Just nu: 20% på perennfröer
Fakta & Råd

Odla oregano

Oregano med blomma och pollinerande fjäril

Fakta om oregano

Oregano med blomma som pollineras av fjäril blåvinge - x
Oregano blommar rikligt och älskas av pollinerande insekter som söta blåvingen.

Oregano känner alla igen som tonsättaren i medelhavsrätter som pizza, grekisk sallad och det doftande brödet focaccia. Det är en lättodlad, trevlig perenn (flerårig växt) som trivs i både kruka och rabatt. Oregano hittar du i vårt sortiment av frö till kryddväxter och örter.
 
Svenskt namn: Oregano, heter på svenska kungsmynta. Mejram är närbesläktad. Grekisk oregano är en är kryddstark varietet av kungsmynta.

Vetenskapligt namn: Origanum vulgare, kungsmynta, O. vulgare ssp. hirtum, grekisk oregano, O. majorana, mejram m fl.

Familj: Lamiaceae, kransblommiga eller läppblommiga plisterväxter.

Sorter: Vanlig oregano heter på svenska kungsmynta och är den klassiska och mest odlade oreganoarten. Den har odlats i Sverige åtminstone sedan medeltiden och går under flera lokala namn som dosta, lundmejram, märmynta och kunge.
Mejram är en oreganosläkting som har odlats nästan lika länge och behållt sitt gamla namn genom århundradena.
 
Oregano, kungsmynta i vigoroot textilkruka
Klassisk kungsmynta, som stormtrivs i textilkrukan vigoroot.
 
Gulbladig oregano - x
Gulbladig kungsmynta 'Aureum' strålar i sommarsolen.
 
Grekisk oregano - px
Grekisk oregano har ovala blad och får ljusrosa blommor. Kraftfull oreganosmak. Vildväxande på Cypern, i Turkiket och på Balkan.
 
Mejram odling - x
Mejram ingår i oreganosläktet och känns igen på sina rödbruna stjälkar. Den är måttligt härdig i Sverige, men kan odlas året om i kruka. Smaken är sötare än hos kungsmynta och drar åt timjan. Klassisk ärtsoppskrydda och härlig i alla slags pasta- och grönsaksrätter.
 
Purpurmejram kryddört - x
Purpurmejram 'Herrekausen' är en odlingsvärd, rikblommig sort vars blad har en tydlig mejramssmak.
 
ads
 
 
Botanik: Origanum är ett stort släkte med drygt 40 arter. Alla perenna, fleråriga, låga halvbuskar med ursprung i Syderuopa och Norra Afrika. En art, kungsmynta, Origanum vulgare, är vildväxande i Sverige. 
 
Vildväxande oregano på Cypern - x
Oreganoblomman är rik på nektar och en viktig pollenväxt.
 
Oregano finner man vildväxande på frodiga bergssluttningar i öppna landskap. 
Blomman sitter på raka, höga stjälkar i kluster. Den är tvåläppig i rosa, lila eller vitt och en omtyckt pollenlämnare. 
Bladen är fint behårade och rika på eteriska oljor, framför allt fenolalkoholerna tymol och karvakrol, vilket bidrar till att det är en frisk växt som inte angrips av varken insekter eller svampsjukdomar.
 
Blommande oregano - x
Oreganoblommorna sitter i toppställda små kluster. 
 
Växttyp: Flerårig, halvförvedad kryddbuske.
Härdighet: Känslig- B, beroende på art. Kungsmyntan är härdig i nästan hela landet, mejram övervintras säkrast frostfritt i kruka.
Svårighetsgrad: Lätt/medel.
Höjd: 10-40 cm 
Blomfärg: Vit, rosa, lila.
Jordmån: Genomsläpplig, kalkrik, gärna med inblandning av sand eller grus.
Näring: Trivs med kalk, men annars måttligt näringskrävande. För mycket näring ger lös tillväxt med mindre smak och sämre övervintringsförmåga.
Vattning: Torktålig.
Förodlas: Ja, sås inomhus.
Läge: Sol.
Odlingsplats: Kryddland, rabatt, pallkrage, utekruka, odlingslåda. Gärna en upphöjd bädd så att överskottsvatten kan dräneras bort.
Trivs också att odlas i hydrokultur inomhus, eller på fönsterbrädan med växtlampa året om.
 
Oregano odlad i kruka på balkong - BF
Oregano stormtrivs i utekruka, praktiskt med en liten kryddgård att odla på nypavstånd till köket. 
 
Såtid: Inomhus feb-apr. Direktsådd mars-juni.
Sådjup: 0,5 cm
Avstånd: 20 cm
Groningstemperatur: 18-25 °C
Groningstid: 2-3 veckor
Skörd: Juni-oktober / Året om
Förökningssätt: Frö eller sticklingar.
 
Frösådd oregano planta - x
Frösådda oreganoplantor redo för utplantering.

Odlingsråd för oregano

Oregano i pallkrage - x
Kungsmynta (oregano) trivs att odlas lite upphöjt ,så att överskottsvatten kan rinna bort.
  • Så inomhus i såjord. Så grunt, fukta jorden, så ut fröna och täck med ett tunt lager vermikulit
    Fram till april behövs växtbelysning för att plantorna ska bli kompakta och fina. I Odlingsskolan del 1: Frösådd finner du alla råd för att lyckas med starten.
  • När fröplantorna har fått några blad planteras de om till större krukor i ny såjord, som är porös och passar oreganons behov.
  • Plantera ut på växtplatsen när frostrisken är över. Plantera helst så nära köket som möjligt. Oregano trivs på en varm, solig och väldränerad plats, i kruka eller odlingsbädd.
  • Oregano har små krav på växtplatsen, men det fina och ganska klena rotsystemet tål inte att stå blött. Se därför till att krukan eller marken kan dränera bort överskottsvatten. Blanda upp krukjorden med små lecakulor eller grovt grus för genomsläpplig textur.
  • Var försiktig med näring, en näve kogödsel på våren är tillräckligt. För mycket kväve ger lös bladväxt som ger svagare smak och sämre övervintring.
  • Den härdiga kungsmyntan är en fin kantväxt att rama in pallkragen eller odlingslandet med.
  • På sensommaren/tidiga hösten kan man ta frön från mogan frökapslar och så ut direkt eller avvakta och fröså våren därpå.
 
Frökapsel av oregano - x
Mogna frökapslar av kungsmynta att vittja på frön.
 
  • Oregano passar också utmärkt för odling i hydrokultur eller inomhus i kruka med växtbelysning året om. Det kan tyckas som en motstättning med tanke på att växten egentligen inte trivs att stå i väta. Men då rötterna själva söker sig till näringsvattnet blir tillväxttakten hög - så det gäller att skörda ofta! Plantan blir dock inte så långlivad, räkna med ett år. Eller plantera om och ställ ut växten sommartid.
Oregano i hydrokultur odling
Oregano växer så det knakar i hydrokultur, här i odlingsstationen Plantui.

Övervintra oregano i kruka

Oreganons rotsystem är känsligt för fukt under vintern. En kruka med god dränering är därför en bra plats för övervintring. Vid sträng kyla måste dock krukan skyddas. Läs om flera tips i Faktabankens Övervintra växter i kruka.

Samodling med oregano

Timjan i kryddland med stenparti - x
Kungsmynta är given i örtagården tillsammans med andra solälskande kryddörter.

Kungsmynta är en perfekt sällskapsväxt för andra örter i ett kryddland. Den täpper till tomrum utan att dominera eller konkurrera för mycket. 
Ständigt finns pollindernade insekter i svärmar kring den frodiga blomningen - alla oregano-arter är viktiga bidragarväxter.
De passar också fint i pallkrage, tillsammans med andra växter med djupare rotsystem som inte konkurreras av den timida oreganon.
 
Vitblommande oregano i pallkrage - x
Vitblommande kungsmynta som inramning i pallkrage.
 
Mindre härdiga oregano-arter som mejram, är trevliga att samodla med andra kryddörter som lavendel i krukor. Skydda dem vintertid genom att ställa krukorna mörkt, svalt och frostfritt.

Sjukdomar och problem vid odling av oregano

En i stort sett problemfri växt.

Övervintring kan vara ett bekymmer om plantan står för blött och överskottsvatten inte kan rinna av. Det fintrådiga rotsystemet är mycket känsligt för väta. Å andra sidan har rötterna också svårt att tolerera svår barfrost. En sträng vinter behöver därför plantan skyddas om inget snötäcke finns.
Krukodlad oregano behöver skyddas vintertid och stå svalt och frostfritt. I artikeln Övervintra Medelhavsväxter hittar du massor av tips.

Skörd och förvaring av oregano

Torkade oreganoblad. - x
Oreganosmaken vinner på att bladen torkas, då den blir mer intensiv.
 
Skörda kontinuerligt av skotten genom att klippa precis ovanför ett blad. Ju mer du klipper, desto fler skott bryter fram och plantan blir buskig och fin. 
Oregano lagras genom att torkas, smaken blir då mer intensiv. Skörda på förmiddagen, när daggen torkat men innan solen börjar gassa. Innehållet av de smakrika, eteriska oljorna är då som högst. 
Antingen kan stjälkarna hängas upp i små knippen och torkas luftigt. Repa sedan av bladen. Eller frys stjälkarna inrullade i tidningspapper. Därefter kan bladen enkelt repas av och torkas i en örttork.
Förvara torkad oregano i mörka, lufttäta burkar.
 
Torkning av timjan
Torka stjälkarna luftigt i små knippen.

Användning av oregano

Färskost, feta, med oregano - x
Oregano är fantastisk tillsammans med fetaost och en fin olivolja.
 
Oregano passar till de flesta medelhavsrätter. Färska skott har en mild smak och är härliga i kalla rätter som grekisk fetaostsallad, smörgåsar, kycklingsallad eller tomatsallad. Färsk oregano är också en god smaksättare till vinäger och olja.
 
Torkad oregano är klassikern i tomatsåser till pizza, pasta och köttfärssås. Oregano går bra ihop med oliver och är bästa kryddan till långpannebrödet focaccia.
 
focaccia med oregano oliver och tomater - x
Oreganodoftande focacciabröd med oliver, körsbärstomater och god olivolja.
 
Foto: Hans Bernhard, Blomsterfrämjandet, Karin Elmberg, Jac Janssen och Tremello.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.