Frön som blivit över är värda att spara för kommande sådder. Om du vill ta tillvara egna, hemodlade frön är det viktigt att fröna är riktigt mogna när du skördar dem.

Det är roligt att skörda eget frö av favoriterna i trädgården. Här har några av vaxbönornas baljor fått sitta kvar på moderplantan så att de bildat moget frö. Det är dags när baljan är ljusbrun, skrumpen och börjar öppna sig.
Frökapseln ska vara torr och redo att själv släppa ifrån sig fröna. Här kan du läsa vidare om hur det går till.
Olika sätt att förvara frön

Om bara fröet är torrt duger det mesta till att förvara fröna i. Glöm inte att skriva på namn och årtal.
Den vanliga fröpåsen duger gott till vidare förvaring. Sätt ett rejält gem om påsen. För hemskördade frön är det viktigt att de är riktigt torra innan de läggs till förvaring. Då duger det mesta som kaffefilter, tändsticksask, filmrulle, frimärkskuvert eller små plastpåsar. Eller vik egna papperspåsar. Glöm inte att skriva sort och datum på förpackningen. Man glömmer fort!

Hemvikta papperskuvert med egenodlade fröfavoriter blir fina presenter.
Bästa miljön för fröförvaring
Tre miljöfaktorer har betydelse för hur längre frön tål att lagras:
- Temperatur. Ju kallare desto längre.
- Luftfuktighet. Ju torrare desto bättre.
- Ljus. Mörker hindrar frögroning.
Torrt, mörkt och svalt är alltså idealet. Temperaturen har minst betydelse, men kall luft är torr. Frysen är ett bra ställe, liksom ett torrt, svalt skafferi.

Spara torkmedlen som följer med så många produkter och lägg dem bland dina fröpåsar.
Man har lyckats skaka liv i spannmålsfrön från tusenåriga egyptiska gravar. Vår egen nationella fröbank finns lagrad i permafrosten på Svalbard. Dessa extremt torra miljöer försätter fröet i dvala, så kallad frövila, eftersom fukt är det främsta kriteriet för groning.
Hur länge kan fröna sparas?
Det är inte enkelt att veta hur längre frön behåller sin grobarhet eftersom många faktorer spelar in. Det beror till exempel på art, hur de förvaras och hur väderleken varit när fröet mognade.
Om du förvarat dem på rätt sätt behåller många grobarheten långt efter det angivna årtalet på fröpåsen.

På fröpåsen finns information om hur länge fröpåsen får säljas, ett bäst-före datum. Men förvaras påsarna rätt kan de behålla grobarheten flera år längre.
Tomat, melon, gurka, squash och spenat behåller grobarheten i många år. Vissa arter tappar däremot snabbt sin grobarhet och bör inte sparas mer än något år. Hit hör sallat, morot, basilika, lök, dill, palsternacka, aster, begonia och svartrot.

Det är enkelt att testa om det finns liv i frön som sparats. De ska då svälla upp av fukt och kicka igång sin groning.
Läs här om hur du kan testa dina fröns grobarhet. Och här kan du läsa vidare om olika skäl till varför frön ibland inte gror.
Foto: Karin Elmberg och Linda Sandström.