Beskärnings-dagar! Upp till 40% rabatt
Fakta & Råd

Underbevattning, smart och bra för dina växter

vattning av kruka som står på underbevattningsbricka med reservoar
 
Underbevattningsbrticka med kapillärmatta
Vattna uppifrån så att jorden blir fuktig och kan suga upp från mattan genom kapillärkraft

Fördelar med underbevattning

För att växter ska trivas och växa bra, särskilt när de är under utveckling, är det viktigt att de inte får torka utan alltid har tillgång till lagom mängd vatten.
Det är heller inte bra om de får för mycket vatten. Särskilt små växter som ännu inte utvecklat ordentligt med rötter är extra känsliga.
Får de för mycket vatten orkar de små rötterna inte ta upp det tillräckligt snabbt. Jorden förblir vattenfylld och växten kan ruttna eller helt enkelt drunkna av syrebrist.
 
Vid underbevattning drar växten själv upp den mängd vatten den behöver, när den behöver. Det gör att växten får jämn tillgång till vatten, vilket ger optimala förutsättningar för växten att utvecklas bra.
Därför är det väldigt praktiskt när man drar upp växter från planta och frö, och i flera fall också vid bevattning av vuxna plantor att använda sig av underbevattningsmatta.
Underbevattningsmatta är en perfekt lösning för törstiga plantor och när man är bortrest.
 
Olika typer av underbevattningsmattor
Olika typer av underbevattningsmatta

Underbevattningsmattor och underbevattningsbrickor

Den allra enklaste formen som ofta används i kommersiell odling är den filtaktiga mattan med en tunn plastbeläggning på ovansidan.
Underbevattningsmattan lägger man på särskilda underbevattningsbrickor eller brätten med kanaler som är fyllda med vatten.
 
Underbevattningsbricka med vattenkanaler
 
Mattan suger sedan med hjälp av kapillärkraft upp vatten från kanalerna och växten som står på mattan kan då successivt dra upp den mängd vatten de behöver från mattan.
 
En ännu smidigare variant som samtidigt löser bevattningen under flera dagar är att använda sig av kombinationen bevattningsmatta med ett reservoar.

Underbevattning - så här gör man

Oavsett om man väljer en underbevattningsmatta med eller utan inbyggd reservoar är det några viktiga saker att tänka på för att det ska fungera:
 • Blöt upp mattan ordentligt innan den används. Lägg den att dra i en hink och vrid bara försiktigt ur den innan den läggs på plats. Detta är för att underlätta för kapilläreffekten så att vattnet kommer igång att röra sig i mattan. En torr matta leder inget vatten.
 • De krukor som används måste ha hålen placerade på ett sådan sätt att jorden kommer i direkt kontakt med mattan.
Hål i krukans botten ger kontakt med kapillärmattan
 • Jorden i de krukor man placerar på mattan måste vara fuktig. Av samma anledning som att mattan måste vara fuktig behöver jorden ha fukt som kan börja dra vatten från mattan (kapilläreffekten igen!)
I områden med hårt vatten kan mattans funktion bli nedsatt pga avlagringar som samlas på mattan. Blötlägg i så fall mattan i en svag syralösning som tex vinäger. Skölj noga innan den används igen.
Beroende av vilken kvalitet mattan har kan den hålla i flera år.
 
 
 
TIPS!
 • Flytta gärna om krukorna då och då för att undvika att rötter växer in i mattan.
 • Om mattan torkar rekommenderas att den fuktas upp ordentligt igen för att underlätta för kapillärkraften att verka.
 • Mattan kan och bör tvättas emellanåt. Blötlägg den i en svag lösning med ättika och såpa, 1 msk vardera/liter ljummet vatten. Såpan rengör och ättikan sänker pH, vilket har en antimikrobiell effekt. Krama försiktigt utan att gnugga.
 • En längre bit underbevattningsmatta kan användas för att ‘lyfta’ vatten ur tex en hink eller diskho och förse växter på diskbänken med kruka under en kortare tids frånvaro.

Så här fungerar kapilläreffekten vid underbevattning

Skiss över kapillärverkan vid underbevattning med matta

Underbevattningsmatta med reservoar

Så här används den kompletta bevattningsbrickan med matta och reservoar.
 
instruktion steg-för-steg användning av underbevattning med reservoir
 • Placera inlägget med piggarna nedåt
 • Blötlägg kapilärmattan ordentligt i en hink eller under kranen
 • Placera mattan med den vita sidan nedåt på inlägget och se till att lika mycket av mattan hänger ned på båda sidor. Tryck försiktigt ner den överhängande delen av mattan i brickans botten.
 • Leta upp den lilla urholkningen på inlägget märkt ’Fill Here’. Klipp bort lite av bevattningsmattan runt hålet så att det blir enkelt att fylla på vatten.
 • Fyll bottenbrickan med vatten – klart för användning.
 •  
En klar fördel när bevattningsmattan används tillsammans med en vattenreservoar är att man kan blanda vattenlöslig näring i vattnet så att växterna kontinuerligt får den näring de behöver. Notera att alla näringar inte är fullt vattenlösliga utan kan falla till botten om de inte rörs om. Vi rekommenderar Formulex som är perfekt som näring även till små frösådder och sticklingar
 
OBS! Tänk på att om mattan blir helt torr igen så räcker det inte med att fylla på brickan utan för att kapilläreffekten ska ta fart behöver man vattna lite på mattan också.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.