- Tusentals små hjälpande vänner – fåglar, fjärilar, maskar, humlor och andra småkryp trivs här.
- Högre skördar. I den hållbara trädgården är jorden i balans och pollinerande insekter ökar skördarna.
- En vacker, rofylld plats att vistas i. En frodig trädgård ger välbefinnande och minskar kroppens stresshormoner.
- Lättskötta odlingar. En trädgård i ekologisk balans drabbas mindre av sjukdomar, ogräs, och torka.
- Gott samvete! Din naturvänliga trädgård bidrar till en bättre miljö med närodlat och en ökad biologisk mångfald. Särskilt trädgårdar i stadsmiljö är oumbärliga ekologiska oaser och en fristad för insekter och andra smådjur.
Miljövänlig trädgård – 7 råd
1. Börja med jorden

En isolerad varmkompost som Mullbanken bryter ner hela hushållets köksavfall på ett kick. Resultatet är väldoftande, mullrik dundernäring som inte kan köpas för pengar!
- Komposten är motorn, här landar trädgårdens rester. För animaliskt köksavfall krävs en isolerad varmkompost som Mullbanken.
- Genom att täckodla höjs mullhalten, vattenbehovet minskar, ogräs hindras och näringsbehovet minskar. Lägg allt ogräsrens, gräsklipp, löv och annat organiskt rens ovanpå jorden i grönsaksland och rabatter. Enkelt och du slipper gå vägen om komposten. Materialet bryts ner på plats och bidrar till en lucker och livskraftig jord.
.jpeg)
Täckodling berikar jorden och höjer skörden - förutom att odlingen blir lättskött.
- Sluta gräv! Grävning är onödigt arbete och missgynnar mikrolivet. Genom att täckodla kommer också den styvaste lerjorden att på sikt bli lucker och genomsläpplig.
2. Vatten är liv

- En liten vattensamling är mycket värd för djurlivet. Den ska vara grund så att fåglar kan bada och småkryp komma åt att dricka. Försök placera den skyddad så att alla vågar sig fram utan risk för katter eller rovdjur. Ha gärna flera och skrubba rent några gånger i månaden. Om möjligt, placera gärna så att du ser skådespelet inifrån. Där händer alltid något!
- Samla regnvattnet – en fantastisk, kalkfri resurs som dessutom. Genom att samla i en damm eller större reservoar får du gratis tillgång under torra somrar.
- Borra egen brunn. En egen källa är guld värd – och en liten kostnad i områden med högt stående grundvatten.
- Vattna rätt. Sällan och mycket är modellen för att ge rötterna ordentlig rotblöta. Vattning ofta och lite ger i stället bortskämda, ytliga rötter som kräver mer och mer vatten. Men - det kräver en mullrik, genomsläpplig och frisk jord. Många växtslag, som rosor, ska inte alls vattnas, mer än vid etableringen. Rötterna söker sig på djupet – se hur rosorna i stadens stenlagda trottoarer prunkar utan en droppe från kranen. Läs vidare i Bästa tipsen för en torktålig trädgård.
Växter i kruka vattnas klokast med droppbevattning - det spar 90% av vattenmängden. Vårt solcellsdrivna bevattningssystem Irrigatia är ett smart, bekvämt och miljövänligt sätt att vattna resurssnålt. Läs vidare i Solcellsdriven bevattning.

- Sverige har en lång kust och många har tillgång till saltvatten. Visste du att många växtslag är salttoleranta och kan vattnas med havsvatten? Läs om dem i Vattning med havsvatten.
3. Städa lagom
Insekterna är starkt hotade i takt med att deras livsmiljöer krymper. Några gamla avloppsrör, fyllda med ihåliga bambupinnar och barkflagor blir en viktig fristad för småkrypen.
Lövhögar, vedupplag, snåriga buskage, stubbar och nässelstånd – de är alla oumbärliga vrår för nyttodjuren. Läs i Fem enkla tips för att värna nyttodjuren om vad mer du kan göra för att på ett enkelt sätt hjälpa våra minsta vänner att överleva och trivas.
4. Organisk gödsel berikar jorden
- Tång är ett fantastiskt gödselmedel, rikt på många viktiga mikronäringsämnen. Bästa gödselmedlet för sparris och fruktträd.

Tång är rikt på många vitkiga mikronäringsämnen - dessutom höjer det jordens mullhalt rejält. Här blåstång, Fucus vesiculosus.
- Urin är en ofta outnyttjad resurs – med guldkannan Towa samlar du lätt in ditt guldvatten. Läs vidare i Guldvatten - supernäring.
- Kogödsel är bästa näringen till alla växtslag som ska blomma och sätta frukt.
- Hönsgödsel är kväverikt och bästa valet för växter med stor vegetativ tillväxt som häckar, gräsmattan och bladgrönsaker.
5. Mångfald av växtlighet

Den naturvänliga trädgården har tak av träd, väggar av häckar och ett golv av nektarrika örter som bildens fingerborgsblommor.
Alla plantor behöver inte köpas in. I Faktabanken hittar du massor av tips på hur du själv förökar med sticklingar, frösådd och delning. Byt också med vänner och grannar.
6. Tag vad du har

Austinrosen 'Harlow Carr', vackert stöttad av päronris från vinterns beskärning.