Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Odlingsråd för rabarber

Rabarber Barbro
Rabarber 'Barbro'
'Barbro'E  (E betyder elitplanta) är en ny, svensk sort från Sveriges lantbruksuniversitet, Balsgård. Den ger otroligt hög avkastning och goda, krispiga stjälkar med låg oxalsyrahalt. 'Barbro'E kommer tidigt i skörd och är härdig till zon 4. 
 
Krispiga, syrliga och vackra stjälkar är rabarberns signum. En mer lättodlad gröda finns inte, när den väl etablerat sig ger den bara mer och mer för varje år i årtionden. Ge den lite svängrum så har du också en perenn prydnad i köksträdgården.

Fakta om rabarber
skörd av rabarber
Redan efter några år går rabarbern på högvarv och ger mängder av vackra stjälkar. Prova rabarber som bas i chutney, eller blandad med smakkompisen jordgubbe i varm kompott till glass.
 
Vetenskapligt namn: Rheum rhabarbarum
Sorter: Det är stjälkarna som används och sorterna skiljer sig i färg från gröna till röda och nyanser där emellan. Nya svenska sorten 'Barbro'E ger rekordstora skördar av långa, vackra stjälkar redan något år efter planteringen. Låg oxalsyrehalt. 'Elmblitz' har också låg oxalsyrehalt och ganska rik avkastning. Röda, genomfärgade stjälkar är vackert men ger generellt lägre skördar.'Spangsbjerg' får genomfärgade röda stjälkar. 'Victoria' är en klassisk gammal, rikbärande sort med gröna stjälkar och god smak.  
Botanik: Flerårig med underjordiska, köttiga, förvedade jordstammar, rhizomer. Kan odlas i hela landet. Tillhör familjen slideväxter, Polygonacea. Växer vild i östra Sibirien, Mongoliet och Kina. I Kina har roten i årtusenden torkats och använts som laxeringsmedel. 
Svårighetsgrad: Lätt.
Förkultivering: Drivning sker på två sätt. Antingen täcks plantan med en mörk kupolformad huva eller hink (kallad 'bell' i England). Då utvecklas mjälla, vackert röda skott. Eller med en genomskinlig huva som fungerar som ett litet drivhus och påskyndar tillväxten på våren. 
Läge: Trivs i de flesta lägen, växer också bra i skugga. 
Såtid: Kan frösås, men räkna då med minst två år innan plantan kan skördas. 
Sådjup: 2 cm, i kruka eller direkt på växtplatsen.
Näring/jord: Växer bra i flesta mullrika jordar. Magra jordar kan matas med kompost och riklig gröngödsling som hönsgödsel, gräsklipp och växtrens. Styv lerjord förbereds med rejäl inblandning av kompost och växtrester.
Vatten: Inte så känslig för torka när den väl är etablerad. De köttiga rötterna trivs inte i alltför våt jord. 
Övrigt: Eftersom rabarbern är flerårig, perenn, ska den planteras där den kan stå i fred under flera år. Då blir den ett smycke i kökslandet. 
Det var först under slutet av 1800-talet som den sura rabarbern blev allmänt odlad som grönsak. Det beror på att sockret då började bli relativt billigt.
Ohyra/sjukdomar: En otroligt frisk kultur. Däremot kan virus drabba kommersiell förökning, den engelska rabarberodlingen har varit hårt drabbad i decennier då viruset sätter ner avkastningen radikalt. Välj därför virustestade sorter, som E-plantorna.
 

Anvädning och skörd av rabarber

Användning: Rabarbern är i matlagningen ett mellanting mellan frukt och grönsak, men hör till köksväxterna. Skörda efter något år när du ser att rabarbern etablerat sig och det är fart i plantan. De stjälkar som kommer efter midsommar/mitten av juli lämnas kvar och får ge ny energi till rotstocken och därmed framtida skördar. Stjälken skördas när den ännu är mjäll och saftspänd genom att man tar ett stadigt tag en bit ner på stjälken och drar rakt upp. Då lossnar den vid skaftfästet. Bladen kan gärna användas i rabatten som marktäckning mot ogräs. Rabarberns syrliga smak kommer av ofarlig äppelsyra. Men växten innehåller också oxalsyra som är skadligt för njurarna, olika sorter har olika högt innehåll. I plantan är halten högst i bladen. Ju yngre stjälkar och ju äldre planta desto lägre oxalsyrahalt. Oxalsyran har ingen betydelse för smaken.
 
 
 
Lagring/förvaring: Stjälkarna skördas kontinuerligt under våren och försommaren fram tills de blir träiga. De förvaras svalt i kylskåp i en plastpåse och håller då några veckor. Bästa sättet för lagring är att frysa in stjälkarna färska i bitar.
Rabarber är god i paj, kräm, saft och kompotter. Jordgubbar är en bra smakkompis. Den är också perfekt som bas i chutney.


Odling av rabarber

skörd av rabarber och blomma

Skörda när stjälkarna är 30-40 cm långa genom att greppa stjälken en bit ner och rycka bestämt uppåt. Då följer stjälkfästet med. Bild till höger: Den vackra blomman älskas av pollinerande bin. De första åren ska den tyvärr skäras bort redan i knoppstadiet för att inte ta kraft från etaberlingen av rotstocken.


Rabarber kan frösås i kruka under våren och sedan planteras ut, eller direktsås på växtplatsen under våren och försommaren. Plantera ut småplantorna när de fått rötter och börjat växa till sig. Men räkna med minst två år tills plantan är så robust att man kan börja skörda av stjälkarna.
Enklast köper man en planta och planterar på våren. Plantera rotskotten på cirka 2 dm djup där rabarbern kan få svängrum på minst en meters diameter. 

Vattna vid svårt torka det första året. Därefter klarar sig rabarbern normalt utan stödvattning. Magra jordar behöver kväverik gödsling som gräsklipp, hönsgödsel och växtrens.
Skörda försiktigt de första två åren, så att rotstocken får energi att etablera sig ordentligt. Knipsa också bort blomknopparna som stjäl mycket energi de första åren. 
 

Skörden pågår fram till midsommar-mitten av juli, därefter lämnas stjälkar kvar som ger energi till kommande års skördar.
En gammal planta (över 15 år) tappar i avkastning. Dela då rotstocken och plantera på ny plats, se till att få med både rotstock, rötter och friska skott. 

TIPS! Prova att driva späd rabarber tidigt på vårvintern. Läs här hur du gör.

 
Foto: Karin Elmberg, Lena Ljungquist och Kimmo Rumpunen/SLU Balsgård.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.