Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Resa med växter, tips och regler

Växter i baksätet på en bil vid resa i England
OBS! Notera att regelverket för införsel av växter är ändrat from 14 december 2019. Lär hur de nya reglerna fungerr här. Tipsen om att packa är dock helt oförändrade!
 
Resor nedpackade i bil på resa
 
Hittar man någon rolig växt när man är på resa är det väldigt kul om man kan ta med den hem. Det kan vara exotiska eller ovanliga växter som är svåra att få tag på hemma, eller något man ramlar över och bara måste ha!
Små sticklingar är oftast inget större problem, men skall man få med sig några krukade plantor kan det bli lite körigt. 
Det är också viktigt att känna till vilka regler som gäller för att ta med växter hem från andra länder och hur man minimerar risken för att man inte får med sig sjukdomar och ohyra hem.

Regler – vad gäller inom och utanför EU

Det är viktigt att känna till vilka regler som gäller för att ta med växter hem från andra länder och hur man minimerar risken för att få med sig sjukdomar och ohyra hem.
Det är tillåtet att transportera växter med jord inom hela EU. För ett fåtal växtslag finns dock krav om att det ska finnas ett så kallat växtpass, här finns en förteckning. För övriga växter finns inga restriktioner för privatpersoner.
Vill man ta med växter hem från ett land utanför EU krävs ofta karantän eller speciellt sk. sundhetscertifikat utfärdat av den lokala motsvarigheten till jordbruksverket.
För fröer däremot finns inga hinder.
Är man osäker vad som gäller ett visst land kan man kontakta Jordbruksverket för information.

Tips för att resa med växter

Emballage

Är man lite växttokig och vet i förväg att man kommer ta hem mycket växter kan det vara en bra idé att införskaffa en bra låda inför transporten.
Laxlådor i frigolit från den lokala livsmedelsaffären är helt suveränt bra för detta ändamål.
De väger nästan ingenting, men rymmer mycket, är stabila, tåliga och motstår temperatursvängningar bra.
Frigolitlådan passar bra både för bil-/busstransport och för incheckning på flyg.
 
Frigolitlådor för packning av många växter på flygResa med växter i bil
 
Skall man bara ta med en enstaka planta är det enklast att ta den i handbagaget i en petflaska. Man kan peta ner en orotad stickling med lite fuktat papper runt stjälken i en flaska eller skapar man flaskan 1/3 från toppen och använda överdelen som lock. Då får man plats med fler plantor i samma flaska och kan lufta och sköta om dem under resan om det tar några dagar innan hemkomsten.
 
För att kunna packa flera växter tillsammans så de tar så lite plats som möjligt behövs lite packmaterial:
  • Tidningspapper
  • Plastpåsar i storlek som passar för rotklumpen är jättebra att packa med.
  • Vanlig tejp
  • Packtejp för att försluta frigolitlådan behövs också.
  • Packa också med en sax eller kniv för att skära/klippa av tejp och plantor som är för stora
 

Inspektera växterna

Innan du bestämmer dig för att ta med växten hem är det viktigt att kontrollera den noga efter tecken på ohyra eller andra skadegörare.
Kontrollera bladen noga på över- och undersida, bladskaft, stammar och knoppar.
Om plantan sitter i en kruka måste man också kontrollera rotklumpen noga så att inga rotlöss eller andra skadegörare finns där.
 
Tyvärr måste man räkna med att det kan finns sjuka eller angripna plantor även hos de mest välrenommerade plantskolorna. Vid minsta misstanke om att något inte står rätt till – avstå! Det är knappast värt risken att smitta ner växter man har därhemma. Däremot kan man rädda en växt som till exempel visar sig har rotlöss genom att klippa sticklingar av den och ta med hem för att rota.
En sådan inspektion bör man egentligen alltid göra när man skaffar nya växter även på hemmaplan.

Så här packar man växter

Självklart skall man packa ner växterna så nära avresan som möjligt, men ofta klarar de mer än man tror. Några dagar nedpackade på rätt sätt brukar inte vara något problem alls.
Vattna bara om växten är mycket torr annars är det bättre att låta bli om inte resa kommer att ta väldigt lång tid.
Är jordklumpen mycket blöt finns risk att fukt sprider sig bland växterna vilket inte är så bra. Dessutom blir den då mycket tyngre vilket kan göra att omgivande växter kommer i kläm och ska man flyga kan det vara bra med så låg vikt som möljilgt. Bättre då med måttligt fuktig jordklump.

Packa krukade växter

Hos krukade växter tar man bort krukan, och om jordklumpen är tung, eller om det kommer bli trångt kan man försiktigt avlägsna lös jord från rotklumpen.
Anledningen till att krukan ska bort är dels att den har vassa kanter som kan mosa andra växter som packas tillsammans och dels för att man gärna vill minska volymen på vad som ska packas.
Stoppa in rotklumpen i en plastpåse och knyt om eller tejpa ihop plastpåsen så att rotklumpen stängs in.
Man skall undvika att packa in bladverket i plast eftersom det lätt blir fuktigt. Fukt och mörker är en dålig kombination.

Packa sticklingar

Vira några varv fuktat hushållspapper nedtill på sticklingarna och stick den nedre delen i en liten plastpåse som man försluter genom att vira tejp eller knyta försiktigt strax ovanför det fuktiga pappret.
Bladsticklingar, som till exempel saintpaulia och kaktusar kan man lägga i en plastpåse som man blåser lite luft i och försluter utan fuktigt papper.
 
Om det dröjer flera dagar innan sticklingen kommer i jord är det bättre att sätta dem i fuktat hushållspapper i en plastflaska. Då kan den stå upp, vattnas och kanske få ljus då och då. Skär flaskan 1/3 från toppen, ställ ner sticklingen och trä överdelen över underdelen med några centimeters marginal.
Lufta då och då genom att ta bort överdelen. När det är dags att packa är det bara att lägga ner flaskan som den är i bagaget.
 
Frakt av sticklingar i PET-flaska

Packa många växter tillsammans

Ska man packa flera sticklingar eller krukade växter tillsammans virar man in dem i tidningspapper för att skydda mot stötar och fyller vid behov ut med mer tidningspapper så att växterna inte åker omkring i bagaget. Det är mycket bättre att de ligger tätt tillsammans än att de mosas av stötar under transporten. Det går att packa mycket tätt utan att växterna tar skada.
 

Film som visar hur man packar växter inför flygresa

 

Vid hemkomsten

Plantorna skall packas upp så snart som möjligt. Hinner man inte plantera dem omgående bör man i varje fall plocka upp dem ur bagaget och ställa dem i dagsljus.
Plantera krukade plantor i krukor av samma storlek de suttit i tidigare. Även växter som skall planteras i trädgården kan må bra av att vänja sig vid det nya klimatet i en kruka några veckor, det beror på hur känslig växten är.
Medhavda sticklingar sätter man i såjord i ett miniväxthus så snart som möjligt.
Tänk på att hålla de nykomna växterna åtskilda från de redan befintliga plantorna i några veckor för att förhindra spridning av eventuella skadegörare som kanske inte visar sig förrän efter hemkomsten.

Resa med fröer

Fröer är aldrig något problem att transportera, men ibland hittar man fröer utan att ha något att ta dem i.
Lösningen på problemet är en superenkel fröpåse man viker ihop från ett fyrkantigt papper utan behov av tejp eller klister. Kniper det kan man ta det papper som finns till hands. En biljett, en broschyr, eller kanske ett kvitto.
 
Steg-för-steg beskrvining hur man viker ett frökuvert
 
Resa med stora växter i buss
Vi har det bra, vi här back i bussen!
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.