Varukorgen är tom
top.info.shopping_cart
0
0.00 kr
Till Kassan
banner
Navigering
Kundtjänst tel:08-22 50 80
Öppettider: måndag-fredag 9-16
Epost: kundtjanst@wexthuset.com
Fakta & Råd / Odling & skötsel / Bevattning

Växter som kan vattnas med saltvatten

Kålväxter i köksland
Torra somrar kan det vara frestande att vattna med havsvatten om man bor vid kusten. Det är stor skillnad på hur olika växtslag tål salthalterna. Växter med ursprung kring havsstränder som sparris och rödbeta är tåliga medan potatis och bönor är känsliga för salt. Här kan du läsa vidare om allmäna tips för en torktålig trädgård och här hittar du listan på riktigt torktåliga växter.
 
Strandkål vid stranden
Strandkål, Crambe maritima, växer vild längs Östersjökusten och är en delikatess. Men fridlyst i Gotland och Blekinge län!
 
Märkligt nog finns lite forskning gjord på området, men vi kan säkert förvänta oss att yrkesodlingen kommer att använda havet som vattenresurs framöver om klimatet fortsätter att gå mot torrare somrar. Vid Danska Statens Planteavlsforsøg har man testat olika växtslags känslighet för salt, främst med avseende på kloridjonerna. Försöken visar att skörden generellt minskar med stigande saltkoncentration, i snitt med 10 % per varje höjning med 10 gångers saltkoncentration.  
Om du har erfarenhet av vattning med saltvatten, hör gärna av dig och berätta så att vi kan utöka listorna nedan. Enklast via mail till vår kundtjänst: support@wexthuset.com 

Växter som tål att vattnas med saltvatten

Sparris och mangold som vattnas med saltvatten
Sparris och mangold har sitt ursprung vid havsstranden och kan gärna gödslas med tång.
 

Flera av dessa växter har sitt ursprung vid kusterna och kan till och med gynnas av lite högre salthalter:
Havtorn
Flertalet kålväxter 
Mangold
Purjolök
Rabarber 
Rädisa 
Rödbeta
Selleri
Sparris
Spenat

Tål måttliga halter

Fruktträd
Kålrot
Morot
Syren

Växter känsliga för saltvatten

Bönor och jordgubbar som inte tål saltvatten


Det vanlilgaste är att växter är mycket känsliga för höga salthalter. Dessa växter ska inte vattnas med havsvatten:

Barrväxter
Bönor
Gurka
Jordgubbar
Kronärtskocka
Lök
Pelargoner
Ärter

Gräsmatta tveksamt att saltvattna

Gräsmattan är ett specialfall. Salttoleransen beror mycket på grässorterna men det är svårt att hitta faktabaserad information. Det förekommer att folk vattnar gräsmattan i Östersjölandskapen utan problem. Men man kan tänka sig att vattning med spridare ger saltkristaller som kan bränna gräset när vattnet avdunstar. Likaså kan saltet anrikas i jorden och göra den obrukbar om man vattnar under många år.
 
 

Råd för vattning med havsvatten

Salthalten varierar stort längs vår kust. Medan Bottenviken ligger på låga 0-4 promille, är den vid Ålands hav ca 6 promille. På Västkusten är koncentrationen hela 30 promille, vilket få växtslag tål.
 
odling av svartkal
På många öar i Östersjön har man en lång tradition av att odla salttoleranta växtslag som vattnas med havsvatten. Här frodas grön- och svartkål i en trädgård på Danska Bornholm.
 • Tillsammans med en självvattnande anläggning som Irrigatia, som drivs av solen, kan man genom att koppla den till havsvatten få en helt självgående bevattning av salttoleranta växtslag. 
 • Om du ska vattna mycket, analysera gärna salthalten genom att skicka den till ett lab som gör dessa tester. Eller köp en egen mätare.
 • Vid vattningen behöver jorden vattnas igenom ordentligt med helst 20 mm per gång. Den bör sedan inte torka ut helt efteråt. Detta för att hindra anrikning av salt som kan skada rottrådarna. Marktäckning hindrar denna uttorkning och är att rekommendera.
 • Saltet urlakas av nederbörden under höst och vinter, men om man vattnar år efter år och i stora mängder kan framför allt klor anrikas. 
 • Vid långvarig vattning har man uppmätt minskat kalium-, magnesium- och kalciuminnehåll i plantorna. Troligen beror det på att upptagningen störs av de mer lättrörliga natriumjonerna. 
Foto: Karin Elmberg
 
Odlingstips och inspiration
Kommentarer ()

Tips på artiklar

Fler artiklar ˅
  KundtjänstKundtjänst
  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  Logga in
  x
  Logga in för att handla som återförsäljare
  Glömt lösenord
  x
  Har du glömt ditt lösenord? Ange den epostadressen som du har registrerat kontot med. Vi skickar sedan ett nytt lösenord till din epostadress.
  Skicka

  Vi kontaktar dig inom kort. Du är alltid välkommen att ringa 08-225080 eller mejla sales@wexthuset.com