakten minimal och de håller sig snygga länge. Lättskött med andra ord! Men använd en porös, luftig planteringsjord och vattna igenom i början så att växtrötterna både får luft och kan suga vatten. En alltför blöt jord ger torksakdor när den sedan fryser, dessutom drabbas rötterna av syrebrist.

6. Mixa högt och lågt

Plantera högresta växter som prydnadsgräs och tuja tillsammans med hängande växter som murgröna eller mixa höga och låga krukor för dynamik i din krukplantering. Gräs är perfekta i kruka, de ger liv och står fina från sensommaren och genom hela vintern om krukan skyddas. 

7. Ingen bar jord

Täck bar jord med fin mossa, vackra stenar, kastanjer eller kottar så minskar avdunstningen och det ser prydligt ut. Här bärljung, Gaultheria.

8. Förslag på en varm plantering i kruka

Höstkrukor med perenner gräs och rosor - x
 
Välj växter i det gula, orange och bronsfärgade spektrat för en varm känsla. Krukor i terrakotta, guld- eller bronsfärg blir vackert till. Här en fin samling med i bakgrunden kopparstarr, Carex, gul låg ros och gulblommande oxalis. Främst från vänster en törel, Euphorbia , hebe, alunrot ’Marmalade’ och gulblommande echeveria.

9. Förslag på en sval plantering i kruka

plantering i höstkruka med blad i silver och grått - x
 
Välj växter i grått, silver, och vinrött om du vill få ett svalt, sobert intryck. Grå eller svarta krukor passar perfekt. Här har vi valt lågt, vitrandigt carexgräs ’Snowline’, kärleksört, törel, (Euphorbiaalunrot ’Silver Scrolls’, silverek och vitlysing.

10. Låt det glimma i skymningen

vinterrosling i kruka - x
 
En ljusslinga eller liten lykta ger ett vackert skimmer när det mörknar. I skenet får krukorna en ny karaktär. Vinterrosling, Leucothoe, är en vacker, låg buske som är måttligt härdig och behöver skyddas under vintern.
 
Foto: Blomsterfrämjandet/Annika Christensson, Karin Elmberg och Iverde.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.