15% på ett köp för medlemmar*
Fakta & Råd

Odlingsråd för wasabi

Hemodlad wasabirot
Wasabi är Japans svar på pepparrot och ett klassiskt tillbehör till sushi. Det är en vattenälskande växt vars jordstam innehåller den begärliga substansen.
 
Hemodlad wasabirot
Det är den kraftiga jordstammen man skördar och sedan mal för att göra wasabipasta. Här sorten 'Mephisto' som har mild smak och snabb tillväxt.
 
Wasabi är en spännande växt att odla, även om man inte kan förvänta sig några stora skördar som hobbyodlare. Men väl värd att prova om du kan erbjuda en fuktig plats.
Odlingstillbehör för sådd och förodling hittar du i vår webbutik.

Fakta om wasabi

Svenskt namn: wasabi
Vetenskapligt namn: Eutrema japonicum. Till hör familjen kålväxter, Brassicaceae.
Botanik: En flerårig ört med kraftigt uppsvälld jordstam som trivs i eller vid rinnande vattendrag. Vildväxande i Japan. Vita, små blommor som självsår sig.
 
Vildväxande wasabi som blommar i Japan
Vildväxande wasabi i Japan på fuktighållande skogsmark. 
Japansk botanisk plansch av wasabi
Denna Japanska botaniska plansch från 1800-talet visar den vackra wasabiplantan i blom.
 
Svårighetsgrad: svår
Utvecklingstid: Flerårig, jordstammen skördas när den nått kraftig storlek vilket kan ta ett till två år. Hela växten är ätlig men det är jordstammen som är extra rik på de pepparrotssmakande ämnena.
Kan förodlas: Ja, småplantor planteras om i kruka före utplantering på våren.
Läge: Trivs på en halvskuggig, sval plats i fuktig jord. Trivs bäst i en temperatur kring 7-24 grader. Odling i hydrokultur kan vara möjligt, om vattnet hålls svalt och i rörelse.
Härdighet: Ännu osäkert, men enligt källor ska plantan klara -10 grader. Vintertäck med poröst material som halm, granris eller torra löv. Eller övervintra svalt och mörkt.
Plantavstånd: 30 cm
Radavstånd: 50 cm
Näring/jord: En fuktig plats i näringsrik, mullrik men genomsläpplig jord. pH kring 6-7.
Vatten: Vattenkrävande, men tål att jorden torkar upp då och då. 
 
Planta av wasabi

Plantan får frodiga, vackra gröna blad på kraftiga stjälkar. Plantan kan växa i strömmande, svalt vatten.
 
Övrigt: Wasabi har odlats i Japan i drygt 1000 år. Odlingarna ligger vid vattendrag. Också i Nya Zeeland, Kina och USA finns stora wasabiodlingar. 
 
Odling av wasabi i Japan
Eftersom wasabiplantan fordrar riklig tillgång på vatten ligger ofta odlingarna vid bäckar eller floder. 
 
Ohyra/sjukdomar: Inga kända. Bladlöss kan härja varma somrar.
 
Förökning: Wasabi får vita blommor som kan självså sig. Plantan kan också förökas med sticklingar.
 
 

Användning och förvaring av wasabi

Användning: När plantan är stor nog (ca 60 cm bred och lika hög) är jordstammen kraftig nog att skördas. Det kan ta något odlingsår. 
 
Malning av wasabirot i japanskt kök
I det klassiska japanska köket rivs wasabiroten på en oroshi, ett specialutformat rivjärn. Förr användes torkat hajskinn för detta syfte.

Jordstammen skalas och rivs till en grön massa. Denna blandas sedan med fin olja och salt till den klassiska, starka sushi-pastan. Äkta wasabi är mycket dyr, den wasabipasta vi köper eller äter som sushitillbehör här i Sverige är vanligen pepparrotsbaserad med tillsats av olja, senap och grönt färgämne. 
 
Hemodlad wasabi till sushi
Stolt är den som lyckats odla fram sin egen wasabi-pasta till shushin. En spännande och rolig utmaning!Den karaktäristiska smaken delar wasabin med pepparrot som tillhör samma familj. Smaken kommer av ett rikt innehåll av isotiocyanater, som har en antibakteriell effekt. Precis som pepparrot kan wasabiroten användas som konserverande ingrediens i inläggningar.

Lagring/förvaring: Smaken avtar snabbt om jordstammen lagras men än någon vecka i kylskål. Därför fryser man in wasabipasta. Stammen kan också torkas för att malas efterhand som man vill göra wasabipasta.

Odlingsråd för wasabi

Plantera köpta småplantor i ca 13 cm kruka i näringsrik jord. Håll jorden jämnt fuktig och ställ krukan ljust.
Plantera ut när frostrisken är över på en halvskuggig plats i fuktig, genomsläpplig jord. För den som råkar ha en bäck på tomten med skuggande träd borde detta ställe vara idealet. Ett sätt att förenkla odlingen är om en stupränna kan ledas till plantan och på så vis försörja rotsystemet med rinnande vatten vid regn.
Möjligen kan odling i hydrokultur fungera, men vattnet måste vara någorlunda svalt och i rörelse.
 
Odling av wasabi vid bäck
Wasabiodling vid en bäck där vattnet kan ledas om som ett ebb- och flodsystem.
 
Gödsla med allsidigt gödselmedel från juni och en månad framåt. Täck gärna med gräsklipp som hindrar jorden att avdunsta och ger en extra kvävegiva. Håll plantan jämnt fuktig med svalt vatten. 
Wasabi tål några minusgrader, på nätet finns uppgifter om -10 grader. Härdigheten är osäker, men i milda trakter kan plantan troligen övervintra utomhus väl täckt med löv eller annat luftigt material. Annars övervintras plantan svalt, men frostfritt. En mörk förvaring fungerar bra. Plantera ut igen till våren.
När plantan vuxit sig en dryg halvmeter hög är jordstammen ungefär 2 cm grov och kan skördas. Det kan ta något år. Putsa den från jord och grovt skal och riv på fint rivjärn. Rivet blandas med neutral olja och örtsalt. Frys in överskottet, eller torka stammarna för användning efter hand som du vill göra wasabipasta.
 

Foto: City Foodsters, 江戸村のとくぞう och Qwert.

 
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.