Varukorgen är tom
top.info.shopping_cart
0
0.00 kr
Till Kassan
banner
Navigering
Kundtjänst tel:08-22 50 80
Öppettider: måndag-fredag 9-16
Epost: kundtjanst@wexthuset.com
Fakta & Råd / Växter / Köksväxter

Odlingstips och skötselråd för tomater

Röd, stor bifftomat
Har man en gång smakat en solmogen tomat är det svårt att förlika sig med smaken hos de köpetomater som erbjuds i mataffären större delen av året. Då blir det nästan ett måste att i varje fall ha en planta att plocka ifrån.
 
Bifftomat Costolute Fiorentino
Bifftomat Costolute Fiorentino
 
Det många hundra olika tomatsorter att välja bland och har man inte egen täppa går det ändå bra att odla i krukor eller amplar på balkong eller terrass bara man har ett någorlunda varmt och soligt läge. Numer finns även riktigt små tomatplantor som kan odlas i en mindre kruka på balkong eller till och med i ett soligt fönster inomhus.
 
Utbudet av olika sorters färdiga småplantor har ökat mycket senaste åren, men det är både billigare och väldigt enkelt att så själv.

Sådd av tomater

Från sådd till utplantering tar det 6-8 veckor.
Fyll 8-cm krukor med hälften plantjord och översta halvan såjord och sätt två tomatfrön på ca 1 cm djup.
Vattna försiktigt och ställ sådden i rumstemperatur.
Använd gärna miniväxthus eller plastpåse till dess fröerna grott och de första bladen vecklat ut sig. Därefter kan man ta bort täckningen.
Tomatfrön gror inom 1-2 veckor. Om båda fröerna gror kan man klippa av det svagaste, eller självklart, skola dem separat.
 
Uppskolade frösådder av tomat

Var noga med ljuset

Ett bra sätt att få kraftiga plantor är att se till att de får tillräckligt med ljus. Inte förrän början av april kan dagsljus i ett ljust fönster utan allt för brännande sol vara tillräckligt. Innan dess behövs tillskottsbelysning för att inte plantorna ska 'ränna' iväg och bli långa och taniga.

Uppskolning av tomatplanta

Det är också viktigt att de skolas upp till större kruka med näringsrik jord av bästa kvalitet så snart rötterna fyller krukan. Oftast behöver man skola om två gånger innan de planteras på sin slutgiltiga plats.
Är plantan gänglig kan man plantera den så djupt som möjligt i den nya krukan så man får en kraftigare planta ovan jord.
 
Tomatplantan plnateras djupt i nya krukan
 
När plantan är omskolad är det bra om den kan få stå något svalare. 15-18 grader rekommenderas. Då minskar risken att plantan ränner iväg på höjden och blir gänglig.

Det sägs att plantorna blir kraftigare om man rör vid dem lite då och då. Det ska ge samma effekt som om de stod utomhus och utsattes för vindar mm. Sant eller inte, men det är ju ganska trevligt att möta den doft som frigörs från tomatplantorna när man vidrör dem.

Utplantering av tomater

Tomater i växthus

Tomater vill ha varmt och bör därför inte planteras ut för tidigt. Vänta till sista nattfrosten och lite till för att vara på säkra sidan. Avhärdning, med utevistelse dagtid kan man dock börja med flera veckor tidigare. Det mår plantan bara bra av.
Vid odling i växthus genomför man motsvarande avvänjning och utplantering när risken för frost i växthuset är över. Med en frostvakt kan man tidigarelägga utplanteringen flera veckor. Den stora ljusmängden uppväger den lite svalare nattemperaturen.
Tomater odlas med fördel i kruka även i växthus. Välj så stort odlingsskärl som möjligt. Odlingssäckar är ett bra alterantiv som ofta har plats för mycket jord.
 
Tomatplantor odlas i odlingssäckar i växthus
 
Vid plantering i jordbädd i växthus gäller 40-50 cm mellanrum.

Tomater på friland och utomhus

Tomater som ska odlas på friland planteras med ca 50 cm mellanrum i väldränerad, välgödslad jord. Tillsätt gärna stallgödsel, kompost eller benmjöl.
Eftersom tomater är värmeälskare är ett soligt läge skyddat för vinden det bästa alternativet. Stötta plantan ordentligt eftersom den annars lätt bryts av vid kraftig vind.

Skall tomaten odlas i kruka eller ampel rekommenderas en volym på ca 20 liter. Få amplar har den storleken, men välj så stor som möjligt. Plantera i näringsberikad plantjord av bästa kvalitet.
 
Tomatplanta med mängder av gula blommor

Skötsel av tomatplantor

Tomater älskar värme, de vill ha mycket vatten och kräver mycket näring.

Vattning av tomatplantor

Liksom alla växter tappar tomatplantan kraft om den tillåts bli för torr emellanåt så det bästa är att se till dem ofta. Jorden får inte torka ut, men rötterna vill heller inte stå blött. Automatbevattning är både enkelt och praktiskt. Det finns många olika lösningar för detta och det behöver inte vara dyrt. Den solcellsdrivna bevattningen Irrigatia är ett exempel på en mycket bra bevattningslösning för tomater.

Näring till tomater

Tomater vill ha mycket näring. Börja gärna med Formulex så snart frösådderna börjar kika upp och fortsätt med den tills de planterats där de ska stå.
Då börjar du vattna med speciell tomatnäring som bidrar till extra fin skörd och smak på tomaterna.
 
Kombinera med att lägga finfördelat gräsklipp på jorden. Då hålls fukten kvar längre i jorden och gräset ger ifrån sig viktiga näringsämnen.
 
TIPS! För att få extra fina plantor rekommenderar vi ett veckotillskott av tillväxtoptimeraren Nitrozyme utöver näringen. Nitrozyme kan sprayas på plantan eller tillföras i samband med näringsvattningen.
 
Tomatodling i kruka med gräsklipp
 

Ohyra och sjukdomar hos tomat

Tomatplantor i växthus drabbas nästan alltid av någon sorts ohyra. Vanligast är vita flygare, spinn och bladlöss, men även olika typer av svamp och virussjukdomar kan ibland slå till.
Bästa sättet att minska problemet med ohyra är att kolla plantorna ofta och gärna hänga upp klisterskivor där flygande ohyra fastnar. Då får man snabbt en indikation om vad som är på gång.
 
Snabba motåtgärder är sedan nyckeln till att hålla problemet under kontroll. Läs mer om ohyra och skadegörare här.
Blad som blivit fula av ohyra kan man ta bort. Släng dem i soporna för att förhindra spridning av skadegörare.

Uppbindning av tomatplantor

Både upprättväxande och många busktomater behöver stödjas.
För en busktomat räcker det med en eller två bambupinnar som stöd.

Hos upprättväxande sorter behöver man stödja plantan i hela dess längd. Enklast är att fästa ett snöre i taket på växthuset på den höjd plantan beräknas få som fullväxt och knyta andra änden löst längst ner kring stjälken på plantan. Då kan man vira plantan runt snöret vartefter den växer. Blir plantan tung och full med frukt rekommenderas att de stöds med en bambupinne och knyts upp med halvlösa öglor, se exempel här.
Växter på friland kan bindas mot en spalje eller liknande.
 
 

Tjyva och toppa tomatplantor

Upprättväxande sorter skall bara ha en huvudstam där blad och blomklasar växer ut.
Det naturliga för plantan är att bilda nya bladpar och grenar i bladvecken på huvudstammen. Dessa skall man ta bort så fort som möjligt eftersom de annars tar kraft från tillväxten. Man nyper helt enkelt bort de små bladen (tjyvarna) som visar sig. Detta kallas för att ’Tjyva tomaten’.
 
Borttagning av tomatjuv
 
När plantan fått 4-5 blomklasar knipsar man av toppen ett bladpar över blomklasen så att all kraft koncentreras till utveckling av de klasar som finns. Vår sommarsäsong är tyvärr för kort för att fler klasar ska hinna mogna så bättre istället att ge full kraft till de som redan bildats.
När tomaterna börjar mogna kan man hos upprättväxande sorter ta bort några av de blad som skuggar frukterna. Då får de mer sol på sig och mognar lite snabbare.

Skörd och förvaring

Skörda tomaterna vartefter de mognar. Allra godast är de flesta att äta helt färska.
 
Nyskördade tomater av olika slag och olika färger
 
De bevarar smaken bäst i rumstemperatur, men håller längre om de ligger svalt. Lägg dem inte i plast, då bildas fukt och hållbarheten förkortas. Tomater som börjat få färg, men ännu inte är fullmogna när frosten sätter in kan man lägga på fönsterbrädan för att eftermogna.
Tomater kan långtidsföraras genom frysning, torkning och konservering.

Användningsområden för tomater

Det finns många bra recept även för omogna, gröna tomater så glöm inte plocka in dem innan de fryser.
De kan stekas, man kan göra chutney, såser, marmelad och mycket annat. Tomatrecept finns under rubriken recept här på Fakta & Råd-sidorna.

Filmklipp med ännu fler odlingstips för tomater

Fler tips och beskrivningar av plantering och uppbindning av tomater visas i denna film.
 
TIPS! I tomatväljaren kan du välja ut sorter som passar just för din odling.
Odlingstips och inspiration
Kommentarer ()

Tips på produkter

Fler produkter ˅

Tips på artiklar

Fler artiklar ˅
  KundtjänstKundtjänst
  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  Logga in
  x
  Logga in för att handla som återförsäljare
  Glömt lösenord
  x
  Har du glömt ditt lösenord? Ange den epostadressen som du har registrerat kontot med. Vi skickar sedan ett nytt lösenord till din epostadress.
  Skicka

  Vi kontaktar dig inom kort. Du är alltid välkommen att ringa 08-225080 eller mejla sales@wexthuset.com