VINTER-RENSNING upp till 60%
Fakta & Råd

Odla gräslök och kinesisk gräslök

Gräslökens blommor - LS
 
Gräslök i odlingslåda - LS
Gräslöken är en pålitlik perenn som levererar friskt, läckert kryddgrönt nästan året om. Trivsam att odla nära köket, i pallkrage eller blomlåda då man ofta är ute och skördar av tuvorna.
 
Gräslök måste vara vår mest tacksamma köksväxt. Extremt lättodlad, flerårig, användbar i köket och får dessutom vackra, ätbara blommor som också älskas av pollinerare.
 
Så här odlar du gräslök och dess vitlöksdoftande kusin, kinesisk gräslök.
 

Fakta om gräslök och kinesisk gräslök

Svenskt namn: gräslök, kinesisk gräslök
Vetenskapligt namn: Allium schoenoprasum och A. tuberosum.
 
Sorter: Det finns lite olika sorter med blandad styrka i smaken.
 
Botanik: En flerårig, perenn lökväxt som växer vild i Europa, Asien och Nordamerika. Det är den mest sprida löken i hela världen. Bildar med tiden tuvor med ihåliga grässtrån. Blommar i rosalila och självsås sig rikligt.
Den kinesiska gräslöken härstammar från Asien. Den är också flerårig men blommar först andra året efter frösådd med vita blommor. 

Svårighetsgrad: lätt
Utvecklingstid: Från sådd till att börja skörda av bladen ca 80 dagar.
Kan förodlas: Ja. Frösådd inomhus eller i växthus under vårvintern för utplantering senare på våren.
Läge: Trivs i både sol och skugga. Kan odlas ute i landet, i pallkrage, i krukor, balkonglådor, i växthus, uterum, i växtvägg eller på fönsterbrädan.
Trivs också i hydrokultur för odling året om med växtlampa.
Såtid: Så tidigt på våren och under hela växtsäsongen fram till tidiga hösten. Fröet gror vid lägst 4 grader. 
Sådjup: ca 0.5 cm
Groningstemperatur: från 4 grader
Groningstid: 10-14 dagar, kinesisk gräslök något längre.
Plantavstånd: ca 1.5 cm mellan fröna, ca 20 cm mellan tuvor som planteras ut.
Näring/jord: Trivs bäst i lucker, näringsrik jord men kan växa i de flesta jordar, också styv lera. Behöver ett högt pH för att trivas bra, kalka eller strö ut vedaska från lövträd om jorden är sur eller mycket torvrik. 
Vatten: Klarar torka men blir frodigare med jämn vattning. 
Ohyra/sjukdomar: Problemfri
 

Så och plantera gräslök och kinesisk gräslök

Sådd av gräslök i pallkrage- AS

Förodla gräslök

Förodla inomhus under våren genom att så flera frön i varje liten kruka, i krukbrätten eller pluggbrätten. Då tjänar man lite tid jämfört med direktsådd utomhus. Använd en mullrik såjord. Man får då en välrotad liten tuva att plantera ut i kruka, pallkrage eller varhelst du önskar ha din gräslök. Tänk på att den är flerårig och övervintrar ute. Plantera i näringsrik grönsaksjord.
 
Direktså gräslök
Så annars direkt på odlingsplatsen, fröna kan sås tidigt då fröet gror vid lägst fyra grader. Så med ca 1.5 cm cm avstånd, i tuvor eller i rader. Odla i mullrik jord med högt pH. Kalka eller strö ut vedaska från lövträd om du misstänker att jorden har lågt pH, vilket är vanligt för torvrika jordar. 
Driv på gräslöken med fiberduk om du önskar tidig skörd. En genomskinlig odlingsklocka är extra drivande och fin att sätta över tuvan. 
 

Skörda gräslök

Kinesisk gräslök i köksland som blommar - LL
Kinesiska gräslök blommar vackert i vitt. Man använder de platta bladen precis som gräslök.
 
Skörda vid behov genom att klippa av stråna nere vid basen. Plantan producerar flera blad vartefter den skördas. Skörden hindrar att plantan blommar i förtid, efter blomningen upphör årets tillväxt och plantan satsar på att bilda frön istället.

Föröka gräslök

Gräslök självsår sig gärna friskt och du får nya plantor runt omkring om blommorna får gå i frö. 
En äldre gräslökstuva mår bra av att delas och planteras om efter 4-5 år.  
 

Odla gräslök inomhus

Gräslök hör till de kryddörter som trivs inomhus på fönsterbrädan. Samodla gärna med andra likasinnande till en miniörtagård att njuta av året om.

Övervintra gräslök

Kinesisk gräslök är lite mindre härdig än vanlig gräslök. Den är särskilt känslig första året efter sådd. Skydda då med isolerande material. Den odlas annars som gräslök men är senare att komma igång på våren. Driv på med fiberduk för tidigare skörd.
 
I kallare trakter kan utekrukan behöva skyddas mot sträng kyla. Gräv ner krukan, eller skydda den med isolerande material. I webbutiken hittar du allt för övervintring av utekrukor.
 
 

Användning och lagring av gräslök och kinesisk gräslök

Hackad gräslök - KR

Användning: Gräslök har odlats och använts i Sverige sedan 1500-talet, kanske ännu längre. Färsk gräslök är god till det mesta och är vacker att dekorera med.
 
Gräslök är en riktigt primör som grönskar tidigt. De långa stråna kan användas som snören vid dekoration. Också de vackra blommorna är ätbara och fina att strössla i sallader av alla slag.
Kinesisk gräslök är känd i det kinesiska köket sedan 3 500 år tillbaka. Den har en fin, mild vitlökssmak. Suverän i all slags asiatisk matlagning där blomknopparna anses vara en delikatess.
 
Lagring/förvaring: Skörda kontinuerligt, så kommer nya strån under hela växtsäsongen. Dessutom hindras plantan att blomma vilket sätter stopp för årets tillväxt av nya blad. 
 
Överskottet kan klippas och frysas in för självförsörjning året om.
 

 
Foto: Lena Ljungquist, Karin Runge och Linda Sandström
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.