Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Trädgårdstrender 2019

Marie i trädgården konstverk Rosa Alba Maxima
Trädgård har aldrig varit mer spännande och livsbejakande som nu. Årets tre stora trender speglar hur vår intensiva livsstil skapar en längtan efter återhämtning, miljötänk och närkontakt med spirande liv: återhämtning, odlingslust och återbruk.

Återhämtning

PS Krøyer konstverk Marie i haven Rosa Alba Maxima
Skagenmålaren PS Krøyers målning ’Marie i trädgården’ är sinnebilden av vår längtan efter en avskild, kravlös oas. I fonden den lättskötta, skuggtåliga, härdiga, doftande rosen ’Alba Maxima’. 
 
En intensiv livsstil skapar behov av en ”mediefri” oas. Inget passar bättre för detta ändamål än naturen, trädgården eller en ombonad balkong. Här råder lugnet och vi njuter med alla sinnen bland doftande lavendel, fågelkvitter och lättskötta buskage som skapar ombonade, vackra väggar. Det är vetenskapligt belagt att vistelse i natur och trädgård sänker stressnivåerna och att både puls och blodtryck går ner. 
Den vilsamma trädgården är omslutande, lummig, sinnlig och lättskött utan prestationskrav. 
 
Kaprifol Lonicera
Kaprifolens sensuella doft sprider sig i skymningen. En mer lättskött klättrare finns inte.

Sparris i köksträdgård
Här gäller fleråriga köksväxter som sköter sig själva. Hit hör sparris, rabarber och jordärtskockor
 
Hängstolar i trädgård på sommaren
Träd, frodiga buskage, friväxande häckar och ivriga klätterväxter ger en lummig och lättskött oas.
 

Odlingslust -  ätbart och hälsosamt

Köksträdgård med kastanjstaket
Här frodas odlingslusten. Blommor är viktiga i en köksträdgård, de attraherar pollinerare och är användbara. Av lavendel gör man enkelt eget badsalt och härlig massageolja - förutom att de är goda i skorpor.

I Mandelmanns anda vill vi odla bär, frukt och grönt. Hälsoaspekten blir allt tydligare, efterfrågan ökar på gamla kulturarvssorter sorter med hög halt av nyttiga ämnen. Det är livskvalitet att brygga sitt eget förkylningste på hemmodlad ingefära och mynta. Balkongodlaren skördar egna tomater, har uppstammade bärbuskar med ett kryddland som marktäckare. Vintertid flyttar odlingen inomhus och prunkar vidare med hjälp av växtlampa. 
 

te med hemodlade örter
Hemodlat te är hälsostärkande lycka. Många växtslag är användbara som myntor, citronmeliss, kamomill, fläder och svarta vinbär.
 

uppslammat röda vinbär
Bärbuskar är självklara i den ätbara täppan. Uppstammade vinbär blir både vackra och lättplockade.
 
 

tomat indigo blue berries
Tomater är inte bara goda, utan hör också till ett av våra nyttigaste livsmedel. Särskilt mörka sorter som ’Indigo Blue Berries’ är rika på lykopen, en av naturens mest kraftfulla antioxidanter.

Återbruk och naturkänsla

vattentunna i trädgård
Att samla regnvatten har blivit "hett" sedan den rekordtorra säsongen 2018. Vintunnor får en perfekt renässans. 
 
Efter fjolårets vattenbrist och bränder blev naturkrafterna verklighet för var och en. Miljö- och klimatfrågor engagerar och ingen plats är bättre än trädgården för en klimatsmart livsstil med kretsloppstänk och återbruk. Vi vill kompostera och väljer kvalitetsprylar som håller flera år, satsar på växter med långt liv och lär oss trädgårdens hantverk som förökning och beskärning. I växtvalet tänker vi på att värna det vilda; nektarrika blommor som lockar pollinerande insekter och skuggiga buskage där igelkotten trivs.

Igelkott i trädgården
Igelkotten är ett av jordens äldsta levande däggdjur, i över 30 miljoner år har den tassat runt i markerna. Nu är kotten starkt hotad och trädgårdarna är en viktig fristad för dessa trevliga djur som tackar med att hålla efter småkryp.
 

samling av egna frön av ringblomma
Att föröka växter med sticklingar och egna frön är ett roligt och enkelt sätt att bevara ovanliga och omtyckta sorter. Växtbytardagar blir allt mer poppis.
 

Uppstammat pelargonträd
I stället för att köpa en ny pelargon varje vår vårdas favoritsorten till ett vackert träd som med åren blir en levande klenod.
Foto: Karin Elmberg
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896