15% på ett köp för medlemmar*
Fakta & Råd

Odlingsråd för ramslök

blommande ramslök i trädgård
Ramslök är Sveriges svar på Medelhavsländernas vitlök. Men förutom den fina smaken har denna trevliga växt så många andra odlingsfördelar. Det är nämligen en mycket lättodlad och vacker marktäckande lökväxt. Under våren håller den effektivt rådjur och gnagare på avstånd.
Antingen kan du så ramslök, eller sätta ramslökar som vi säljer i säsong under hösten.

Fakta om ramslök

Svenskt namn: ramslök
 
Vetenskapligt namn: Allium ursinum, familjen backlöksväxter, Alliaceae

Botanik: En flerårig, perenn lökväxt som är vildväxande i Europa, här i Sverige i Götaland, framför allt Gotland, Blekinge och Skåne. 
 
Blommande ramslök i bokskog på Österlen
Hela bokskogen doftar vitlök när ramslöken blommar på skånska Österlen.

Växer i mullrik, fukthållande lövskogsmark. Breda blad skjuter upp under våren som brer ut sig till martäckande mattor när ramslöken etablerat sig. OBS! Förväxla dem inte i det vilda med de giftiga liljekonvaljbladen som ser snarlika ut!
 
Blommor av ramslök
De söta ramslöksblommorna är ätliga med en tydlig vitlökssmak. Låt några blommor stå kvar och fröa av sig.

Senare i maj kommer blomstänglar med små vita, stjärnformade blommor i bollformade kluster. I juni vissnar plantan och lökens sommarvila inträder.

Svårighetsgrad: lätt

Utvecklingstid: Från sådd till att börja skörda av bladen ett odlingsår. Från smålökar som sätts under sommar och höst kan man skörda försiktigt redan våren därpå.

Kan förodlas: Ja. Frösådd inomhus eller i växthus under vårvintern för utplantering senare på våren.

Läge: Trivs i halvskuggan i silande ljus under träd, buskar eller i en skuggig rabatt. Kan också odlas i pallkrage eller stora utekrukor tillsammans med andra växter som tar över under sommaren.

Såtid: mars-maj, aug-okt

Sådjup: ca 0.5 cm

Groningstemperatur: från 4 grader

Sättning av lökar: från juni-oktober

Planteringsdjup: tre gånger så djupt som lökens höjd

Plantavstånd: ca 5 cm mellan frön, ca 15 cm mellan plantor eller lökar

Näring/jord: Trivs bäst i lucker, mullrik och vårfuktig jord. Behöver ett högt pH för att trivas bra, kalka om jorden är sur eller mycket torvrik. 

Vatten: Trivs i vårfuktig jord, klarar torka under sommaren då löken är i vila.

Ohyra/sjukdomar: Problemfri. Håller rådjur och gnagare på avstånd under våren när den är i tillväxt.


Skörd och användning av ramslök

Skörd: Man skördar av bladen efter hand genom att knipsa av dem längst ner. Kontinuerligt kommer flera blad efter hand.
 
Användning:  Till alla rätter där man önskar vitlökssmak. Hela plantan kan användas. Dock försvinner vitlökssmaken vid upphettning. Vid varm matlagning tillsättes därför ramslöken vid slutet av tillagningen för bibehållen smak och färg. 
 
RAmslökspesto av hemodlade ramslök
Ramslökspesto mixar man snabbt ihop med mild rapsolja, nötter och västerbottensost. Smaka av med svartpeppar och örtsalt.

Ramslökspesto är en delikatess, liksom potatissallad med ramslök. Eller gör ett gott ramslökssmör
Också de vackra blommorna är ätbara och fina att strössla i sallader av alla slag. Färska frökapslar kan blandas med salt och läggas i olja/vinäger blandning till ramslökskapris.
Ramslök är också en medicinalväxt som kom till Sverige via klostren på 1200-talet. Växten är rik på svavel som har en stark antibakteriell verkan och har använts som naturligt antibiotikum.

Lagring/förvaring: Överskottet kan klippas och frysas in för självförsörjning året om. Bladen kan också torkas mörkt och smulas ihop med salt till ett gott bordssalt.
 
 

Fem odlingsråd för ramslök

Ramslök odlad i trädgård
När ramslöken väl etablerat sig i trädgården bildar den en marktäckande matta under vårmånaderna. Snyggt och praktiskt under träd och höga buskage.
  1. Enklast och vackrast odlas ramslök som undervegetation till buskar, träd eller höga perenner. Odla i mullrik jord med högt pH. Kalka om jorden har lågt pH, vilket är vanligt för torvrika jordar. 
  2. Förodla inomhus under tidiga våren genom att så frön i brätten. Då tjänar man lite tid jämfört med direktsådd utomhus. Använd en mullrik såjord. Man får då en välrotad liten planta att plantera ut senare under våren. 
  3. Så annars direkt på odlingsplatsen, man kan så tidigt då fröet gror vid lägst fyra grader. Så med ca 5 cm avstånd. 
  4. Smålökar sätts under sommaren och hösten.
  5. Ramslök självsår sig gärna friskt och sprider sig också med underjordiska utlöpare.
Foto: Karin Elmberg m fl.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.