Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Odla egna sojabönor

Odling av sojaböna
Sojabönan har seglat upp som en storfavorit i köket. Nyttig, god och vacker. Normalt hinner den inte bli skördeklar på våra breddgrader men den gamla svenska kulturarvssorten ’Fiskeby V’ klarar att odlas i vårt Nordiska klimat. 

Odling av sojaböna
Sojaplantan är låg, buskig och får håriga baljor som innehåller 2-5 bönor.
 
Sojabönor har odlats i 5 000 år i Ostasien där den har sitt ursprung. Idag står USA för världens största sojaodlingar. Bönan är rik på protein och många vitaminer. Den är också en källa till flera så kallade fytoöstrogener, växtbaserade hormoner. 

Sojabönans botanik

Sojabönan, Glycine max, tillhört ärtväxterna, Fabiaceae. Växten fixerar kväve från luften via bakterier som sitter på rötterna. Därmed bidrar den till att berika jorden med kväve.
Blomman är självbefruktande och utvecklas i bladvecken. Efter befruktningen bildas håriga, bruna baljor med 2-5 bönor i varje.  Varje planta kan ge upp till 150 baljor på buskiga plantor som blir ca 50-100 cm höga. 
Det finns massor av sorter, men ’Fiskeby V’ är den bästa sorten för vårt klimat. Det är en gammal svensk kulturarvssort som selekterats vid växtförädlingsstationen Fiskeby utanför Norrköping. ’Fiskeby V’ blommar tidigt och hinner därför ge skördeklara baljor också en mulen sommar.

Odling av sojaböna 

Odla i varm, genomsläpplig jord, gärna på en upphöjd bädd eller i pallkrage. Täck jorden med växtrester som gräsklipp och ogräsrens så blir den lucker, varm och vattenhållande. Använd också fiberduk som ger ett varm mikroklimat. Här kan du läsa mer om generella råd för att odla bönor.
 
Odling och blomma av sojaböna
En upphöjd bädd ger en varm, genomsläpplig jord och lättskött odling. Till höger: Den lila/vita blomman är självfertil och snart kommer de håriga baljorna.
 
Så när jorden är riktigt varm i slutet av maj till mitten av juni, eller förodla plantor inomhus som planteras ut när frostrisken är över. Använd rootrainers vid förodling, så att rötterna inte störs vid omplantering.
Lagom plantavstånd är 20 cm. 
Vattna rikligt och stötta eventuellt plantorna med kycklingnät eller liknande om de verkar veka i växtsättet. Sojabönan fixerar kväve ur luften och behöver därför inte gödslas med kväverikt gödselmedel. Täckodling med färskt ogräsrens och gräsklipp räcker som gödning under säsongen om jorden i övrigt är grundgödslad med exemepelvis komposterad kogödsel som myllas ner på våren.
 
 

Skörd och användning av sojabönor

Wokade sojabönor med morötter, persilja och sesamfrön
Edamameböna är en sojaböna som skördats omogen. De är goda i så mycket; naturella i sallad eller som här lättwokade med sesamfrön och bladgrönt.
 
Skörda när baljorna svällt och bönorna är välmatade. Vill du använda sojabönan som så kallad edamameböna, skörda lite tidigare då edambönan är en omogen sojaböna med mycket spänst. Ademamebönorna skördas och tillreds med hela baljan i behåll, kokt i lättsaltat vatten.
 
Äts förvällda och har en god, mild, nötaktig smak. Förväll hela skidan ca 5 minuter i lättsaltat vatten. Kyl dem sedan hastigt i kallt vatten så bibehåller de sin vackra, gröna färg. Överskott kan förvällas och frysas in.
En god, snabb rätt är att woka bönorna med morotsstavar i sesamoja. Tillsätt rikligt med persilja eller färsk koriander på slutet och strössla över rostade sesamfrön.

Foto: Karin Elmberg
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.