Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

11 bevattningstips för krukväxter i semestertider

Krukväxter i skugga utomhus - LS
Krukväxter i skugga utomhus - LS
 
När du reser på semester är bevattning av krukväxterna något som kan bli en utmaning.
Vänner och grannar har ofta annat att göra så här följer några tips:

1. Ställ ut växterna i skuggan

Oavsett om du är hemma eller reser bort mår nästan alla krukväxter bättre utomhus än inne så länge temperaturen håller sig mellan 15 och 30 grader. Ställ dem där det är skugga större delen av dagen. Mindre krukväxter kan man hänga upp med en knuten ampel i ett träd i vandrande skugga. Se här hur du knyter en ampel.
När du reser bort ställ ihop dem och sätt vattenspridare på timer och vattna en kort stund varje dag. (OBS! Tänk på att beakta eventuellt bevattningsförbud när du vattnar med slang)
 
Krukväxt placerad utomhus i skugga på sommaren - LS
 

2. Flytta in dem från fönstret

Under en kortare frånvaro upp till en vecka klarar växterna att vistas en bit in i rummet där temperaturen inte riskerar bli så hög som invid ett fönster. När de utsätts för mindre ljus och värme behöver de dessutom lite mindre vatten än annars.
 

3. Vattna med veke

Så kallade semestervattnare består av en veke (tråd) som leder vatten från ett kärl till jorden i krukan med hjälp av så kallad kapilläreffekt. Kärlet (kan vara en flaska, en hink eller egentligen vad som helst du kan hälla upp vatten) i ska placeras något under jordens nivå för att det hela ska fungera. Här kan du använda ett större gemensamt kärl till flera krukväxter eller en per krukväxt. 
 

4. Underbevattna

Med underbevattning får växterna med hjälp av en kapillärmatta är ett mycket effektivt sätt att hålla växterna nöjda. Det finns kompletta underbevattningssystem med olika form och storlek på behållaren och det finns underbevattningsmatta, eller sk. kapillärmatta som man själv enkelt kan göra ett underbevattningssystem av.
Kapillärmattan läggs tex. med halva delen på diskbänken och resten ner i diskhon som fylls med vatten. En perfekt lösning då vattennivån ska vara lägre än jorden i krukorna. OBS! För att detta ska fungera är det viktigt att hålet i krukan kommer i kontakt med mattan. Läs mer här om underbevattning.
 
Underbevattning av krukväxter - LS
 

5. Vattenhållande kristaller

Genom att blanda in vattenhållande kristaller, Swellgel i jorden minskas bevattningsbehovet med upp till 75%. Ska du resa bort, men inte har Swellgel i jorden redan kan du mylla ner det i efterhand genom att göra några hål med en prickelpinne eller liknande och hälla ner några korn.
 
 

6. Ställ dem svalt

När det är svalare dricker de mindre vatten. Kanske ett garage eller svalt förråd kan vara lösningen. Om det är dåligt med ljus rekommenderas tillskottsljus med växtbelysning 8-10 timmar/dygn för att dra ner dem på halvfart.
 

7. Flaskvattna

Med hjälp av keramiska hållare som Hydro Wine kan man fylla vatten i en PET-flaska eller en vinflaska i glas som successivt tas upp i jorden med hjälp av kapillärverkan. Det finns även varianter med vackra glasglober som fungerar på samma sätt. Liknande modeller finns även helt i plast som tex Aqua Care.
OBS! Här är det viktigt att vattna igenom jorden i krukan ordentligt först så att kapillärverkan får effekt.
 

Långtidsbevattning med keramisk kapillärverkan

8. Skugga på balkongen

Står dina växter på balkongen så är ett bra tips att skugga dem ordentligt när du reser bort. Flytta ihop dem i det mörkaste hörnet och täck dem med fiberduk. Då minskar avdunstningen och bevattningsbehovet minskar samtidigt.
 

9. Använd ytterkruka eller plastkruka

Växter som planteras i terrakotta eller lerkrukor behöver nästan alltid vattnas oftare än växter som planterats i plastkruka eftersom vatten avdunstar genom krukans väggar. Öka fuktigheten runt växterna genom att använda ytterkrukor.
 
ads
 

10. Öka luftfuktigheten

För att öka luftfuktigheten runt växterna när du åker bort kan du ställa dem på ett blomfat eller en odlingsbricka med lecakulor som fylls med vatten. Vattennivån ska inte nå upp till krukan utan vara precis under. Växten kan då ta upp en del fukt via bladen men kompletterande bevattning rekommenderas också beroende av hur länge du är borta.
 

11. Duscha!

Duscha gärna växterna innan du åker, (gäller inte växter med ludna blad dock) då får de en extra dos fukt att ta in i kombination med övrig bevattning.
Kombinera gärna flera av metoderna för att få allra bäst resultat. Flera av metoderna är dessutom utmärkt att använda till vardags för att minska mängden bevattningstillfällen.
 
Lycka till!
 
Foto: Lena Ljungquist och Linda Sandström
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.