Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Nässelvatten som gödning

Nässlor lagda i blöt för att jäsa till växtnäring
Nässlor är inte bara gott att äta och en viktig barnkammare för för fjärilar och andra insekter. Nässlor ger också bra gödninge till dina växter. 
Nässelvatten tillhör en av de bästa gödselmedel du kan ge dina växter, och inte brukar det vara brist på råvaran heller. (utom när jag skulle ut och fotografera ett stånd nässlor!)
 
Blötlagda nässlor ger gödsel till växter

Nässlor innehåller många viktiga mineraler och spårämnen som verkar allmänt stärkande och ger ett bra näringstillskott lämplig för alla trädgårdens växter och de i kruka med för den delen.

Så här gör du nässelvatten

  • Plocka en rejäl bunt nässlor och stuva ner i en hink eller tunna. Fyll på med vatten så att det täcker över nässlorna.
  • Låt stå några dagar och rör om då och då för att det skall blanda sig ordentlig
Efter ca 3 dagar kan man börja använda vattnet. Då kan man välja att sila bort växtdelarna eller låta dem ligga kvar och bygga vidare på genom att fylla på med nytt vatten vartefter. Då kan samma omgång användas i några veckors tid.
 
Dosering:
Gödsla dina växter med nässelvatten en gång i veckan.
 
Blanda näringen 1 del nässelvatten till 9 delar vatten, eller späd nässelvattnet tills färgen påminner om te.
 
Färdigbryggt nässelvatten klart att vattna ut
Gödselblandning klar för användning (4 dagar gammal)
 
TIPS! Stuva in nässlorna i en nätpåse av den typ storpack av gul lök förpackas i. Knyt om öppningen och häng den som en tepåse i hinken. Enkelt att sila bort. I stället för att röra doppar man då nätpåsen några gånger då och då.
 
För att skynda på nedbrytningen av nässlorna kan man finfördela dem innan de blötläggs.
 
Vill man alltid ha tillgång till nässelvatten kan man plocka och torka nässlor som man sedan använder på samma sätt som färska. 
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.