Midsommar-REA - Upp till 50% på utvalt!
Fakta & Råd

Trädgårdstrender 2023 - Personligt, frodigt och hållbart

Rosa, ljusgult och persikofärgade sommarblommor
Vår trendspaning för odling och trädgård 2023 är mer omfattande än tidigare år.
 
Krukväxter i hemmakontoretPå Chelsea Flower Show var det tydligt att intresset för det gröna livet i och med pandemin har börjat genomsyra hela vårt vardagsliv.
 
Många väljer att flytta ut från stan. Fler jobbar på distans och får med tid över för hem och trädgård. Omvärldsförändringar som höjda livsmedelspriser, inflation och hotande lågkonjunktur gör att vi tar odlandet lite mer på allvar som en födokälla. Samtidigt behöver vi avkoppling, omge oss med saker som får oss att må bra och odling och trädgård som hobby fortsätter växa.
Det personliga tar större plats framför hur det "ska" vara. Frihet i färg och design är viktigt när omvärlden blir allt mer komplicerad och oviss.
 
Sammanfattningsvis kan sägas att utvecklingen går åt flera olika håll med några få gemensamma nämnare. Vi odlar mer ätbart, mer blommor och trädgården får en mer personlig prägel. Miljö och hållbarhet spelar en allt större roll.

Vår spaning baseras på intryck från internationella mässor, föredrag, intervjuer med ledande leverantörer inom branschen, samtal med ett antal trädgårdsprofiler och i år har vi också tagit intryck av vad våra deltagare i odlingspanelen har för tankar och idéer om hur den närmaste framtiden ser ut. Vi har också tagit intryck av hur vår försäljning utvecklats inom olika produktområden det senaste året.

Färger som trendar

Fortsatt kommer pastellfärger med fokus på persika, rosa och ljusgult tillsammans med vitt att dominera.
 
trendfärg på blommor 2023
 
I skarp kontrast visar trenden på att också blommor med starkare färger i nyanser av plommon, vinrött och terrakotta börjar bli mer populära. Samtidigt som vi vågar välja mer av personliga favoritfärger. 

Fler odlar mer ätbart

Trenden att odla mer ätbart håller i sig och får en riktig skjuts 2023. Ett resultat av ökat intresse för hållbarhet samtidigt som en orolig omvärld gör oss uppmärksamma på mer grundläggande behov. Att odla mer av grönsaker, frukt och bär blir nu inte bara ett nöje utan också en möjlighet att äta gott och nyttigt till ett lägre pris.
 
Inläggningar, vinäger och olja
 
En del i detta är att lagra och tillaga det vi odlar där syrning, torkning, kokande, inläggning, saftning och syltning får en renässans.  
 
Sticklingsförökning av rosenskära

Ett sätt att hålla kostnaden nere är att så växter själv från frö och föröka växter med sticklingar istället för att köpa färdiga plantor. 
Förökning med sticklingar har blivit mer och mer populärt de senaste åren främst när det gäller krukväxter. Nu börjar fler också att sticklingsföröka sommarväxter samt perenner och buskar med sticklingar. 

Fusion odling

Att blanda ätbara växter med blommor är inget nytt. Det finns många fördelar som att värna pollinerande insekter, men också för att utnyttja olika växters förmåga att motverka skadegörare när de odlas tillsammans.
 
Persilja och alunrot i rabatt
Här växer persilja tillsammans med alunrot i rabatten.
 
Nu odlar vi blommor bland köksväxterna och köksväxter i rabatter och krukor tillsammans med fina sommarblommor.

Mer blommor

I en jobbig tid behöver vi omge oss med vackra saker som hjälper oss att må bra. 
De ettåriga sommarblommorna får mer och mer plats i vår trädgård där de inte bara gör fantastisk nytta för pollinerare utan används i allt mer avancerade buketter.

Binderi och floristik är en hobby och trend som kommit för att stanna där vi leker med färger och former från naturen med egenodlade blommor i fokus.
 
DIsplay med dahliablommor

Här har allas nya favorit dahlian en särskild plats där knölar till fler och fler spektakulära sorter finns att köpa och odla upp. Hett är också sommarrudbeckia och aster, båda fina på plats i kruka och rabatt men underbara i buketten.
 
Många växter blir fina också som torkade och klassiska eterneller får nu ett verkligt genombrott.

Mer återanvändning i trädgården

Återanvändning av material för markläggningHär syns hur olika återanvända markstenar skapar en spännande gång när de sätt samman
 
Allt som kan minska kostnader och samtidigt bidra till hållbarhet känns viktigare än någonsin. Nu börjar vi kompostera mer målmedvetet för att kunna återföra resultatet i våra odlingar och göra vår egen jord istället för att behöva köpa den.
 
Gulkannan, vattna med urin
Guldkannan är perfekt att använda som potta för att samla urin, späda och sedan vattna.
 
Urin är en näring som verkligen är underskattad och något som kommer att få sitt genomslag 2023.
Vad vattenbrist innebär har vi tyvärr fått lära oss de senaste åren och därför skaffar vi nu tunnor och smarta lösningar för att samla och spara vatten.
 
Naturmaterial som vägg i trädgården
 
Nya trädgårdsprojekt skapas med återvunna material i kreativ design.

Nya gamla krukväxter

Den härliga trenden med gröna växter fortsätter men också intresset för gamla klassiska blommande krukväxter som t.ex. hibiskus, saintpaulia och bladkaktusar kommer att öka.
 
Vi utmanar och odlar vackra ätbara växter också på fönsterbrädan.

Naturen i trädgården

Naturintresset ökar och trenden att vandra och vistas i naturen fortsätter. Samtidigt ser vi också möjligheten att studera naturen på nära håll med fågelholkar, matare och hus för igelkotten. Fågelbad och insektshotell är hetare än någonsin. Vi köper dem färdiga eller bygger dem själva.
 
Hårdgjorda ytor med mycket stenbeläggning minskar till förmån för mer grönt. En bit av gräsmattan får bli äng.
 
Stram design med olika slags formklippta växter blir trendigt igen.
 
Naturlig trädgård med naturliga växter

En kontrast som blir än mer populär är den till synes helt naturaliserade trädgården som med varlig hand kompletteras med fina växter med vild känsla, vindlande gångar, växtstöd och avdelare tillverkade av grenar och slanor.
 
 
Foto: Lena Ljungquist, Guldkannan
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.