Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Spara pengar, så växterna själv

Frösådder
Många kan nog vittna om att odling är bra för själen, men i dessa tider mer än någonsin är det också bra för plånboken.
Visst, fröer kostar en slant, jord och lite annat som behövs likaså, men om alternativet är att köpa växten färdig skjuter kostnaden snabbt i höjden.
 
För att du ska få så mycket ut av dina frösådder och därmed spara mer pengar genom att odla själv har vi samlat våra bästa råd och tips för att lyckas med frösådd. 

Tips för lönsam frösådd

Frösådder

Läs på

Läs odlingsråden för den växt du ska så. Här finns viktig information som sådjup, planteringsavstånd, läge och andra uppgifter som är bra att känna till för att lyckas. 

Kolla klimatet

Förodla lagom tidigt. Alla ettåriga växter vi odlar kan inte planteras ut förrän sista nattfrosten är förbi. Gör en egen tid plan för dina sådder baserat på hur lång utvecklingstid växten har och när sista nattfrosten brukar äga rum just där du bor. Tag hjälp av informationen du hittar i artikeln Tidtabell från sådd till utplantering.

Spara fröer

Många fröer har lång hållbarhet, ofta betydligt längre än vad som står på påsen. Grobarheten kan dock minska något med tiden. Spara och förvara fröer rätt för att bibehålla grobarheten.

Ordning och reda

Se till att du vet vilka fröer du har inför säsongen. Det är onödigt att köpa 'dubletter' i onödan och lika tråkigt om du är utan en viss sort när det är dags att så.

Dela med dig

Dela fröpåse med en vän. Många fröpåsar innehåller fler fröer än du behöver. 
Dela med dig och byt med andra, eller planera frösådder ihop med andra och byt uppskolade fröplantor.

Släng inte äldre fröer

Släng inte fröer som passerat bäst-föredatum innan du testat dem. Läs här hur du testar grobarheten på fröer.

Skörda egna fröer

Det är inte bara blomsterfrö man kan samla in själv för att så. Låt några plantor av sallat och andra köksväxter gå i blom och skörda fröerna när de mognat. Så här gör du för att odla och skörda egna fröer.

Gör såband

Gör egna såband. Smidigt och praktiskt när fröerna kommer på rätt avstånd direkt. Alla fröer kommer till nytta då du inte behöver glesa sådden, dvs. rycka upp plantor som hamnat för tätt.

Grodda överskottet

Fröer kvar som inte går åt? Nästan alla köksväxter kan odlas som mikroblad eller groddas. Läs våra tips om groddning och odling av småblad.

Lär dig mer

Med mer erfarenhet och kunskap blir resultatet av frösådderna än mer lyckad.
VI har samlat mängder med smarta tips för odling i allmänhet och frösådd i synnerlighet som du hittar här i Faktabanken.

Ett exempel på en läsvärd artikel i ämnet är Grundläggande tips om frösådd.
 
 
Foto: Lena Ljungquist
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.