Midsommar-REA - Upp till 50% på utvalt!
Fakta & Råd

Odlingsråd för physalis

Kapkrusbär physalis
Physalisbär
 
Physalis hör till de mest exotiska bär vi kan odla här i norr. Släktet innehåller flera läckra bär, som kapkrusbär, tomatillo och gyllenbär
 
Physalis har en sötsyrlig och frisk smak som kan vara lite nötig med drag åt ananas. Physalis har relativt lång utvecklingstid och odlas till stor del som släktingen tomat. 

Fakta om physalis

Svenskt namn: physalis, kapkrusbär, guldbär, gyllenbär, tomatillo.
Vetenskapligt namn: Physalis grisea (gyllenbär), P. peruviana (kapkrusbär), P. philadelphica (tomatillo).

Sorter: Det finns flera olika arter av Physalis som är snarlika. Kapkrusbär är egentligen flerårig medan gyllenbär är ettårig och blir lite mindre i växtsättet. Gyllenbäret har håriga blad och mindre blommor och bär. En annan trevlig art är tomatillon som är mer storvuxen och får större bär som används i den fruktiga salsan.
 
Tomatillo physalis
Tomatillo mognar tidigare än sina physalis och är användbar i många härliga sommarrätter som gazpacho och salsa.
 
Botanik: Tillhör lyktörtssläktet, Physalis och familjen potatisväxter, Solanaceae. Växer vild i Sydamerikas bergstrakter i Anderna. Det vetenskapliga namnet peruviana betyder från Peru. Kapkrusbär berättar att växten odlades kring sydafrikanska Godahoppsudden vid början av 1800-talet. Bäret omsluts av et papperstunnt, uppblåst foder, precis som den nära släktingen prydnadsväxten japansk lykta, P. alkegengi.
Svårighetsgrad: Medel
 
Blomma och bär med foder av kapkrusbär Physalis peruviana
Man kan tydligt se likheten hos det uppsvällda fodret med den närbesläktatde växten japansk lykta som får orange foder.

Läge: Trivs på en varm, ljus plats. På grund av bärens långa utvecklingstid behövs en varm, lång säsong för att de ska hinna utvecklas. Därför är växthus eller uterum säkrast för att hinna få fin skörd. 
Såtid: Sås i mars-april, eller tidigare under växtbelysning.
Sådjup: 1 cm.
Näring/jord: Näringsrik, mullrik jord.
Vatten: God tillgång till vatten ger en kraftigare planta och snabbare utveckling av bären. Plantan blir också mindre mottaglig för ohyra. 
Övrigt: Odlas som tomat, enklast i kruka. Kapkrusbär kan övervintra på en frostfri, ljus plats.
Ohyra/sjukdomar: Bladlöss och spinnkvalster kan angripa physalis. Kolla plantan ofta och spruta med hemmagjort växtskyddsmedel om olyckan är framme. Se receptet i artikeln Beredskap mot ohyra. Eller använd biologisk bekämpning.
Användning: De goda bären äts färska och är dekorativa på bakverk och smörgåstårta. 
Tomatillons stora, gröna frukter skördas när det papperslika höljet delar på sig och frukten svällt färdigt. Den kan ätas både rå och tillagad, som tomat. Den är huvudingrediens i många härliga rätter som gazpacho, salsa och guacamole.
Physalis är rika på C-vitamin och karoten, en viktig antioxidant.
 
 

Lagring och förvaring av physalis

Bären behöver en lång varm sensommarperiod för att hinna mogna. Ställ krukan på en varm plats. Skörda när bären är riktigt orange. De är sedan hållbara flera månader i kylskåp men håller smaken bättre om de förvaras i rumstemperatur, där de håller sig någon månad. Precis som tomat ska tomatillo förvaras i rumstemperatur där den är hållbar i flera månader.

Odling av physalis

Frösådd av physalis


Physalis frösås på vårvinter eller vår för skörd under sommar till sensommar. Du hittar en tydlig beskrivening med steg-för-steg förklaring om frösådd av physalis här.

 

Se vårt stora utbud av odlingstillbehör. Där hittar du alla tillbehör du behöver för att börja så och förodla.

Odlingsråd physalis

Physalis utvecklas bäst i rejäl kruka. Se till att krukan har hål i botten och bottna med ett rejält lager lecakulor för god dränering. Eftersom kulturtiden är lång behövs näringsrik jord och gärna tillskottsgödsling från och med juli månad.


Tomatillo utvecklas snabbare än övriga physalis med körd från slutet av juli. Kapkrusbär har ett mer yvigt växtsätt och kan behöva beskäras om det är ont om plats och om plantan ska övervintras.

 

Beskär ovanför ett blad några decimeter in på stjälken. Plantorna ska inte tjuvas som tomater.

Övervintring av physalis

Övervintring av kapkrusbär Physalis peruviana i kruka

 

Det är relativt enkelt att övervintra plantan samtidigt som man då också vinner flera månader i utvecklingstid. Redan på vårkanten kan det lilla trädet stå i full blom. 

 

En ljus, sval plats för övervintring är idealet. Vid placering i lite varmare temperaturer och i rumstemperatur behöver den tillskottsljus från en växtlampa för att må bra. Läs mer om övervintring av växter.

 

Foto: Hedda Sievers, Lena Ljungquist m fl.

Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.