Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Trädgårdstrender 2021- hopp, hem och hållbarhet

Barnhand med groddplantor
Fröplantor i barnhand
Vad är mer livsbejakande än spirande frön?

2020 års coronaepedemi ruskade om oss alla och världen är inte mer densamma. I Wexthusets trendspaning för 2021 ser vi ett stort behov av en hoppfull framtidstro. Vi värderar hemmet högt, men med en global ansvarskänsla. 
 
Lena Ljungquist, vd på Wexthuset
-Hemmet är både en plats för arbete och återhämtning. Samtidigt ökar medvetenhet om att vi här på klotet är beroende av varandra, förklarar Wexthusets vd Lena Ljungquist. Att värna om vår jord och en hållbar livsstil är Wexthusets ledord i allt vi gör, fortsätter Lena. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.

I denna anda sätter Wexthuset fokus på tre tydliga, gröna trender: 
 • Hemmet som en kreativ arbetsplats. 
 • Hållbar odling och klimatsmarta val.
 • Ökat intresse för hälsa och att odla ätbart året om.
ads
 

Hemmet som kreativ arbetsplats 

Hemodlade snittblommor till vardags hemma
Hemodlade snittblommor som dahlior och klänglilja ger en blommig vardag. Dahliaknölar köper du på tidiga våren.
 
 
Allt fler jobbar hemifrån och förlägger också sin semester i närområdet. En trivsam hemmiljö blir därför viktig. Folk har mer tid att titta till och följa sina odlingar - ett kreativt och meningsfullt avbrott från skärmarbetet.
 
 • En blommigare vardag. Snittblommor är inte lyx utan hör till ett trivsamt hem som gör oss glada. Under sommarhalvåret odlar vi dem själv; från vårens tulpaner, sommarens doftande luktärter till höstens sprakande dahlior. Ökat intresse för arrangemang med eterneller, gärna ihop med prydnadsgräs.
 • Krukväxter är viktiga delar av inredningen som samtidigt inbjuder till odlingslust. Blommande kulturarvsväxter med historia får en renässans;  bladkaktusar, knölbegonior, lyckoklöver, sparrmania (rumslind) och hibiskus. Mormors glasveranda har ersatts av uterum och vardagsrum med stora glaspartier.
Hemmiljö med gammaldags krukväxter
Ett grönskande hem ger trivsel och inspiration. Gamla kulturarvssorter är på väg tillbaka, som erfurtbegonia med stora sammetsblad och söta, ljusrosa blommor.
 • Allt fler blir växtsamlare. Pelargoner har varit poppis i årtionden, nu kommer palettblad, saintpaulia, olika myntor, chili och basilika med roliga smaker som lakrits, citron och kanel.
 • Trädgården eller balkongen ska vara trivsam året om. Vi är hemma mycket mer dagtid, också under vintern. Halva året är avlövat och vintergröna växter, prydnadsgräs, barrväxter och en genomtänkt vinterstruktur med klippta formergör utemiljön inbjudande året om.
Klippt bokhäck som valv på vintern
Den avlövade vintern varar halva året. När vi är hemma mera vill vi också satsa på en vintervacker närmiljö. Bokhäckens välkomnande valv är minst lika snyggt och inbjudande vintertid.

Hållbar odling och klimatsmarta val

Omplantering av sticklingar
Sticklingar ger mycket för liten insats och är motsatsen till slit och släng.

Med odlingsintresset följer en medvetenhet om miljön och en hållbar livsstil. Allt fler yngre vill odla. De gillar särskilt sticklingsförökning, kompostering och att odla utan bekämpningsmedel. I Faktabanken kan du läsa flera artiklar med goda råd om hållbarbarhet och miljö.
Balkongodling med mångfald växter för pollinering
Stadens blommande balkonger är viktiga oaser för de pollinerande insekterna som har en krympande livsmiljö. 
 • Fruktträd är trädgårdens mest klimatsmarta val. De binder koldioxid, gynnar pollinerande insekter och ger goda skördar.
 • Sticklingar är ett hållbart sätt att föröka och dela med sig. 
 • Vi vårdar våra växter, minskat intresse för säsongens slit- och slängväxter. Krukväxterna ska bli gamla och pampiga. 
 • Mindre gräsmatta – mer buskage och fria planteringar som är både mer lättskött och bidrar till en biologisk mångfald. 
 • Nya, hållbara material som pimpsten, returplast och kokos.
 • Nyttodjur för bekämpning av ohyra. 
 • Balkongen får en stomme av fleråriga växter som bärbuskar, klematis och vintergrönska.
 • Maskkompostering och bokashi möjliggör cirkulering av näringsämnen också i lägenheter.

Odla hälsosamt året om

Vi har länge sett ett ökat intresse för ätbart, nu vill vi också odla året om. 

 • Odling med hydrokultur och växtbelysning möjliggör inomhusodling av grönsaker och örter också under vinterhalvåret. Särskilt män visar stort intresse för denna odlingsform. Läs vidare i  Odlingstips för hydrokultur .
 • Grönsaksodlingarna fortsätter också vintertid. Vi använder växthus, odlingstunnlar och uterum för en lång odlingssäsong av ätbara växter.
   
Odlingstunnel för vinterodling av grönsaker
Med en odlingstunnel kan vi odla och skörda långt fram på vintern.
 • Groddning ger hälsosamma och läckra vitaminbomber. Vi gör nyttiga, goda smoothies med hemodlad spenat, äpplen och havtorn. 
 • Intresset för örtagården ökar. Det ger läskande, läkande örtte av hemodlad mynta, citronverbena och fläder. Likaså sköna salvor av ringblomma och badsalt av lavendel. Läs vidare i Tips om groddning och odling av skott.

Örtte med hemodlade mynta
Några färska blad av mynta och citronmeliss blir ett uppfriskande te - enkel vardagslycka.


Foto: Blomsterfrämjandet, Karin Elmberg, FCH  m fl.

Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.