Midsommar-REA - Upp till 50% på utvalt!
Fakta & Råd

Odla kattmynta

Kattmynta med katt i rabatt

Fakta om kattmynta

Kattmynta i rabatt med katt - x
Katter älskar verkligen doften av kattmynta.

Kattmynta är en härlig, flerårig och vädoftande kryddört. Den är fin i både rabatt och kruka och bladen är goda i te och många rätter. Frön till kattmynta hittar du under Fröer till kryddväxter och örter.

Kort om odling av kattmynta:
 • Kattmynta har väldoftande blad med drag av mynta och citrus.
 • Så frön inomhus under vårvintern/våren.
 • Fröna är ljusgroende och ska inte täckas.
 • Du kan också så direkt på växtplatsen utomhus under hösten. Fröna gror då följande vår.
 • Kattmynta är en vacker medicinalväxt som trivs i både kruka och rabatt. 
 • Odla i genomsläpplig jord i ett soligt läge.
 • Växten är flerårig och härdig i nästan hela landet.
 
 
Svenskt namn: Kattmynta.
Vetenskapligt namn: Nepeta cataria.
Familj: Lamiaceae, kransblommiga eller läppblommiga plisterväxter.

Sorter: Det finns några olika sorter av kattmynta. Alla har ett lite buskigt, utbrett växtsätt och gråludna, väldoftande blad.
 
Kattmynta 'Citriodora' med vita blommor - x
Den rena arten kattmynta får vita blommor med söta, rosalila stänk.
 
Kattmynta 'Citriodora' - x
Kattmynta 'Citriodora' är lite lägre och får tydligt, citrondoftande blad. Inte lika lockande för katter.
 
Kattmynta med blå blommor - px
Det finns också kattmyntor med blå eller blålila blommor.

 
ads
 
 
Botanik: Kattmynta hör naturligt hemma i centrala-sydöstra Europa. Den är förvildad på många platser, som i södra Sverige där den är fridlyst. 
Det är en perenn, flerårig, ört. Växtsättet är utbrett, buskigt med grågröna, ludna och lite hjärformade blad på stadiga stjälkar. 
 
Vildväxande kattmynta - x
Vildväxande kattmynta i Rumänien.
 
I det vilda återfinns kattmyntan på öppna platser i genomsläpplig jord.
De små läppformade blommorna sitter i täta ax i toppen och i grenstjälkarna. De kan vara vita eller blålila och omsvärmas av pollinerande insekter. 
Bladen är fint behårade och rika på eteriska oljor som cineol, geraniol, tymol och nepetalakton. Den senare är en terpen som är så lockande för katter då den liknar ett annat ämne i honkattens urin. 
 
 
Botanisk plansch av kattmynta
Tysk, botanisk plansch av kattmynta från 1800-talet.
 
Växttyp: Örtartad perenn.
Härdighet: C. 
Svårighetsgrad: Lätt..
Höjd: 40-90 cm 
Blomfärg: Vit, blå, rosalila.
Jordmån: Genomsläpplig, gärna kalkrik.
Näring: Trivs med kalk, men annars måttligt näringskrävande. För mycket näring ger lös tillväxt med mindre smak och sämre övervintringsförmåga.
Vattning: Torktålig.
Förodlas: Ja, sås inomhus.
Läge: Sol.
Odlingsplats: Kryddland, rabatt, pallkrage, utekruka, odlingslåda. Gärna en upphöjd bädd så att överskottsvatten kan dräneras bort.
Trivs också att odlas i hydrokultur inomhus, eller på fönstesrbrädan med växtlampa året om.
Såtid: Inomhus feb-apr. Direktsådd mars-juni.
Sådjup: 0,2 cm
Avstånd: 20 cm
Groningstemperatur: 18-25 °C
Groningstid: 2-3 veckor
Skörd: Juni-oktober / Året om
Förökningssätt: Frö, delning av plantor eller basalsticklingar.
 
Groddplanta av kattmynta - x
Frösådd groddplanta av kattmynta.

Odlingsråd för kattmynta

Blad av kattmynta - px
De grågröna, ludna bladen är dekorativa.
 • Så inomhus i såjord. Så grunt, fukta jorden, så ut fröna och täck med ett tunt lager vermikulit. Fröna är ljusgroende
  Fram till april behövs växtbelysning för att plantorna ska bli kompakta och fina. I Odlingsskolan del 1: Frösådd finner du alla råd för att lyckas med starten.
 • När fröplantorna har fått några blad planteras de om till större krukor i ny såjord, som är genomsläpplig och lämplig för kattmyntan att växa i.
 • Plantera ut på växtplatsen när frostrisken är över. Kattmynta trivs på en varm, solig och väldränerad plats, i kruka eller odlingsbädd.
 • Kattmynta har små krav på växtplatsen, men det fina och ganska klena rotsystemet tål inte att stå blött. Se därför till att krukan eller marken kan dränera bort överskottsvatten. Blanda upp krukjorden med små lecakulor eller grovt grus för genomsläpplig textur.
 • Var försiktig med näring, en näve kogödsel på våren är tillräckligt. För mycket kväve ger lös bladväxt som ger svagare smak och sämre övervintring.
 • Kattmynta är en fin kantväxt att rama in pallkragen eller odlingslandet med. Annars är örtagården den klassiska växtplatsen.
 • På sensommaren/tidiga hösten kan du ta frön från mogan frökapslar och så ut direkt eller avvakta och fröså våren därpå.
 • Kattmynta passar också utmärmt för odling i hydrokultur eller inomhus i kruka med växtbelysning året om. Det kan tyckas som en motstättning med tanke på att växten egentligen inte trivs att stå i väta. Men då rötterna själva söker sig till näringsvattnet blir tillväxttakten hög - så det gäller att skörda ofta! Plantan blir dock inte så långlivad, räkna med ett år. Eller plantera om och ställ ut växten sommartid.

Samodling med kattmynta

Pallkrage med kryddörter och kattmynta - x
Kattmynta stormtrivs med andra, likasinnade kryddörter i en odlingslåda.

Kattmynta är en perfekt sällskapsväxt för andra örter i ett kryddland. Den väver samman tomrum utan att dominera eller konkurrera för mycket. 
Ständigt finns pollindernade insekter i svärmar kring den frodiga blomningen.
De passar också fint i pallkrage, tillsammans med andra växter med djupare rotsystem som inte konkurreras av opretentiösa kattmyntan.

Sjukdomar och problem vid odling av kattmynta

En i stort sett problemfri växt.

Övervintring kan vara ett bekymmer om plantan står för blött och överskottsvatten inte kan rinna av. Det fintrådiga rotsystemet är mycket känsligt för väta. Å andra sidan har rötterna också svårt att tolerera svår barfrost. En sträng vinter behöver därför plantan skyddas om inget snötäcke finns.
Krukodlad kattmynta behöver skyddas vintertid och stå svalt och frostfritt. I artikeln Övervintring i utekruka hittar du massor av tips.

Skörd och förvaring av kattmynta

Skörda kontinuerligt av skotten genom att klippa precis ovanför ett blad. Ju mer du klipper, desto fler skott bryter fram och plantan blir buskig och fin. 
Kattmynta lagras genom att torkas, smaken blir då mer intensiv. Skörda på förmiddagen, när daggen torkat men innan solen börjar gassa. Innehållet av de smakrika, eteriska oljorna är då som högst. 
Antingen kan stjälkarna hängas upp i små knippen och torkas luftigt. Repa sedan av bladen. Eller torka bladen i en örttork.
Förvara torkad kattmynta i mörka, lufttäta burkar.

Användning av kattmynta

Te av kattmynta - px
Kattmyntans väldoftande blad ger ett gott och lugnande örtte. 
 
Kattmynta är en gammal medicinalväxt som användes flitigt i Romarriket och i Norden sedan 1300-talet. Både blommor och blad användes som lugnande medel, men också smärtlindrande. 
 
Idag använder vi kattmynta framför allt till ett gott örtte, både med färska och torkade blad. Smaken är en mix av mynta och citron och passar därför också utmärkt till fiskrätter, kyckling och sallader. 
 
Foto: Karin Elmberg, Robert Flogaus-Faust, Johanna Kärnstrand, Plenuska, Snowmanradio och Krzysztof Ziarnek.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.