Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Odlingsråd för physalis

Kapkrusbär physalis
Physalisbär
Det orangegula kapkrusbäret är en läcker munsbit, inbäddad i prassligt omslagspapper.
 
Physalis hör till de mest exotiska bär vi kan odla här i norr. Släktet innehåller flera läckra bär, som kapkrusbär, tomatillo och gyllenbär. Physalissmaken är sötsyrlig och frisk med drag åt ananas. Det är lite pyssel med odlingen, men det är det värt om du har ett uterum. Busken har lång utvecklingstid och odlas som släktingen tomat. De vackra bären med sitt prassliga skyddspapper är naturliga konstverk.

Fakta om physalis

Svenskt namn: physalis, kapkrusbär, guldbär, gyllenbär, tomatillo.
Vetenskapligt namn: Physalis grisea (gyllenbär), P. peruviana (kapkrusbär), P. philadelphica (tomatillo).
Sorter: Det finns flera olika arter av Physalis som är snarlika. Kapkrusbär är egentligen flerårig medan gyllenbär är ettårig och blir lite mindre i växtsättet. Gyllenbäret har håriga blad och mindre blommor och bär. En annan trevlig art är tomatillon som är mer storvuxen och får större bär som används i den fruktiga salsan.
 
Tomatillo physalis
Tomatillo mognar tidigare än sina physalissystrar och är användbar i många härliga sommarrätter som gazpacho och salsa.
 
Botanik: Tillhör lyktörtssläktet, Physalis och familjen potatisväxter, Solanaceae. Växer vild i Sydamerikas bergstrakter i Anderna. Det vetenskapliga namnet peruviana betyder från Peru. Kapkrusbär berättar att växten odlades kring sydafrikanska Godahoppsudden vid början av 1800-talet. Bäret omsluts av et papperstunnt, uppblåst foder, precis som den nära släktingen prydnadsväxten japansk lykta, P. alkegengi.
Svårighetsgrad: Medel/svår.
 
Blomma och bär med foder av kapkrusbär Physalis peruviana
Blommorna är vackra och påminner om potatisblomman. BIld th: Det uppsvällda fodret utvecklas tidigt och har ett stort skönhetsvärde, som den närbesläktatde krukväxten japansk lykta som får orange foder.

Läge: Trivs på en varm, ljus plats. På grund av bärens långa utvecklingstid behövs en varm, lång säsong för att de ska hinna utvecklas. Därför är växthus eller uterum säkrast för att hinna få fin skörd. 
Såtid: Sås i mars-april, eller tidigare under växtbelysning.
Sådjup: 1 cm.
Näring/jord: Näringsrik, mullrik jord.
Vatten: God tillgång till vatten ger en kraftigare planta och snabbare utveckling av bären. Plantan blir också mindre mottaglig för ohyra. 
Övrigt: Odlas som tomat, enklast i kruka. Kapkrusbär kan övervintra på en frostfri, ljus plats.
Ohyra/sjukdomar: Bladlöss och spinnkvalster kan angripa physalis. Kolla plantan ofta och spruta med hemmagjort växtskyddsmedel om olyckan är framme. Se receptet i artikeln Beredskap mot ohyra. Eller använd biologisk bekämpning.
Användning: De goda bären äts färska och är dekorativa på bakverk och smörgåstårta. 
Tomatillons stora, gröna frukter skördas när det papperslika höljet delar på sig och frukten svällt färdigt. Den kan ätas både rå och tillagad, som tomat. Den är huvudingrediens i många härliga rätter som gazpacho, salsa och guacamole.
Physalis är rika på C-vitamin och karoten, en viktig antioxidant.
 
 

Lagring och förvaring av physalis

Bären behöver en lång varm sensommarperiod för att hinna mogna. Ställ krukan på en varm plats. Skörda när bären är riktigt orange. De är sedan hållbara flera månader i kylskåp men håller smaken bättre om de förvaras i rumstemperatur, där de håller sig någon månad. Precis som tomat ska tomatillo förvaras i rumstemperatur där den är hållbar i flera månader.

Odling av physalis

Frösådd av physalis

Physalisfröna kan bredsås i fuktig mullrik såjord på 1 cm djup. När plantorna utvecklat några karaktärsblad är det dags att skola om till egna krukor. Här hittar du steg-för-steg-beskrivning hur du lyckas med frösådden.

Se vårt stora utbud av odlingstillbehör. Där hittar du alla tillbehör du behöver för att börja så och förodla.

Physalis har samma skötselbehov som den nära släktingen tomat. Så i mindre kruka under våren och skola om plantorna när de fått några karaktärsblad och rotat sig. Du hittar en tydlig beskrivening med steg-för-steg förklaring om frösådd av physalis här.
Physalis utvecklas bäst i rejäl kruka. Se till att krukan har hål i botten och bottna med ett rejält lager lecakulor för god dränering. Eftersom kulturtiden är lång behövs näringsrik jord och gärna tillskottsgödsling från och med juli månad.
Tomatillo utvecklas snabbare än övriga physalis med körd från slutet av juli. Kapkrusbär har ett mer yvigt växtsätt och kan behöva beskäras om det är ont om plats och om plantan ska övervintras. Beskär ovanför ett blad några decimeter in på stjälken. Plantorna ska inte tjuvas som tomater.

Övervintring av physalis

Övervintring av kapkrusbär Physalis peruviana i kruka
Kapkrusbäret är flerårigt och blir ett vackert fönsterträd med sin skira grönska.

Det är en stor fördel om man kan övervintra kapkrusbären.  Man vinner flera månader i utvecklingstid, redan på vårkanten står det lilla trädet i full blom. En ljus, sval plats är idealet. Vid placering i lite varmare temperaturer och i rumstemperatur behöver den tillskottsljus från en växtlampa för att må bra.

Foto: Hedda Sievers, Lena Ljungquist m fl.

Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2023 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.