Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Palettblad - snyggast i utekrukan!

Olika slags palettblad i utekruka
Palettblad är en av de bästa växterna för sommarens utekruka. Det finns sorter för alla stilar tack vare den stora färgvariationen. Samplantera med andra favoriter som prydnadsgräs och pelargoner för en kruka som står fin hela säsongen. 
 
Olika slags palettblad i utekruka
En fräsch plantering med palettblad 'Chocolate Mint' och 'Sun Lime Delight', prydnadsgräset vårälväxingpenningblad och slideranka. Krukorna är fina tills frosten kommer. Slideranka och palettblad kan sedan flyttas inomhus. Penningblad och vårälväxing är perenna och kan övervintra utomhus nergrävda i rabatten eller väl skyddade i utekrukan.

Wexthuset har sedan flera år ett av Sveriges största sortiment av både sticklingar och frön av palettblad. Limefärgerna lyser i skuggan och de mörkbladiga lyfter andra blommor och blad. Till de spräckliga sorterna passar lugn grönska som prydnadsgräs, murgröna, penningblad och slideranka.
 
Palettblad samplanterad med pelargon i utekruka
Många sorter, som 'Chocolate Mint' har en elegant bård i avvikande färg. Här i söt plantering med ljusrosa pelargon och slideranka.
 
Bladen har en sammetslen yta. De finns i olika mönster och former ofta med en avvikande uddkant. Stjälken är unikt fyrkantig och förgrenar sig lätt när växten toppas till en buskig planta.
Palettblad har odlats som prydnadsväxt i Europa sedan 1800-talet då den kom från hemtrakterna i tropiska Asien. Växten blev snabbt populär eftersom den är både lättodlad och lättförökad. I Sverige kallas den också rumsnässla, praktnässla, coleus, nälla och fattigmanskroton. Det vetenskapliga namnet, Solenostemon scutellarioides, är ganska nytt. Tidigare hette släktet Coleus, detta namn hänger fortfarande kvar. Det betyder svärdsskida och syftar på blommans form. Ståndarna är hopväxta till ett rör som omger märket.
 
 

Skötselråd för palettblad

Palettblad i rostfärg i utekruka
De rostorange sorterna 'Wizard Sunset' och 'Wizard Coral Sunrise' är häftiga till prydnadsgräs som kopparstarr och blåtåtel.
 
Här kommer en snabbguide med skötselråd, mer ingående tips hittar du på denna sida i vår faktabank.
  • Trivs i både sol och skugga men bladfärgen blir intensivare på en ljus plats.
  • Sorter som växer rakt upp behöver toppas flera gånger för en buskigare form. Nyp av toppen ovanför ett blad. Använd topparna till nya sticklingar.
  • Använd lucker, näringsrik blomjord.
I vår webbutik hittar du vår stora utbud av planteringkärl och krukor.
 
Palettblad i samplanering i utekrukor
Palettbladen ger utekrukan det lilla extra. Till vänster 'Superfine Rainbow Red Velvet' med taklök, timjan och det vackra låga prydnadsgräset blåsvingel. De tre senare är alla perenna och kan övervintras i rabatt eller väl skyddad kruka. TIll höger 'Superfine Rainbow Colour Pride'  med perenna penningblad och prydnadsgräs vårälväxing.
  • Jämn vattning är idealet, men vattna först när jorden är upptorkad. Den fullvuxna plantan fordrar ganska mycket vatten.
  • Palettblad blommar med ljusblå blommor på spiror. Nyp bort blomknopparna om du vill får fortsatt flera kraftiga blad. 
  • Vill du istället testa att så egna sorter ska du låta blommorna stå kvar och bilda frön. De gror lätt och vips har du en ny sort! Läs här om hur du lyckas med sådden.
  • På hösten tar du sticklingar av dina favoriter som du övervintrar som vanliga krukväxter. Läs här om våra bästa tips för att lyckas med sticklingen. Då har du kraftiga exemplar att plantera ut till nästa försommar! 
Foto: Annikas naturliga ting
 
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.