Hortensian är med sina maffiga blommor med lång blomningstid och fylliga växtsätt en utmärkt växt i utekrukan.

Med lite olika sorter får du en lång blomningstid.
På nära håll får blommorna också den uppmärksamhet denna eleganta växt förtjänar. I Odlingsråd för hortensia kan du läsa mer om detta spännande släkte och här hittar du vårt trevliga sortiment av hortensior.
Planteringskärl och fina krukor hittar du i vår webbutik.
Planteringskärl och fina krukor hittar du i vår webbutik.
10 tips för hortensia i kruka

Det finns massor av härliga sorter att välja bland för krukodling. De tvåfärgade ger ett livligt intryck.
Det roliga med krukodlade hortensior är den stora mångfalden. Välj och vraka bland alla roliga sorters hortensia, Hydrangea macrophylla. De är tätvuxna och många är nätta till växtsättet vilket passar för utekrukan.
1. Blomningen kommer vanligen på fjolårsskotten, men moderna sortgrupper som 'Endless Summer' och 'Bride' får blommor på både ettårs- och fjolårsskott vilket ger blomning under hela sommaren och in på hösten.
En av hortensians stora fördelar är den långa blomningstiden och det vackra bladverket som pryder hela säsongen.
2. Använd rejäla krukor som rymmer mycket jord. Hortensior är törstiga och tål inte att torka.

Ju större kruka desto mer lättskött. ’Amethyst’ ingår i den så kallade Magical four-serien. De blir ca 80 cm höga och blommorna skiftar färg flera gånger. Snyggt att matcha med vackra perenner som funkior. I artikeln Fyll krukan med perenner hittar du fler tips på kombo-tips.
3. Bottna med ett lager lecakulor för dräneringens skull. Ska krukan stå under bar himmel behöver krukan ha dräneringshål. Använd välgödslad rhododendronjord som har ett lågt pH (surt) och en mullhalt som också hortensior trivs med. Andra året och framöver behövs mer näring, välj näring för surjordsväxter.

Ju lägre pH i jorden, desto blåare färg. Det beror på aluminium som ger den blå nyansen och som inte är tillgängligt för växten vid högre pH.
4. Vattna ofta, gärna med regnvatten som har naturligt lågt pH.
5. Under den kalla årstiden kan du första njuta av din hortensia inomhus. Men vänj den sedan sakta vid utelivet. Var beredd med en fiberduk om sträng kyla eller gassande vårsol hotar.

Många njuter av sin nyköpta hortensia på fönsterbrädan först. Men se upp med vattningen. Stugvärmen torkar snabbt upp bladen som kan behöva en dusch för att höja luftfuktigheten. Läs här om hur du gör en egen luftfuktare för torkkänsliga krukväxter.
6. Hortensior tycker inte om att stå blåsigt, det torkar ut blad och jord. Ett lugnt, halvskuggigt läge är idealet.
7. Många är härdiga och kan leva vidare i trädgården, åtminstone upp till zon 2. I Odlingsråd för hortensia kan du läsa om planteringstips för trädgården.
8. Ställ annars krukan mörkt, svalt och frostfritt över vintern. Läs om Övervintring i kruka här.
8. Ställ annars krukan mörkt, svalt och frostfritt över vintern. Läs om Övervintring i kruka här.
9. Ta fram krukan i mars/april och klipp eventuellt bort veka skott. Ställ hortensian ljust och den grönskar snart på nytt!
10. Matcha med andra, fleråriga växter som också trivs i kruka. I 10 tips för vackra utekrukor hittar du mer inspiration.

Det är läckert att matcha med andra växtslag ton i ton. Här uppifrån murklocka, lavendel och höstaster.
Foto: Karin Elmberg, FCH m fl.