Varukorgen är tom
top.info.shopping_cart
0
0.00 kr
Till Kassan
banner
Navigering
Kundtjänst tel:08-22 50 80
Öppettider: måndag-fredag 9-16
Epost: kundtjanst@wexthuset.com
Fakta & Råd / Växter / Köksväxter

Vad är det för skillnad på olika slags ärter?

Skillnad på sockerärta och brytärta
Sockerärt med vita blommor
Sockerärtan har platta baljor och skördas när baljan är långsträckt och fastpänd, men innan ärterna börjar svälla. Brytärtan är en vidareförädling av sockerärtan med en bulligare, matigare balja.
 
Ärterna, Pisum sativum, är gamla svenska kulturväxter. De är lättodlade och ger rikliga skördar som kan frysas in. Här reder vi ut vad som skiljer de olika ärterna åt. Odlingsråd om ärter hittar du här.
 

Skillnad på olika slags ärter

Sockerärta: Platta baljor som kan ätas färska, blixtsnabbt förvällda eller stekta i wok. Söt och krispig.
 
Brytärta, salladsärta: En förädlad form av sockerärta. Baljan är bullligare och mera matig, varför skörden blir större. Namn efter att det hörs ett knäckande ljud när baljan bryts av. Behöver en snabb förvällning eller stekning på ca 30 sekunder. Kallas på engelska sugar snap, i Frankrike kallas sockerärta och brytärta passande för mangetout, 'ät allt'. 
 
Spritärta och märgärta
Spritärtan känner du igen från fryspåsen, klassikern till wienerschnitzel. Märgärtan används på samma vis men är lite buckliga i formen och med ännu sötare smak.
 
 
Spritärta: Den klassiska gröna ärtan i frysdisken. Runda, mjälla ärter som behöver plockas ur baljan, "spritas". Ska ätas dagsfärska eller frysas in lätt förvälllda. Skördas när baljorna är fullt utvecklade.
 
Märgärta: Samma användningsområde och odlingsform som spritärtan, men ärterna är lite buckliga i formen och sötare. Behöver mer värme för att utvecklas väl. 
 
Kokärta: Den torra, gula ärtan som hamnar i ärtsoppan. Skördas när baljorna börjar vissna. Ärtorna pillas ur, torkas och förvaras i rumstemperatur. Många gamla svenska kultursorter som gråärt och blåärt.
 
Kikärta: Tillhör ett annan släkte, Cicer arietinum. Kallas också garbanzoböna. Behöver mycket värme för att kunna odlas och utvecklas optimalt. Hör till en av världens mest odlade grödor och är huvudingrediens i hummus och falafel. 
Odlingstips och inspiration
Kommentarer ()

Tips på artiklar

Fler artiklar ˅
  KundtjänstKundtjänst
  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  Logga in
  x
  Logga in för att handla som återförsäljare
  Glömt lösenord
  x
  Har du glömt ditt lösenord? Ange den epostadressen som du har registrerat kontot med. Vi skickar sedan ett nytt lösenord till din epostadress.
  Skicka

  Vi kontaktar dig inom kort. Du är alltid välkommen att ringa 08-225080 eller mejla sales@wexthuset.com