Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Driva rabarber på våren

Rabarberstjälkar som drivits i mörker och värme
 
Mjälla rabarberstjälkar drivna under klocka
 
De allra tidigaste, drivna stjälkarna av rabarber är en riktig delikatess. Här kan du läsa hur du gör för att driva dem för riktigt tidig skörd.
 
Läs mer här om att odla rabarber.
 
Har man har en eller ett par rabarberplantor kan det verkligen vara värt att driva på dem tidigt på säsongen. Ett utmärkt sätt att kombinera gott, nyttigt och roligt!
Fördelen är att man kan börja skörda tidigare och inte minst att den första skörden blir extra god med mjälla fina stjälkar.
 
Rabarberklocka i terrakotta för att driva tidig skörd
 
Att driva rabarber genom täckning är något man gjort i England sedan 1800-talet. Då använde man sig av speciellt designade rabarberklockor och täckte dem med.
Sådana finns fortfarande att köpa, men det går lika bra med en kruka, en tunna eller en hink.
 
 

Så här gör man för att driva rabarber

Första röda knopparna av rabarber visar sig
Första röda knopparna av rabarber visar sig
 
Så snart de mörkröda knopparna börjar visa sig ovan jord kan man täcka plantan.
Det går att börja lite tidigare än så förutsatt att de värsta köldgraderna passerat och skynda på den första skörden ytterligare någon vecka, men jag brukar sätta över en kruka när knopparna börjar synas.
 
Leta fram en kruka eller liknande som är tillräckligt stor för att täcka knopparna och ett område däromkring som har lite tyngd och inte blåser iväg.
Fördelen med en lerkruka eller stenmaterial är att de håller kvar värmen bättre än till exempel plast eller plåt.

Vänd krukan upp och ned över plantan så att den täcker in knopparna, helst med god marginal. Om det behövs så förankra den genom att lägga en sten eller annan tyngd över så att den inte rubbas av vind, husdjur eller annat.
 
Hemmagjord rabarberklocka av lerkruka
Hemmagjord rabarberklocka av lerkruka

Jag har en stor lerkruka som jag använder till detta. För att det säkert ska bli så mörkt som möjligt täcker jag över bottenhålet.
När jag placerat krukan över plantan skruvar jag den lite försiktigt så att den sätter sig ner ordentligt i jorden så att inte ljus och kyla smiter in nedtill.
 
Tack vare att värmen nu samlas inne under krukan samtidigt som det är mörkt sätter rabarbern fart att växa i högt tempo.
Är det någorlunda varmt i luften går det på bara ett par veckor innan man kan skörda.
 
Mjälla, fina rabarberstjälkar efter drivning på våren
 
Inte nog med att det är gott, se vilka vackra färger det blir!
 
TIPS! Med ännu mer isolering och genom att tillföra obrunnen hästgödsel som värmekälla kan drivandet börja redan i slutet av januari i södra delarna av landet.
 

Foto: Lena Ljungquist
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.