Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Bästa råden för en torktålig trädgård

Ormrot och nävor
 
En torktålig trädgård är samtidigt lättskött eftersom den klarar extrema förhållanden (nästan) på egen hand. Här kommer de bästa råden för en prunkande oas där man hushåller med vatten. Framför allt handlar det om smarta sätt att minska avdunstningen.

Välj torktåliga växter

Rabatt med torktåliga växter -LS
Idag är vi uppmärksamma på att hushålla med vatten och väljer gärna torktåliga växter, särskilt där vattentillgången är begränsad.
 
Det är omöjligt att byta ut hela tomtens planteringar, men om du successivt väljer torktåliga, robusta växter kommer trädgården långsiktigt att bli frodig och tålig. Välj växter som är särskilt anpassade till svenskt klimat och har visat sig både tåliga friska. Kika i städer och på utsatta platser i dina hemtrakter vad som trivs för en vägledning om vettigt växtval. Läs vidare om speciellt torktåliga växter och växter som kan vattnas med saltvatten.
 

Gräsmattan är en stor vattenslukare, välj torktåliga robusta gräsfröblandningar som inte kräver någon vattning alls. På köpet slipper du klippa så ofta.
Buskar, träd och äldre häckar ska inte behöva vattnas alls, utan endast nyplanterade växter, krukodlingar och grönsaksland.
Växter av lökar och knölar är särskilt anpassade till att klara sommarens torkperiod – då sover de som bäst. "Gödsla" med dessa växter för en blommig vår- och sensommarträdgård.
Pallkrageodling behöver inte stå i solen. I ett skuggig läge är vattningsbehovet minimalt. Välj växtslag som trivs där. En odlingslåda med bladgrönt, rabarber, kålväxter, mangold, persiljamyntaramslök och spenat.
För en lättskött, torktålig balkong, välj pelargon och lavendel i balkonglådan i stället för vattenslukande petunia.

Täckodla

Undvik bar jord som avdunstar stora mängder vatten. 
 
Torktålig plantering med marktäckande nävor och ormrot - LS
En lättskött, torktålig trädgård där häckväxter skapar lä, träd skuggar och marktäckande stor ormrot hindrar avdunstning och ogräs.
 
  • Täck odlingsbäddarna med växtrens som gräsklipp och ogräs. Ökar mull- och näringshalten.
  • Plantera marktäckande växter i rabatterna.
  • Fiberduk ger ett kraftigt minskat vattenbehov.
  • Täckbark fungerar kring växter som inte behöver kväve, som rosor och vissa perennplanteringar. Täckbarken ger annars på sikt kvävebrist när mikrolivet bryter ner barken, så undvik täckbark under häckar och växter som ska växa med många nya skott.
 

Vattna rätt

  • Droppbevattning är den mest effektiva bevattningsformen och ser till att vattnet hamnar precis där det ska. Vår solcellsdrivna Irrigatia är ett suveränt klimatsmart bevattningssystem som drivs av bara solen. Rätt val i växthuset!
  • En svettslang i marken längs odlingsraderna ger en jämn bevattning som sipprar ut. Perfekt för grönsaksodlingar och pallkrageodling.
  • På balkongen sparar en underbevattningsmatta både vatten och tid.
  • Vattna planteringar och köksland sällan men rejält. Med täckodling behöver ytan inte luckras efter vattning eller regn, annars behöver jordskorpan luckras upp för att bryta avdunstningen.
  • Skäm inte bort fleråriga växter med att vattna ideligen. Det ger ytliga rötter som inte självmant söker sig på djupet och växterna blir krävande av felaktig skötsel. Titta på rosorna i Visbys gränder som prunkar i stenläggningen. Rötterna har tvingats att söka sig både utåt och neråt.
  • Vattna en molnig, vindstilla dag eller morgon/förmiddag när solen inte gassar. Sol och blåst ger stor avdunstning. Kvällsvattna bara undantagsvis, jorden förblir blöt hela natten vilket svampsporer och ohyra trivs med.
  • Testa din spridare så att den vattnar jämnt, kanske är det dags att byta till en ny? Testa spridningen så här: ställ ut några tomma burkar i spridningsfältet. För varje mm som hamnar i burken har jorden på samma ställe fått 1 liter vatten per kvadratmeter.
  • Vattna före eller efter regn om det regnar lite. Då gör dina droppar bäst nytta eftersom jorden redan är fuktig och tar till sig vattnet bättre än en kruttorr jord då mycket rinner igenom den första timman.
 
 

Vindskydd

Blåst ger mycket avdunstning. Skapa lä med häckar, träd eller glest plank. Det silar vind och ljus till en behaglig miljö. Ett alltför tätt plank skapar turbulens som förvärrar torkan.
 
 

Skapa skugga i trädgården

Träd och höga buskage är ovärderliga för att ge ett behagligt klimat. Saknas rejäla träd kan man bygga en pergola för klätterväxter som också ger behaglig skuggning av utsatta partier.
 
Träd som ger svalkande skugga - LS
Inget kan som stora träd ge ett behagligt, silande ljus och ett naturligt tak över uteplatsen.
 
 

Samla vatten

En rejäl vattentunna eller ett gjutet vattenmagasin ger gratisvatten från ovan. Se bara till att ha ett nät för tunnan så att inte smådjur drunknar. I växthuset blir temperaturen jämnare med ett vattenmagasin. Dagtid sänks lufttemperaturen då vattnet tar åt sig överskottsvärmen. Nattetid strålar denna värme ut i takt med att vattnet svalnar.
 

Vattentunna för regnvatten - LS
 


Tag om möjligt tillvara gråvatten, dvs vatten från hushållet, till prydnadsväxter.
Investera i en rejäl vattenkanna på 4-10 liter. En med näring och en utan. Då blir det roligt att vattna och du har koll på hur mycket växterna får i sig. Vattenkannorna ska alltid stå fyllda, så får vattnet rätt temperatur. Vår guldkanna Towa ger ett kväverikt tillskott av urin till växter där du önskar mycket bladmassa som häckväxter och prydnadsgräs.

 

KÖP VATTENTUNNAKÖP VATTENKANNA

 

ads

Undvik små krukor

Krukodling är vattenkrävande, men för balkonger och uteplatser finns inget alternativ. Använd rejäla krukor och en vattenhållande kvalitetsjord, gärna med lite lera. Välj också torktåliga växter som klarar sig själva några veckor också under högsommaren. En stomme av fleråriga växter är också vattenbesparande eftersom deras rotsystem med åldern blir mer effektivt och tillväxttakten dessutom avtar.
Självvattnande krukor är också vattenbesparande.
 
 

Satsa på en lucker jord

En välmående, lucker och mullrik jord håller mera vatten. Kompostjord är ett suveränt sätt att få upp mullhalten i en jord så att den blir betydligt bördigare.
 
 

Foto: Linda Sandström
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896