Varukorgen är tom
top.info.shopping_cart
0
0.00 kr
Till Kassan
banner
Navigering
Kundtjänst tel:08-22 50 80
Öppettider: måndag-fredag 9-16
Epost: kundtjanst@wexthuset.com
Fakta & Råd / Odling & skötsel / Ohyra och skadegörare

Detta är biologisk bekämpning

Biologisk bekämpning av bladlöss med nyckelpiga
Med biologisk bekämpning menas ett naturligt sätt att få bukt med skadedjur och sjukdomar. I Faktabanken kan du läsa vidare om olika metoder som du som hobbyodlare har stor nytta av. 
 
Biologisk bekämpning av vita flygare med parasitstekel
Mjöllöss (vita flygare) är ett gissel som drabbar många växter som tomater, pelargoner och gurkväxter. Här en lyckad biologisk bekämpning med parasitstekel, där parasiterade larver av mjöllöss syns som svarta puppor. 

Motsatsen till biologisk bekämpning är användning av kemiska preparat som inte är naturligt förekommande. Dessa preparat har visat flera skadliga effekter, som resistens och utarmning av livsviktiga pollinerande insekter.
 
Intresset för biologisk bekämpning har ökat stadigt sedan 1990-talet. Utvecklingen drivs av yrkesodlingen; växthusodlingen av tomat och gurka har till exempel helt gått över till biologisk bekämpning med nyttodjur mot allvarliga skadegörare som spinnkvalster och mjöllöss (vita flygare). 

Metoder för biologisk bekämpning

Det är roligt och intressant att förstå hur vi enkelt kan använda naturliga metoder för att få friska växter och en balanserad odlingsmiljö. Wexthuset är marknadsledande av produkter för biologisk bekämpning till hobbyodlare i Sverige. Hållbar och naturlig odling har alltid varit en grundpelare i vår ideologi. 
 
Biologisk bekämpning med guldögonslända
Den skira guldögonsländan finns i vår vilda natur. Larven är ett supereffektivt rovdjur som älskar bladlöss, trips, kvalster och myggor. Den kallas också bladluslejon. Lär känna de olika stadierna så att du är rädd om dem i din trädgård. Mer om guldögonslända här. Guldögonslända kan också köpas hos oss som nyttodjur.

Tillsätt nyttodjur, organismer eller naturliga ämnen

Med dessa metoder använder vi naturliga organismer eller predatorer (rovdjur), för att bekämpa ett skadedjur eller en sjukdom.
 • Vi kallar predatorerna för nyttodjur, då de hjälper till att få bukt med skadedjuren. Skadedjuren är vegetarianer som suger växtsaft eller knaprar i sig växten. Nyttodjuren bryr sig inte om plantorna, de är rovdjur, specialiserade på vissa byten. Exempel på predatorer är orius skinnbagge som är mycket effektiv mot bladlöss. Nyttodjuren fungerar bäst inomhus eller i växthus, där de inte kan rymma ut till andra jaktmarker.
Biologisk bekämpning med oriusskinnbagge mot bladlöss
Oriusskinnbaggen är ett effektivt rovdjur som snabbt rensar växten på favoritbytet bladlöss.
 • För bäst effekt är det många gånger mest effektivt att göra plantan oattraktiv med någon form av plantskydd. Det kan vara växtoljor som Neemolja eller SMC som duschas ut på bladen och därmed både gör växten oaptitlig för skadedjuren och skadar insekternas hud.
 • Feromoner är naturliga doftämnen som används för att locka till sig hannar av till exempel skadegörarna äppelvecklare, rönnbärsmal och plommonvecklare. De hängs upp i fruktträdet inför insekternas svärmning. Hannarna söker sig till feromonet som doftar förförisk hona och fastnar bokstavligen i klistret.
Feromonfälla mot plommonvecklare i fruktträd
Feromonfälla med den lilla ampullen på klisterplattan som doftar oemotståndlig hona av plommonvecklare. Honan lägger ägg i plommonen som kläcks till glupska larver. Men sker ingen befruktning bryts cirkeln och plommonvecklaren försvinner.
 • Bakterien Bacillus thuringiensis, parasiterar fjärilslarver. Preparatet heter Turex och duschas ut på växter för att effektivt bekämpa fjärilslarver av till exempel kålfjäril, grönsaksfly och frostfjäril.
 • Nematoder är små, millimeterlånga rundmaskar. Det finns många arter som specialiserat sig på att parasitera specifika värddjur. Vi har till exempel Nemaslug mot sniglar, Nemablom mot sorgmyggor och Nemasys mot öronvivlar.
 • Trichoderma är naturligt jordlevande svampar som håller jorden frisk och i ekologisk balans. De arter vi använder parasiterar skadliga svampar. Binab är effektivt mot till exempel häxringar och flera olika rötor. Allra effektivast används Binab förebyggande genom att blanda i planteringsjorden. Det bidrar framför allt till en bättre rotning av sticklingar och nyplanterade växter, då skadliga jordsvampar hålls i schack.

Gynna en naturlig miljö

 
 
Erfarna odlare vet att växter som mår bra har en naturlig motståndskraft mot sjukdomar och skadedjur. Särskilt tydligt är det utomhus, där det är lättare att få till en ekologisk balans i jorden och den övriga miljön. I artikeln Miljövänlig trädgård hittar du massor av tips!
 • En frisk jord har en mikrobiell balans som gör att växtrötterna trivs och kan ta upp näring. Daggmaskarna har stor betydelse för att frigöra näringsämnen. Läs i Så får man en bördig jord hur det går till. Bor du i lägenhet är maskkompostering ett suveränt sätt att både ta vara på köksavfall och få en supermylla att stärka odlingsjorden och därmed växterna med.
 • En lummig, artrik trädgård är i ekologisk balans och gynnar de naturliga nyttodjuren. Läs i Känn igen småkrypen som gör nytta om de viktigaste. Också fåglarna är viktiga nyttodjur som rensar fruktträd på äppelvecklare och rosorna på stritar och bladlöss.
Biologisk bekämpning med nyckelpigor mot bladlöss
Nyckelpigan trivs i en blomrik trädgård. Både larven och den vuxna nyckelpigan kalasar gärna på bladlöss.
 • Undvik monokultur, alltså flera rader av samma växtslag. En genomtänkt växtföljd hindrar jordbunda sjukdomar att få fäste. Mixodling av blommor och grönsaker bjuder in många nyttodjur som nyckelpigor, guldögonslända och jordlöpare. 
 • Inomhusodlaren ser till att växterna mår bra! Att de inte lider av näringsbrist, duscha vid torr inomhus luft och installera växtbelysning. Det gör underverk för att hindra ohyra och sjukdomar att få fäste. Förebyggande behandling med bladoljor som SMC och Neemolja är ett effektivt sätt att göra växterna motbjudande samtidigt som värdväxten stärks.
 • Andra förebyggande åtgärder som gör stor skillnad är kålnät mot kålfjäril och klisterskivor mot ohyra inomhus.
Foto: Karin Elmberg, Linda Sandsström och Uwesi. 
Odlingstips och inspiration
Kommentarer ()

Tips på artiklar

Fler artiklar ˅
  KundtjänstKundtjänst
  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  Logga in
  x
  Logga in för att handla som återförsäljare
  Glömt lösenord
  x
  Har du glömt ditt lösenord? Ange den epostadressen som du har registrerat kontot med. Vi skickar sedan ett nytt lösenord till din epostadress.
  Skicka

  Vi kontaktar dig inom kort. Du är alltid välkommen att ringa 08-225080 eller mejla sales@wexthuset.com