Varukorgen är tom
top.info.shopping_cart
0
0.00 kr
Till Kassan
banner
Navigering
Kundtjänst tel:08-22 50 80
Öppettider: måndag-fredag 9-16
Epost: kundtjanst@wexthuset.com
Fakta & Råd / Odling & skötsel / Bevattning

Bästa råden för en torktålig trädgård

Torktålig grönsaksodling med irrigatia svettslang
En torktålig trädgård är samtidigt lättskött eftersom den klarar extrema förhållanden (nästan) på egen hand. Här kommer de bästa råden för en prunkande oas där man hushåller med vatten. Framför allt handlar det om smarta sätt att minska avdunstningen.
 
Torktålig plantering med avenbokshäck, träd och marktäckande perenn ormrot
En lättskött, torktålig trädgård där avenbokshäcken skapar lä, lönnen skuggar och marktäckande stor ormrot hindrar avdunstning och ogräs.

Välj torktåliga växter

Torktålig trädgård
Idag är vi uppmärksamma på att hushålla med vatten och väljer gärna torktåliga växter, särskilt där vattentillgången är begränsad.
 
Det är omöjligt att byta ut hela tomtens planteringar, men om du successivt väljer torktåliga, robusta växter kommer trädgården långsiktigt att bli frodig och tålig. Välj växter som är särskilt anpassade till svenskt klimat och har visat sig både tåliga friska. Kika i städer och på utsatta platser i dina hemtrakter vad som trivs för en vägledning om vettigt växtval. Läs vidare om speciellt torktåliga växter och växter som kan vattnas med saltvatten.
 
Lättskött gräsmatta Fritidshus
Välj gräsmatta för fritidshus, den är robust, torktålig och med litet klippbehov.

Gräsmattan är en stor vattenslukare, välj torktåliga robusta gräsfröblandningar som inte kräver någon vattning alls. På köpet slipper du klippa så ofta.
Buskar, träd och äldre häckar ska inte behöva vattnas alls, utan endast nyplanterade växter, krukodlingar och grönsaksland.
Växter av lökar och knölar är särskilt anpassade till att klara sommarens torkperiod – då sover de som bäst. "Gödsla" med dessa växter för en blommig vår- och sensommarträdgård.
Pallkrageodling behöver inte stå i solen. I ett skuggig läge är vattningsbehovet minimalt. Välj växtslag som trivs där. En odlingslåda med bladgrönt, rabarber, kålväxter, mangold, persilja, mynta, ramslök och spenat.
 
Torktålig balkong med pelargoner och lavendel
För en lättskött, torktålig balkong, välj pelargon och lavendel i balkonglådan i stället för vattenslukande petunia.

Täckodla

Undvik bar jord som avdunstar stora mängder vatten. 
 
Marktäckning med blodnäva perenn och växtrester i grönsaksodling
Marktäckande perenner är både torktåligt och lättskött. Här blodnävan ’Max Frei’. Till höger: Täck marken kring köksväxterna med växtresterna så minskas vattenbehovet drastiskt samtidigt som jorden blir bördig med ökad mull- och näringshalt.
 
 • Täck odlingsbäddarna med växtrens som gräsklipp och ogräs.
 • Plantera marktäckande växter i rabatterna.
 • Fiberduk ger ett kraftigt minskat vattenbehov.
Täckning med fiberduk för minskad avdunstning och köldskydd
Fiberduken minskar solgass, skapar vindskydd och hindrar jordens avdunstning. Den lindrar också kyla vilket också är en uttorkande process.
 • Täckbark fungerar kring växter som inte behöver kväve, som rosor och vissa perennplanteringar. Täckbarken ger annars på sikt kvävebrist när mikrolivet bryter ner barken, så undvik täckbark under häckar och växter som ska växa med många nya skott.
 

Vattna rätt

I vårt stora sortiment för bevattning hittar du alla typer av bevattningslösningar för trädgård, krukor och växthus.
 • Droppbevattning är den mest effektiva bevattningsformen och ser till att vattnet hamnar precis där det ska. Vår solcellsdrivna Irrigatia är ett suveränt klimatsmart bevattningssystem som drivs av bara solen. Rätt val i växthuset!
droppbevattning till jordgubbar och svettslang Irrigatia i grönsaksodling
Droppbevattning är den mest vattenbesparande tekniken. I kökslandet funkar en svettslang bättre som ger jämn vattning åt hela raden. Båda dessa Irrigatiasystem drivs med solel!
 
 • En svettslang i marken längs odlingsraderna ger en jämn bevattning som sipprar ut. Perfekt för grönsaksodlingar och pallkrageodling.
 • På balkongen sparar en underbevattningsmatta både vatten och tid.
 • Vattna planteringar och köksland sällan men rejält. Med täckodling behöver ytan inte luckras efter vattning eller regn, annars behöver jordskorpan luckras upp för att bryta avdunstningen.
 • Skäm inte bort fleråriga växter med att vattna ideligen. Det ger ytliga rötter som inte självmant söker sig på djupet och växterna blir krävande av felaktig skötsel. Titta på rosorna i Visbys gränder som prunkar i stenläggningen. Rötterna har tvingats att söka sig både utåt och neråt.
 • Vattna en molnig, vindstilla dag eller morgon/förmiddag när solen inte gassar. Sol och blåst ger stor avdunstning. Kvällsvattna bara undantagsvis, jorden förblir blöt hela natten vilket svampsporer och ohyra trivs med.
 • Testa din spridare så att den vattnar jämnt, kanske är det dags att byta till en ny? Testa spridningen så här: ställ ut några tomma burkar i spridningsfältet. För varje mm som hamnar i burken har jorden på samma ställe fått 1 liter vatten per kvadratmeter.
Torktåliga rosor i Visby och vattenspridare Flopro
Fleråriga växter söker vatten på djupet om de inte skäms bort med vattning. Se på Visbys gaturosor som prunkar i gatstenen! Till höger: En jämn spridare som Flopro spar mycket vatten!
 • Vattna före eller efter regn om det regnar lite. Då gör dina droppar bäst nytta eftersom jorden redan är fuktig och tar till sig vattnet bättre än en kruttorr jord då mycket rinner igenom den första timman.

Vindskydd

Blåst ger mycket avdunstning. Skapa lä med häckar, träd eller glest plank. Det silar vind och ljus till en behaglig miljö. Ett alltför tätt plank skapar turbulens som förvärrar torkan.
 
Avenbokshäck som vindskydd i trädgård med blåregn
Häckar (här avenbok) ger ett suveränt vindskydd eftersom de silar bort vinden. En pergola med torktåligt blåregn ger behaglig skuggning.

Skapa skugga i trädgården

Träd och höga buskage är ovärderliga för att ge ett behagligt klimat. Saknas rejäla träd kan man bygga en pergola för klätterväxter som också ger behaglig skuggning av utsatta partier.
 
Pil träd som ger svalkande skugga
Inget kan som stora träd ge ett behagligt, silande ljus. Pil växer snabbt och kan stammas upp till paraplyform för ett naturligt tak över uteplatsen.

Samla vatten

En rejäl vattentunna eller ett gjutet vattenmagasin ger gratisvatten från ovan. Se bara till att ha ett nät för tunnan så att inte smådjur drunknar. I växthuset blir temperaturen jämnare med ett vattenmagasin. Dagtid sänks lufttemperaturen då vattnet tar åt sig överskottsvärmen. Nattetid strålar denna värme ut i takt med att vattnet svalnar.
 

Vattentunna och guldvatten i vattenkanna
Samla regnvattnet i tunnor eller gjut ett rejält vattenmagasin. Vår vattenkanna Towa samlar guldvatten som ger ett näringsrikt tillskott (som dock behöver späs ut).


Tag om möjligt tillvara gråvatten, dvs vatten från hushållet, till prydnadsväxter.
Investera i en rejäl vattenkanna på 4-10 liter. En med näring och en utan. Då blir det roligt att vattna och du har koll på hur mycket växterna får i sig. Vattenkannorna ska alltid stå fyllda, så får vattnet rätt temperatur. Vår guldkanna Towa ger ett kväverikt tillskott av urin till växter där du önskar mycket bladmassa som häckväxter och prydnadsgräs.

Undvik små krukor

Stor balkonglåda med fruktträd och lökväxter
En rejäl balkonglåda med vattenmagasin i botten gör odlingen både lättskött och torktålig. Med lökväxter och fleråriga växter som spaljérade små fruktträd blir det en prydnad hela året.
 
Krukodling är vattenkrävande, men för balkonger och uteplatser finns inget alternativ. Använd rejäla krukor och en vattenhållande kvalitetsjord, gärna med lite lera. Välj också torktåliga växter som klarar sig själva några veckor också under högsommaren. En stomme av fleråriga växter är också vattenbesparande eftersom deras rotsystem med åldern blir mer effektivt och tillväxttakten dessutom avtar.
Självvattnande krukor är också vattenbesparande.

Satsa på en lucker jord

Mullrik bördig jord med kompost
En mullrik jord håller mer vatten och näring. Växterna trivs och klarar torkperioder och skadeangrepp bättre.
 
En välmående, lucker och mullrik jord håller mera vatten. Kompostjord är ett suveränt sätt att få upp mullhalten i en jord så att den blir betydligt bördigare.

Foto: Blomsterfrämjandet, Karin Elmberg, Iverde m fl.
Odlingstips och inspiration
Kommentarer ()

Tips på artiklar

Fler artiklar ˅
  KundtjänstKundtjänst
  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  Logga in
  x
  Logga in för att handla som återförsäljare
  Glömt lösenord
  x
  Har du glömt ditt lösenord? Ange den epostadressen som du har registrerat kontot med. Vi skickar sedan ett nytt lösenord till din epostadress.
  Skicka

  Vi kontaktar dig inom kort. Du är alltid välkommen att ringa 08-225080 eller mejla sales@wexthuset.com