Fri frakt över 599 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Olika former av tomater

Olika former av tomater - pix
Olika former och färger på tomater för odling - pix
Det finns tusentals tomatsorter. Plommonsorterna är perfekta för såser medan de små vinbärstomaterna ska njutas färska som godis. Bifftomaten är valet för hamburgaren och den gula citrontomaten ger drösvis med vackra tomater till salladen.
 

Alla tomatsorter vi odlar kommer från ett fåtal vildarter i Sydamerika. Från denna genbank kan vi nu frossa i en uppsjö av häftiga, läckra sorter. Här beskrivs hur dessa delas in efter i huvudsak formen. Läs mer om de olika växtsätten i artikeln Olika växtsätt hos tomater. Och här hittar du tomatfrön! Vill du ha hjälp att välja kan du klicka i dina önskemå med hjälp av tomatväljaren så gör vi urvalet åt dig.
Tomater finns i storlekar från ett gram till de största på nästan tre kilo. De kan vara fulla med kärnor, tomma på kärnor, köttiga eller håltomma. Tomaten ingår i den stora potatisfamiljen, Solanaceae. Det är bara tre av alla vildarter av tomatsläktet Solanum man funnit som har för människan ätliga frukter. Forskarna har identifierat arten Solanum esculentum v. cerasiforme som den art våra tomater härstammar från. Den växer vild på Andernas östra sluttningar, från norra Chile till Mexiko. Växtförädlare har på senare år också använt den vilda vinbärstomaten Solanum pimpinellifolium, som växer vid Andernas västra Stillahavskust i Ecuador och Peru. I utländsk litteratur kallas tomatsläktet ibland för Lycopersicum, men enligt vetenskaplig nomenklatur gäller Solanum.

Bifftomat-gruppen


bifftomater Brandy Wine och Costoluto Florentino
Två klassiska bifftomater; italienska 'Costoluto Florentino' och amerikanska 'Brandy Wine'.

Hit hör de största tomaterna med vikter på 200-400 gram och ännu mer. Ofta en plattrund form. Röda, gula, rosaröda och gulvita med många små frökamrar. Aromatisk, mild smak och lite mjölig konsistens. Lätta att skiva, då köttet inte rinner. Bra till hamburgare, till smörgås och att steka i skivor. Växthusodlas för att hinna mogna och få fin arom.   
'BrandyWine' är en rosaröd, välkänd god amerikansk ort som kan väga upp till 1 kilo. 'Golden Queen' är en orange god sort, 'Pineapple' är gulorange.

Citrontomat

citrontomat
'Citrina' har både färg och form efter sin namne.
 
Ser ut som små citroner, med en liten spetsig ände. Lite ihålig inuti. Mild smak med fin balans mellan sötma och syra. En salladstomat, trevlig till fiskrätter.
Ryska sorten 'Anna German', eller 'Lemon' växer i klasar med små frukter på ca 60 gram.

Cocktailtomat

En "mittemellangrupp" mellan vanliga och små tomater. Vi sammanför dem till körsbärstomaterna där den hör mest hemma storleksmässigt.

Coeur de boeuf

tomat Cuor di Bue
'Cuor du Bue' är italienarnas favorittomat i sallader. En maffig, matig tomat.

Betyder oxhjärta. En stor, röd tomat med lite veckad, plattrund form. Har små frökamrar som mognar inifrån och ger en grön färgskiftning. Rund, mild smak. Passar att grilla halverad, i sallader eller gröpa ur och fylla.
'Japanese Oxheart' kan väga 1.5 kilo.

Körsbärstomat

Körsbärstomat Ildi och Indigo Rose
'Ildi' ger drivor av solskensgula, söta små körsbärstomater. 'Indigo Rose' blir vackert svartröda.

Ursprung i Solanum lycopersicum var cerasiforme. Små, runda tomater som väger kring 10 gram. Sötare smak än vanliga tomater med tunt skal. Godast färska eller hela, ugnsbakade. Finns i rött, gult , rödsvart och orange. De röda har högt lykopeninnehåll. 
Här ingår teardroptomater som har en droppform. Kentaro är en japansk sortgrupp med rödrosa skal och söt smak. Väger ca 30 gram och är alltså lite större än vanliga körsbärstomater.
'Sweet 100' är klassikern med "pajasnäsor" i långa klasar med söta små tomater. 'Mighty Sweet' är söta som karameller.

Kvisttomat

tomat Rubinka
'Rubinka' med långa klasar av munsbitar som mognar samtidigt.

Runda mellanstora till körsbärsstora tomater som växer i klasar. Röda, orange och gula. Mognar enhetligt och skördas som hela klasar. De kan sedan ligga och eftermogna, men lossnar då från kvisten. En allroundtomat som passar till det mesta.  
'Campari' är en mellanstor rund kvisttomat med utsökt smak. Bäst som färsk.

Plommontomat

Plommontomat Amish Pasta och Italian Paste 

'Amish Paste' är en gammal kulturarvssort med härlig tomatsmak. 'Italian Paste' har vacker färg och är härlig till såser.

Förädlad från arten Solanum lyopersicum var pruniforme. Oval form, röd och gul i olika storlekar, de små kallas babyplommontomater. Fast kött med tjocka innerväggar. Söt, intentsiv smak, köttig med lite frön. Passar perfekt till såser, grytor och att fylla.
Många sorter är italienska som klassikern 'Roma'. 'San Marzano' med fast skal är perfekt att soltorka och använda till såser då den har lite vätska. Ryska sorter 'Cherny Mavr' är svartröd.

Pärontomat

 Pärontomat Yellow Pearshaped och Peardrops
'Yellow Pearshaped' blir vackert glansig medan 'Peardrops' skiftar i läckert brunrött.

Ursprung i Solanum lycopersicum var pyriforme med päronform.
'Gelbe Dattelwein' ger mängder av små päronformade, gulorange frukter i stora klasar. 'Vesuvio Gallo' är gul med tjockt skal som gör den perfekt att förvara som en vintertomat. Kan lagras flera månader i rumstemperatur.

Tomat

Tomat Noire de Crimee och Polfast
'Noire de Crimee' har en vackert mörk krage och underbar smak. 'Polfast' mognar tidigt och är ett bra val för frilandsodling.
 
Den vanligaste sortgruppen med rund form och vikt kring 100 gram. Storlek cirka 55-70 mm i diameter. Finns
i massor av färger, de gula med en lite mildare smak. Balanserad smak mellan syra och sötma. Oftast tre mellanväggar med frökammare däremellan. Ju fler mellanväggar desto bättre håller tomaten ihop när den skivas. 

Zebratomat

Zebratomat Fire Cracker och Artisian Green Tiger
'Fire Cracker' med läckra, gula strimmor är en vacker ampeltomat med hängande växtsätt. 'Artisian Green Tiger'  har en plommonform och hör också till babyplommontomaterna.
 
Ursprungligen en ljusgrön tomat med färgade ränder i mörkare grönt. Finns också i andra färger som orangegrön-strimmig. Grönt, lite mjöligt kött och syrlig smak. Man får klämma försiktigt för att avgöra när den är mogen.
'Green Zebra', 'Tigerella', 'Green Bell' och 'Green & Yellow' är kända sorter.
 
 

Vinbärstomat

Vinbärstomat
Näpnast av alla är den söta lilla vinbärstomaten, stor som ett litet krusbär.
 
Har sitt ursprung i vildtomaten Solanum pimpinellifolium. Liten med vikt kring 3 gram.

Fler former och färger

Tomat Borsalina och Banana Legs
'Borsalina' är en saftig, stor och smakrik stuffertomat med lite säckaktig form. 'Banana Legs' har galet roliga frukter.

Det kommer ständigt nya, roliga tomatvarianter. 'Banana Legs' är en gul, långsträckt tomat. 'Elbertha Girl' är luden med orangespräcklig färg. De maffiga stuffer-tomaterna har stora, åsiga lite fyrkantiga paprikalika tomater i rött och gult. De är amerikanska sorter som har tjocka väggar och är avsedda att fyllas, som 'Yellow Stuffer'
Kumato är en svartröd, rund sort i storlek som vanlig tomat. Den är tjockskalig med mörkgröna frökamrar. Saftig med sötsyrlig smak har sitt ursprung på Galapagosöarna. 
Du kan själv skapa nya sorter genom att så frön från framför allt F1-hybrider som ger stor variation i avkomman. Spännande eller hur? Välkommen att skicka in bilder och berätta om din favorit i kommentarsfältet här nedan.

Om tomatfärger

olika färger av tomat
Den som odlar lite gott och blandat är rik på naturgodis.

Tomater finns i massor av färger.  Färgen beror på kombinationer av olika ämnen. 
Röd färg kommer av ämnet lykopen, en slags karotenoid. Karotener är en grupp fettlösliga näringsämnen och färgämnen med antioxidativa egenskaper. Karotenerna är också nödvändiga för kroppens bildande av A-vitamin. Forskning tyder på att röda tomaters höga halt av lykopen och karotener ger en hämmande effekt på cancer och kardiovaskulära sjukdomar. Tomat är det livsmedel med högst lykopeninnehåll av alla. Vill du äta nyttigt är det små, röda tomater som ger bäst effekt!
Orange färg beror på innehåll av karoten.
Gul färg beror på innehåll av lutein, en slags karoten som visat sig stärka synen och skydda mot grå starr. Det vanligaste färgämnet hos växter.
Grön färg kommer av klorofyll. Riktigt illgrönt har också innehåll av karoten och lutein. Sorter som ska vara gröna är alltså inte omogna utan saknar lykopen.
Rödsvart färg beror på klorofyll, lykopen och lutein i olika kombination.
Vit färg beror på avsaknad av andra färger.
 
TIPS! I tomatväljaren kan du välja ut sorter som passar just för din odling.
 
Foto: Blomsterfrämjandet, Karin Emberg, Lena Ljungquist m fl.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2022 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.