Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Fikonträd skötsel - Odla, plantera, föröka

Frukter på fikonträd
Fikon, Ficus carica har lite av en exotisk touch med en härlig bonus i form av delikata frukter.
 
Fikon på gren
 
Här i Sverige odlar de flesta fikon i kruka, men det går förvånansvärt bra att odla den på friland upp till zon 2 eller 3 och med visst stöd även i högre växtzoner.

Sorter av fikon

Främst är det sorter som kallas 'Bornholmsfikon', sorter som förökas i Danmark och bedöms ha bra härdighet. Det finns olika sorter av Bornholmsfikon där t.ex. Fikon Bornholm är en populär sort som är lättodlad och ger bra med frukt.
Bornholmsfikon tillhör gruppen Adriafikon som har fördelen att de bildar frukt utan pollinering. 
Fikon i andra grupper kräver pollinering som utförs av en särskild stekel som inte finns här i Sverige.
 
Fikonträd i medelhavet med frukt
Fikon som odlas i sydligare breddgrader befruktas av en särskild stekel vi inte har här i Sverige.

Odla fikon

Här i Sverige kan vi alla odla fikon i kruka som vi ställer utomhus under sommarhalvåret och övervintrar inomhus på vintern.
 
Fikon Bornholm
 
Det finns dock sorter som är härdiga upp till zon 2 eller 3 och kan planteras på friland i skyddat läge.
Fikon av sorten 'Bornholm' är nog den sort som är vanligast för frilandsodling i Sverige.
 
Vill man prova kan det fungera även i något högre klimatzoner i skyddat läge, men då med extra vintertäckning både för rötter och grenverk.
För den som har plats och möjlighet kan man få riktigt fina plantor med stora skördar genom att odla fikon nedgrävd i jorden i ett växhus eller odlingstunnel med eller utan extra värme.

Plantera fikonträd

Fikonträd i kruka

Fikon har visat sig ge större mängd frukter när rotsystemet inte kan utvecklas på bredden, utåt kanterna. Därför rekommenderas att man bara byter till en aningen större kruka vid omplantering. Så länge krukan inte fyller rotsystemet behåller man samma storlek och förnyar jorden i krukan genom att avlägsna det som faller bort enkelt och ersätta med ny jord.
Om rotsystemet fyller krukan byter man till en ny kruka som bara är några centimeter vidare. Självklart ska krukan ha hål i botten.

Grunda gärna med lecakulor eller annat material för att gynna avrinning om jorden blivit för blöt. 

Jord till fikonträd

Välj en jord av bra kvalitet med god dräneringsförmåga (som andas och släpper igenom vatten bra) som behåller sin struktur. Blomjord eller planteringsjord av hög kvalitet rekommenderas.

Fikonträd på friland

Läget är viktigt när man planterar fikon på friland. Ju bättre skyddat läge plantan kan få, dessto bättre resultat. Planteras den mot en mur eller vägg får plantan skydd mot väder och vind och får samtidigt del av den värme som en vägg utstrålar.

Det bästa sättet att öka härdigheten för en växt är att plantera den i väldränerad jord och att det inte kan samlas vatten i botten av planteringshålet. 
Jorden får alltså inte vara tung, och lerig. Blanda ut med grus, sand och mull. Även inblandning av lövkompost och jord från väl nedbruten trädgårdskompost är bra för att skapa en bra konsistens.

Man kan provocera fram rikligare fruktsättning genom att begränsa rötternas möjlighet att utvecklas i sidled.
Olika sätt att begränsa rötterna är att planter den ner i jorden inuti i en stor kruka med hål i botten eller avskärma med t.ex. träskivor nere i jorden.

Skötsel av fikonträd

Gödsla fikon i kruka

Använd en välbalanserad näring för växter i kruka som inte innehåller onödigt mycket kväve. 
Vi rekommenderar Formulex eller Houseplant Focus till ditt fikonträd. 
För fikon, liksom de flesta växter är det en fördel om veckodosen på förpacknignen fördelas på det antal gånger du vattnar per vecka. 
Då får växten en jämn, mindre näringsgiva varje gång du vattnar istället för hela veckodosen vid en vattning. Ett enkelt sätt att bibehålla växtens naturliga balans.

Gödsla fikonträd på friland

Om ditt fikonträd är planterat på friland kan du tillföra kogödsel när tillväxten börjar på säsongen och en tid därefter regelbundet tillföra en mindre mängd näring då och då. Nässelvatten är perfekt.  

Om du lägger gräsklipp runt stammen ger det också ett bra näringstillskott både när plantan får vatten och genom att maskarna trivs och drar ner det i jorden.
En bonus med gräsklipp är också att jorden inte torkar upp lika fort, utan stannar kvar i jorden.
I slutet av juli är det dags att minska ner på näringen för att dra ner på tillväxten och förbereda växten för vila och övervintring. 

Vattna fikonträd

Eftersom fikonet trivs bäst i en relativt liten kruka kan jorden torka upp snabbt varför det är viktigt med rätt bevattning

Fikonträd vill ha regelbunden tillgång på vatten men uppskattar också att jorden får torka upp någon gång då och då. 
Undvik övervattning, där jorden under en längre tid är för blöt. Det är inte bra för växtens välmående.
 
Fikonträd som växer på friland behöver normal bara vattnas en period i samband med att den planteras och vid torr väderlek. Vattna då gärna lite mer så att vattnet når ner ordenligt i jorden. På det viset söker sig rötterna nedåt och inte uppåt.  Då kan den i större utsträckning själv ta del av det vatten som ofta finns längre ner i marken och får samtidigt en bättre härdighet med mer djupgående rötter.

Övervintra fikonträd

Fikon mår bra av en vintervila med svalare omgivning och mindre ljus än sommartid. 

Den tål ett par frostknäppar och mår bättre utomhus än om du tar in den för tidigt. Ofta kommer en frostnatt följt av mer eller mindre lång period av plusgrader och får fikonet välja står det hellre kvar utomhus än inne så länge det står skyddat från starka, kyliga vindar.
 
Väntas lite frost kan man skydda den genom att dra en fiberduk över grenarna så kan den stå utomhus till ganska sent på säsongen. 
Samtidigt är det ju bra att inte chocka växten med allt för stora temperaturskillnader, men att komma från kyla till in i värmen är lättare än det motsatta.
 
Optimal vinterförvaring är frostfritt med en temperatur på högst 15 grader.
 
Ju varmare det är ju mer ljus behöver plantan. Vanligt rumsljus bidrar väldigt lite till det ljus som behövs.
En riktig växtbelysning är definitivt att föredra då det kan riktas och ger rätt sorts ljus till växten. Vi rekommenderar till exempel Primula Nova Winter, men det finns många andra växtlampor som passar bra för övervintring. Kanske hittar du en som passar hos dig i vårt stora sortiment av växtbelysning här?
 
Har man inte tillgång till ett svalt utrymme är det också möljigt att övervintra fikon i rumstemperatur, men då behöver den stå under en växtlampa med ljus 10-12 timmar under vintern. Öka på till 14-16 timmar ljus innan den ställs ut igen på våren. Den köldperiod den helst vill ha för att sätta knopp får den i lite kortare format genom att den får stå kvar ute så länge som möjligt och med tidig utevistelse på våren.
 
Vattna regelbundet. Hur mycket vatten den ska få vid varje tillfälle beror förutom på hur stor den är också på ljus och temperatur där den står. Ju mörkare och svalare placeringen är, dessto mindre vatten behöver den och tvärtom. 
 
Om växten kommer att stå med tillskottsljus och relativt varmt under vintern fortsätter man med en halverad dos näring i förhållande till anvisningen på förpackningen.

Fikonträd på våren

När vårvärmen börjar stabiliseras och minusgraderna är slut kan man börja vänja fikonet vid uteklimatet.
Gör det successivt och skydda gärna med fiberduk mot det nya starka ljuset och kyliga vindar under första tiden. Stark sol är här värsta boven.
Börja vattna mer och ta med näring varje gång i och med att plantan nu drar igång ordentligt med säsongens tillväxt.

Ohyra på fikonträd

Det är tyvärr vanligt att fikonet drabbas av ohyra och framförallt spinn när det tas in för vintern.
Plantan får nedsatt immunförsvar under en period med de förändringar som följer med flytten. Den behöver snabbt vänja sig vid ändrade ljusförhållanden, låg luftfuktighet och helt annan temperatur. Det gör att ohyra snabbt kan få fäste, så det gäller att både förebygga och snabbt sätta in åtgärder om det syns tecken på ohyra. 
 
Förebygg ohyra på fikon genom att:
  • Duscha plantan med ljummet vatten när den flyttas in
  • Ta bort blad med skador eller märken.
  • Öka luftfuktigheten runt plantan med en skål/hink vatten stående bredvid krukan och duscha gärna då och då.
  • Rätt belysning i förhållane till temperatur. Högre temperatur kräver mer ljus.
nya blad växter på fikonträdet
Här syns nya blad växa till efter vinterns vila
 
Ofta tappar fikonet mer eller mindre alla blad under vinterhalvåret, vilket är helt normalt. Nya växer ut när tillväxtsäsongen börjar igen.
Detta kan ju också vara en fördel då det inte finns så mycket plats då för spinnkvalster och andra skadegörare att gömma sig och suga växtsaft.
 
Läs mer om metoder för att förebygga och bekämpa spinnkvalster här.

Beskära fikonträd

Fikon behöver normalt inte beskäras, men man kan ju vilja forma plantan och med tiden kan de äldsta grenarna tas bort för att uppmuntra nytillväxt av nya grenar eftersom de yngre grenarna ger fler och större frukter.
Bekärning görs under sommaren när trädet är i bra kondition och hinner läka sårskadan innan vintern.
Beskär man vintertid kan plantan 'blöda', dvs. växtsaften slutar inte att rinna och töms ur plantan med stor skada, eller till och med växtens död som följd.
 
Beskär alltid någon millimeter ovanför en knopp, eller ett bladanlag. 

Skörda fikon

Fikon frukter i koerg
 
Fikonets frukter mognar och skördas under sommaren. Frukterna sitter på äldre grenar. De som växer till under säsongen bär inte frukt förrän kommande år.
Efter den första skörden växter det ofta till nya frukter som på sydliga breddgrader ger en andra skörd under vinterhalvåret. 

Om du inte har ditt fikonträd varmt och upplyst under den kalla och mörka perioden vi har här hemma är det klokt att försiktigt nypa bort de nya frukterna som kommer efter första skörden dem så att trädet istället kan fokusera på att göra fler, stora, fina frukter till kommande sommarskörd.
 

Föröka fikonträd

Stickling av fikon

Fikonträd förökas med sticklingar som brukar rota sig fort och enkelt. 
  • Penntjocka grenar eller något kraftigare är en bra storlek. Korta sticklingar med få, inga eller halva (avklippta) blad rotar snabbast.
  • Plantera en eller flera sticklingar i perennkruka 9 x 9 cm med såjord
  • Ställ i ett miniväxthus eller i en plastpåse.
  • Vattna igenom och placera ljust i ett fönster utan direkt sol, eller under växtlampa beroende av säsong. 
  • Räkna med att de börjar få rötter inom 3-6 veckor.
  • Vänta med att plantera om dem till de visar tydlig tillväxt. Ibland ser det ut som att de börjar växa utan att de utvecklat rötter, så det är alltid säkrast vänta lite extra innan omskolning.
  • Plantera om i egen kruka med blomjord eller plantjord som den vuxna plantan.
  • Fortsätt sköta om den som en vuxen planta.

Odla fikon från frö

Det finns ingen garanti att en frösådd fikonplanta får samma egenskaper som föräldern, men det gör ju inte det hela mindre kul.
 
Fikon med frö
 
Frö tar man från ett väl moget fikon. Alla de små fröerna i frukten kan man så.
  • Karva ur innehållet och rensa och skölj bort fruktköttet genom att låta fröerna ligga i vatten ett till två dygn.
  • Sila fram fröerna och låt torka på ett hushållspapper.
  • Bredså (strössla!) fröerna över en kruka eller sålåda med fuktad såjord och täck med ett minimalt lager jord.
  • Strila försiktigt lite vatten över så att fröerna fäster mot jorden.
  • Sätt över genomskinligt lock eller plastlåsa och placera ljust. Gärna med undervärme.
Minidrivhus med sådd av fikon
 
Fröerna brukar börja gro inom 2-3 veckor.
Vänta tills de fått minst 2 blad innan de planteras om i plantjord eller blomjord. En perennkruka 7 x 7 cm är en bra att börja med.
När tillväxten börjar komma igång vattna med näring. Skola successivt om till större kruka vartefter rötterna fyller krukan och sköt om som en vuxen planta.
 
Foto: Lena Ljungquist, Karin Elmberg mfl.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.