Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Odla groddar - Tips om groddning & odling av skott

Olika sorters groddar och skott - AS
 
Olika sorters groddar - AS
 
Att grodda fröer är enkelt och man behöver inte krångla till det. I vårt sortiment hittar du frö till massor av groddar, skott och småblad.
Här ger vi dig lite grundtips som gäller för de flesta sorters groddar. När du groddat ett tag hittar du det sätt som funkar bäst för dig och dina förutsättningar.
 
Frö för mikroblad kan du också odla som groddar.
Mikroblad kan man också odla i kärl med ett tunt lager jord i. Blötlägg och sprid sedan ut över jorden och skörda enligt instruktion längre ner.

Kärl för groddar

Groddning i glasburkar - AS
 
Det finns olika modeller av groddboxar. Groddningstråg med lock och avrinning eller goddningspåsar som gör det väldigt enkelt att grodda. Man kan också grodda det mesta i en glasburk som rymmer en liter eller mer beroende av hur stor mängd du ska grodda på en gång. 
När du groddar i en glasburk behövs ett nät (ett glesvävt tygstycke går bra) och ett gummiband för att fästa nätet över hålet,
Placera burken i ett större kärl där det kan stå vinklat med öppningen snett nedåt för avrinning.
 
 

Blötläggning av groddar

Groddningen startas genom att fröerna blötläggs. Groddar man i ett kärl kan man blötlägga dem direkt i kärlet. Annars kan de läggas i valfri behållare under blötläggningen.
Ungefär 2 dl vatten till 1 matsked groddfröer brukar vara lagom.
OBS! Det finns undantag med fröer som inte gynnas av blötläggning. Läs i instruktionen för respektive sort. Dessa sköljer man bara igenom innan groddningen påbörjas.

Blötläggningstid för groddar

Här är lite hålltider för hur lång tid olika slags groddfröer blötläggs:
Broccoli, kål, rädisa och liknande: 2-3 timmar
Övriga mindre fröer: 2-6 timmar
Stora fröer som ärtor, linser och säd: 6-12 timmar.
Saftiga groddfröer som krasse, arugula, chia och basilika ska inte blötläggas utan sprayas lätt med vatten istället.
Ovan är idealtider, men om du tvekar är det bättre att blötlägga en kortare tid än för länge. Om de ändå legat länge i vatten är det bara att köra vidare, oftast går det bra ändå.

Groddningen

Efter blötläggningen sköljer man igenom groddarna med färskt, kallt vatten 2-3 gånger om dagen. Placera kärlet så att överskottsvatten kan rinna ut ordentligt. 
Förvara groddningsburken i rumstemperatur men helst inte inte i direkt ljus.

Skörd av groddar

Groddade skott av rädisa 'Sango' - LL
Groddar, rättika är snabbväxande med en rosa ton.
 
Efter några dagar är groddarna färdiga. Då sköljer man igenom dem under kallt vatten och tar bort fröskalen om man vill. De går bra att äta men vill man få bort dem brukar de lossna när man sköljer igenom groddarna.

Skörd av mikroblad

Mikroblad redo att skördas - LL
 
Många av groddfröerna, men även babysallat och de flesta sallat- och många kålfrön kan odlas som mikroblad. Då sår du dem i en groddbox och låter dem växa till så de bildar 3-4 blad. 
De sköras genom att du klipper dem längst ner vid odlingskorgen.

Förvaring groddar

Efter genomsköljning låter man dem torka upp ett par timmar innan de placeras i kylen där de kan stå några dagar, men ät dem helst så färska som möjligt.
 
Groddar på macka - KR
 
 
Foto: Lena Ljungquist, Karin Runge m fl.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.