Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Övervintring av basilika

Basilika odlad inomhus under växtlampa
Basilika växer och trivs under varma förhållanden och har inte en chans att överleva vintern utomhus.
 
Basilika odlad i kruka utomhus
 
Har man en fin planta som odlats ute under sommaren i kruka, på friland eller i pallkrage känns ju det lite trist att bara låta den stå där och frysa ihjäl, men det finns alterantiv:
  • Flytta in basilikan och odla inomhus
  • Odla basilikan vidare inomhus från sticklingar
  • Skörda och ta tillvara bladen.
Inte blir det sämre av att du faktiskt kan göra alla tre samtidigt.

Övervintra basilika inomhus

Visst kan du odla en fin basilikaplanta vidare inomhus under vintern. Eftersom den inte trivs när det blir kyligt ute behöver den komma in när temperaturen regelbundet börjar ligga under ca 15 grader.
För att den ska trivas inomhus vintertid behöver den stå under en växtlampa. Det finns många små och smidiga lampor särskilt avsedda för odling att använda. Du hittar ett stort urval av växtlampor för odling och frösådd i webbutiken. 
 
Basilika odlad under växtlampa
 
Lampan ska hänga så nära som ca 20 cm över plantan för bra resultat även om den står i ett fönster. Vintertid är det som bekant inte så många ljusa timmar och många av dem är mörka och grå så dagsljuset räcker tyvärr inte. Självklart kan du odla din basilika också mitt inne i ett rum när du ger den tillskottsljus. 
 
Skölj gärna av plantan och rensa bort fula blad och kvistar som kan härbärgera ohyra eller skadegörare som mögelsvampar och liknade.
I det torra och varma klimat som det är i ett bostadsrum torkar jorden ut relativt fort. Basilikan skvallrar snabbt om den får för lite vatten. Håll den väl vattnad utan att övervattna. Vattna med näring en gång i veckan så får du en fin och frodig planta. Formulex är perfekt för gödning av basilika.
En fin dusch då och då minskar risk för spinn och annan ohyra och håller plantan i god kondition.
 
Fler odlingsråd för basilika hittar du här.

Övervintra basilika med sticklingar

Sticklingar av basilika
 
Basilikan blir med tiden förvedad och tappar stinget oavsett om den odlas varmt hela tiden eller ej och blir bäst om den förnyas regelbundet.
Enklaste viset att göra det på är genom att klippa toppar av den och sätta som sticklingar för att få nya fräscha plantor. Basilika är väldigt lätt att föröka med sticklingar.
Läs här om hur du tar stickling av basilika.

Skörda basilika

 
 
När man flyttar in basilikan är det en bra idé att toppa den både för att ta sticklingar men också för att den ska förgrena sig och föryngras.
Om man av någon anledning inte kan ta tillvara bladen direkt när den skördas finns det flera olika sätta att spara dem på:
 
Skörd av basilikablad

Torka basilika

Lägg ut hela blad på en örttork och låt torka helt. Förvara bladen torrt så hela som möljigt för att behålla så mycket av smaken som möjligt.

Basilika i olja

Tätt packade ca. 0,5 dl sköljda och helt torra basilikablad blandas med 2 dl olivolja i önskad kvalitet.
Värm blandningen i vattenbad utan att det kokar i ca 40 minuter. Sila bort basilikan, låt svalna och häll på flaska som försluts väl. Kan sparas i ca 1 år.

Spara basilika i frysen

Basilikablad kan frysas hela för att använda i olika rätter. Fryst håller den kvar mycket av smaken och kan användas för kryddning av olika såser och till pesto såklart. Frys i lagom stora "portionsförpackningar".

Frösådd av basilika

Basilika är ju också väldigt enkel att fröså. Vintertid behövs det då en växtlampa.
Är du sugen på att prova fröså basilika så hittar du många olika sorters frö till basilika i vårt sortiment av kryddväxter och örter på hemsidan.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.