Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Bästa tipsen för odling och uteliv på balkongen

Odling av blommor och lökväxter på balkongen - WH
Odling av blommor och lökväxter på balkongen - WH
 
Även den minsta balkong kan bli till ett extra rum och en prunkande oas att njuta av.
 
Genom att skapa rätt grundförutsättningar för de växter du vill odla och omge dig med på balkongen blir odlandet både enklare och roligare och din balkong blir så frodig och fin som du önskar och har tid med.

Här får du tipsen som gör att du får en frodig och lättskött balkong för många dagars skön avkoppling.
När du planerar för ditt balkongliv tänk igenom vad du vill kunna använda balkongen till och hur mycket tid du har att sköta om växtligheten.

Balkongens läge

Väderstreck

Förutstsättningarna för odling på balkongen är olika beroende av vilket väderstreck den har.
Liksom odling i en trädgård på marken påverkar det lokala klimatet odlingsförutsättningarna. Sol, skugga och vind påverkar inte bara vilka växter som är lämpliga att odla på platsen. Det påverkar också hur mycket och hur ofta växterna behöver vattnas.
 
En balkong i söderläge kan bli väldigt varm. Välj växter som tål värmen. Hjälp dem på traven med olika sätt att skugga och se till att det är enkelt att vattna. Växter i ett sådant läge dricker betydligt mer än på en balkong i läge som ger mer skugga. Fler tips om bevattning längre ner.
 
Balkonger som vätter mot väster och öster har det mest gynsamma läget med en kombination av sol och skugga. Här trivs nästan alla växter.
 
I norrläge kan man också odla många växter. Blomningen blir inte lika riklig som i ett ljusare läge och därmed blir det heller inte så mycket frukt på frukbärande växter som tomat, jordgubbar mfl.
Här passar istället frodiga, gröna växter perfekt att odla. Sallat och bladgrönsaker, doftpelargoner, funkia, murgrön och gröna inomhusväxter gör ditt norrläge till en frodig djungel.

Balkong utan tak

Är balkongen öppen utan tak är växterna mer utsatta för vädrets makter än om du har ett tak över. Då krävs bättre avrinning och dränering i krukorna så att inte växterna drunknar.

Inglasad balkong

Är balkongen inglasad skapas helt andra förutsättningar där den kan utnyttjas under en betydligt längre del av året. Inglasningen gör att man kan börja odla och driva säsongens växter tidigt och man kan odla och skörda långt fram på hösten tack vare det skyddade klimatet tidigt på säsongen.
 
Övervintringen av växter är enklare på en inglasad balkong. 
Följ våra råd om övervintring på balkong (se nedan) så har du de allra bästa förutsättningar att lyckas.
När man odlar på en inglasad balkong i söderläge ställer det extra stora krav på växtval, skuggning och vattning eftersom det kan bli väldigt hett.
 
 

Skuggning och skydd

När solen ligger på och vinden står still blir det snabbt väldigt varmt på en balkong. 
 
Solskydd på balkong med parasoll
 
Skapa skugga med parasoll eller skärmar av olika material.
 
Man kan också placera växter som är mindre värmetåliga i bakgrunden bakom mer värmetåliga växter.
 
Ska du vara bortrest några dagar kan skuggning med en fiberduk minska avdunstningen och därmed bevattningsbehovet precis det lilla extra som behövs.
Fiberduken kommer också till användning på våren när växterna ska vänjas ut och på hösten när du vill förlänga odlingssäsongen några veckor förbi första nattfrosten.

Krukor och odlingskärl

Man kan odla i det mesta på balkongen så länge man kan ordna med god dränering och skydd mot övervattning som rinner ner till grannen eller smutsar ner golvet.
I vårt jättesortiment av Planteringskärl och krukor hittar du många olika sorters krukor, lådor, amplar och odlingssäckar som passar bra för balkongodling.

Balkonglåda

Balkonglåda med pelargoner
 
Balkonglådan som hängs på räcket är en klassiker. I den kan man odla de självklara sommarblommorna, men också ätbara växter och kanske helst av allt; en kombination av de båda.

Balkonglådor finns i olika storlekar och varför inte välja en med självbevattning som håller växterna nöjda en längre tid mellan vattningarna. Välj mellan vårt stora urval blomlådor och balkonglådor.

Odling på hjul

Odlingsvagn på hjul på balkong

Odlingslåda på hjul med handtag som gör den lätt att flytta är perfekt om det är ont om plats eller om man enkelt vill kunna flytta på odlingen. Urban Garden Trolley är inte bara praktisk, den är också snygg och smidig.

Odla på höjden

Odlingsvägg på balkongen
 
Genom att odla på höjden skapas helt nya möjlighet då odlingytan blir många gånger större än om bara den horisontella ytan utnyttjas.
vertikalodling på balkongen
 
Det finns odlingsväggar där det finns plats med mängder av plantor. De kan byggas ut i det oändliga både på höjden och bredden för att anpassas till platsen. 
Förutom på väggen kan de ställas på golvet och till exempel placeras mot balkongräcket eller skapa en liten avdelare om balkongen är stor.

Krukor och lådor

Det finns mängder med krukor och lådor som passar bra för odling på balkongen. Tänk på att jordvolymen är viktig när du ska odla snabbväxande och näringskrävande växter. Ett större kärl är ofta bra också när du odlar fleråriga växter.
Lättviktskrukor i EPP (likt mycket tät frigolit) är inte bara lätta utan har också god isolering mot kyla.
 
Att odla i pallkrage fungerar jättebra också på balkong. Då behöver den bottnas med en duk så att inte jorden rinner ut när man vattnar. Skydd mot överskottsvatten som rinner ut är också nödvändigt.

Amplar

 
Genom att odla i amplar kan utrymmet verkligen utnyttjas till max. Vackra blomsterklot eller ätbara bollar fyllda med kryddor och bär. I artikeln Odla ätbart i ampel får du tips, råd och inspriation. 

Jorden

När man odlar i krukor, lådor och andra begränsade utrymmen är jordens kvalitet extra viktigt. Nästan alltid kan du avläsa på priset vilken kvalitet jorden har.
Billig jord innehåller ofta nedbruten torv som snabbt sjunker ihop, blir kompakt och har en dålig dränering för växternas rötter. En kvalitetsjord  är strukturstabil och ger växternas rötter en bättre miljö samtidigt som den lättare tar upp den näring som tillförs.
 
Självklart är jordförbättring med kompost och gräsklipp också bra vid balkongodling, men kanske inte lika lätt att få tag på som i en trädgård.

Vattning

Genom att göra det enkelt att vattna blir det vattnat så det är bra att hitta en lösning som passar dig och dina växters behov.
 
En bra vattenkanna är grunden och behövs alltid oavsett hur du löser helheten med bevattningen på din balkong.

Växter som odlas i kärl av olika slag behöver passas med vatten betydligt mer än de som odlas direkt i jorden.
Dränering är alltid viktig när man odlar i kruka så att växterna inte står med rötterna i vatten. Ett lager lecakulor i botten av krukan rekommenderas för att bättra på dräneringen så att överskottsvatten lättare rinner ur jorden.
 
Rejäla fat under krukorna och skydd under odlingslådor är ett måste för att fånga upp överskott från bevattningen.
 
TIPS! Läs också artiklen 11 bevattningstips för krukväxter i semestertider där vi samlat tips som förenklare bevattningen när du inte finns hemma.

Minska vattenbehovet

Ett sätt att minska vattingsbehovet är att minska avdunstningen från jorden. Det gör man genom att täcka jorden så att fuktigheten hålls kvar längre än om den lämnas bar. Täcka kan man göra med gräsklipp som vid traditionell täckodling där gräset också avger näring en period. 
Jorden kan också täckas med fina stenar eller täckbark
 
Genom att hålla jorden sval minskar också vattenbehovet. Mörka krukor i tunt material kan behöva skuggas om de står allt för soligt.

Självbevattnande kärl

Självbevattnande kärl
 
Självbevattnande kärl med ett inbyggt vattenförråd i botten av kärlet är väldigt praktiskt. Det finns både krukor och blomlådor med inbyggd självbevattning. 

Man kan också köpa en tillsats som gör om krukan till ett kärl med långtidsbevattning. Mona Tank är ett sådant system.

Droppbevattning

Har du många växter kan ett system med droppbevattning verkligen rekommenderas.
 
irrigatia på balkong med väggodling
 
Det allra bästa är vår solcellsdrivna bevattningslösning Irrigatia där du varken behöver koppla in el, timer eller vatten. Den drivs helt av solen och hämtar sitt vatten från en tunna.
Vi har flera fina tunnor i olika storlekar. För balkongodling har vi tagit fram en mindre trätunna som rymmer 60 liter. Med locket på kan den också användas att ställa en kruka med växter på, som ett extra bord eller avställningsplats.
 
Droppbevattning med vattenmagasin på balkong
 
Alternativet är den traditionella dropbevattningen som dock behöver kopplas till en kran. Ett exempel på en sådan lösning är Flopro droppbevattning för krukor och lådor.
 
Enkelt med väldigt smart är det att vattna med hjälpa av droppmunstycken som skruvas på petflaskor som långsamt avger vatten ner i jorden.
De kan använda både för ordinarie bevattning och för att säkra vattningen om du åker bort några dagar. Ett exempel på sådan bevattning är Droppbevattnare, Little Droppas.

Näring och gödsling

Kvalitetsjorden innehåller näring men efter tre-fyra veckor är den 'uppäten' och växerna behöver gödslas.
 
Liksom alla växter i kruka behöver växterna på balkongen regelbunden näring. De snabbväxande ettåriga växterna behöver mer näring än fleråriga växter som kan nöja sig med halv dos.
 
I vårt sortiment av Näring och gödsling hittar du våra näringar för olika sorters odling och växter.
 
 
ads
 

Växter för balkongodling

Det finns många växter som passar att odla på balkongen. Med en rejält stor kruka med bra jord och rätt skötsel med näring och vatten finns få begränsningar.
Välj växter du gillar och som trivs i det läge din balkong har. 
Kolla in vårt jättesortiment av växter där du hittar allt från fröer till småplantor, buskar, träd, perenner, häckväxter, lökar och knölväxter.

Fleråriga växter

Fleråriga växter som perenner, gräs, klätterväxter, buskar och små träd går utmärkt att odla på balkongen och blir en fin stomme som sedan kan komplettteras med sommarblommor och ettåriga grönsaker. 
Tänk på att välja växter som klarar den växtzon där de ska växa. Läs gärna mer om härdighet hos växter i vår artikel Växtzoner och härdighet.

Exotiska växter

Självklart passar också exotiska växter som citrus, olivträd mfl. perfekt på balkongen. 
I gynnsamma lägen kan de med täckning och skydd övervintra på balkongen. Tips om övervingring hittar du i vår artikel Övervintring av balkongväxter.
Alternativt kan de övervintras inomhus med eller utan växtlampa beroende av rumstemperatur. Flera tips om övervintring av bl.a. citronträd kan du läsa om i artikeln Övervintring av citronträd.

Ettåriga växter

När du väljer ettåriga växter så tänk inte bara på vad man traditionellt odlar på balkongen. Förodla dina växter själv från fröer så blir urvalet nästan oändligt.
 
Persilja och blommor i balkonglåda
 
Genom att mixa ätbart med blommande växter får du inte bara ut maximalt av odlingen. Det blir dessutom snygg och bjuder in pollinerande insekter till balkongen som är både intressanta att studera och som hjälper till med pollinering av tomatplantan och andra växter som ska bilda frukt.
I vår artikel Odla ätbart på balkongen får du mängder med tips på sorter som passar extra bra just för balkongodling.

Lökväxter

LökväXter trivs väldigt bra i kruka och ger fina färgklickar och blomsterglädje redan från tidig vår till sent på hösten. 
 
Dahlior och lökväxter på balkong

Plantera en löklasagne i kruka där flera olika vårblommande lökväxter samplanteras och avlöser varandra med härlig blomning under hela våren. Satsa på några riktigt maffiga dahlior som blommar från sommar till långt in på hösten. 

I vårt sortiment med Lök-& Knölväxter erbjuder vi ett sortiment med många hundra läckra lök- och knölväxter.

Krukväxter på balkongen

Om din balkong har ett läge med vandrande skugga där det inte blir för varmt kommer dina krukväxter att tacka dig om de får stå ute på balkongen när temperaturen håller sig över ca 15 grader.
Klimatet på balkongen är mycket bättre än den torra, och ofta varma lägenheten kan erbjuda under sommaren och krukväxterna kommer att få en härlig boost av att komma ut i det fria en period.

Möblering och inredning

På balkongen får man välja smarta lösningar för att få plats med så mycket som möjligt på en begränsad yta. Hyllor kan användas både för mysiga lyktor, blomkrukor och till praktisk förvaring.
Snygga, stadiga lådor och boxar i olika format kan användas både till förvarig och att sitta på.
 
fågelbad och bi-spa
 
En liten vattensamling är njutbart för både människor, insekter och fåglar. Den behöver inte alls vara stor om platsen är begränsad. Tips på vattenblänk som passar på balkongen kan du läsa om i vår artikel Gör ett bi-spa till törstiga insekter.

Finns det mer utrymme kanske det finns plats för en minidamm som också kan förses med en pump för rofyllt porlande.

Växthus på balkongen

väggväxthus för balkongen
 
Har du en stor balkong kanske det till och med finns plats för ett litet växthus? 
Med ett växthus kan du i ett mindre soligt läge få större skördar av värmeälskade växter som tomater och förlänga odlingssäsongen med flera månader både vår och höst. Dessutom kan växthuset bidra med värdefullt utrymme för vårens frösådder.
 
Vi har flera fina modeller som passar för installation på balkong. Små fristående växthus och växthus för montering mot vägg.

Vinter på balkongen

Kan du se balkongen inifrån lägenheten Kan du göra den trevlig att titta ut på under vinterhalvåret.

Med en stomme av vintergrönska som murgröna, små tallar, bambu och prydnadsgräs behåller balkongen ett intresse också vintertid. 
 
Är tillåtet där du bor kan du satsa på besök av vinterfåglarna genom att sätta upp fågelbord och matare som gör balkongen mer intressant och trivsam.
 
Belysning på balkong med skkymningsrelä
 
Med fin belysning kan man skapa fina ljuseffekter när skymningen faller. Trädgårdsbelysning Straw 1-2-3 har tre skimrande spiror och blir jättefina i en kruka med gräs.

Podd om balkongodling

Lyssna gärna på avsnitt 4 av vår podd Odla på balkongen för ännu fler tips och inspiration.
 

Foto: Linda Andersson, Blomsterfrämjandet, Iverde, Lena Ljungquist m fl.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.