Midsommar-REA - Upp till 50% på utvalt!
Fakta & Råd

Skörda och lagra pumpa

Lagring av pumpor och squash - LS
Pumporna är de häftigaste köksväxterna vi kan odla. Maffiga, läckra utomjordingar med stor variation i form och smak. Nedan beskrivs hur de ska tas om hand på bästa sätt, beroende på vilken slags pumpa du odlat. 
I vårt frösortiment med pumpa och squash hittar du allt från minipumpor till jättebamsar.

Skörda pumpa och kalebass

Skörd av pumpor på hösten - AS
 
 
 • Låt frukterna mogna kvar så länge som möjligt. Ju längre de fått mogna, desto bättre hållbarhet och godare fruktkött. Skaftet ska ha hårdnat, det brukar vara lagom att skörda precis före första lätta frosten. Frost försämrar hållbarheten kraftigt. Använd en fiberduk för att skynda på eftermognaden och skydda från köldgrader. En långvarig köldperiod med flera minusgrader klarar inte pumpor, då ruttnar de snabbt. 
 • Klipp av grönsaksfrukterna med skaftet i behåll.
 • Hantera dem försiktigt, de är känsliga för stötar.
 • Skaftet kan vara en inkörsport för mögelsvampar. Torka frukten kring skaftfästet med en trasa fuktad med Atamon.

Lagra pumpa och kalebass

 • Låt dem eftermogna och torka på en torr, sval plats några veckor. 10-20 grader är idealet. Nu hårdnar skalet och gör frukterna tåliga.
 • Små pumpor håller flera månader i en temperatur på 5-20 grader. De är främst till prydnad, men det finns också mycket goda småpumpor.
 • Stora pumpor har sämre lagringsduglighet, de håller några månader. Det är dessa som används till halloween och vars kött är gott i paj, soppa, grytor och gratänger. Fröna är goda att rosta i ugnen.
 

 

Lagra vinterpumpa

Lagring av olika jättepumpor, vintersquash - LS
Vinterpumporna är kökslandets formskönaste frukter. De kan se mycket olika ut, gråblå 'Blue Ballet' som jag håller i vänsterarmen väger fem-sju kilo. Den stående ljusgula bönformade myskpumpan är en typis butternut-sort.

Det här gänget ska tåla att lagras över hela vintern, tack vare sitt tjocka, hårda skal. Köttet är läckert smörigt och vackert orange. Smaken påminner om sötpotatis. Det är mycket nyttigt, rikt på karotenoider, vitaminer och mineraler. 
Hit hör jättepumporna, sorter av främst Cucurbita maxima men också några av C. pepo. De kallas också vintersquash efter det engelska namnet. Till myskpumporna, Cucurbita moschata, hör de populära butternut-sorterna. Fikonbladspumpan, Cucurbita ficifolia, får vackra frukter som kan lagras ett helt år.
 
 • Torka frukterna varmt direkt inomhus för att få ett riktigt hårt skal. 24-30 grader i ca 10 dagar på en luftig plats. Använd gärna  för att skynda på torkningen.
 • Efter denna torkning kan de lagras i 12-22 grader under hela vintern. 
 

Lagra flaskkurbits 

Kalebass, flaskkurbits - AS
Välsvarvade flaskkurbitsar är inte bara snygga, de är användbara till kärl, lyktor, musikinstrument  och mycket mer.

Flaskkurbits (kallas också kalebass) används bara som prydnad och har odlats i tusentals år till vackra bruksföremål som skålar och vattenbehållare. Här kan du läsa om hur man gör fina bruksföremål av flaskkurbits.
 
 • Häng frukterna att torka luftigt, 15-25 grader, i några månader. Skalet kan sedan poleras med vax för en fin lyster. 
 • Om kalebassen ska användas som kärl och vara öppen i en änden, skär av ”locket” i skaftänden så torkar den snabbare.
 • Vill du bevara kalebassen hel kan torkningen ta ytterligare några månader. Behandla skalet med en trasa fuktad med atamon eller ättiksprit som hindrar mögel. 
 • Vill du använda kalebassen till skålar, fågelmatare eller andra prydnadsföremål behöver det yttersta skalet gnuggas bort med stålull och vatten blandat med såpa. Torka därefter någon timme och polera sedan med vax och trasa. 
 
ads
 
 
 
Foto: Linda Sandström m fl.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.