Fri frakt över 599 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Timjan - Odling och fakta

Blomma timjan kryddört

Fakta om timjan

Timjan odlad i balkonglåda
Timjan, här kryddtimjan, T. vulgaris, har små odlingskrav och stormtrivs i utekruka eller balkonglåda. De små bladen är vintergröna och pryder året om.
 

Få kryddörter är så användbara i köket som timjan. Färska skott har en mild smak och är vackra att dekorera med. Torkad timjan är mer intensiv. Timjan är en lättodlad, sympatisk växt med många spännande arter och sorter. Flera är också vackra, marktäckande perenner.

ads
Svenskt namn: Timjan, backtimjan, citrontimjan, gråtimjan, kryddtimjan m fl.

Vetenskapligt namn: Thymus vulgaris (vanlig kryddtimjan), T. serpiphyllum (backtimjan), T. x citriodorus (citrontimjan), T. pseudolanuginosus (gråtimjan) m fl.

Familj: Lamiaceae, kransblommiga eller läppblommiga växter.

Sorter: Klassisk kryddtimjan, Thymus vulgaris, räcker långt som standardsort. Men det finns så många flera vackra arter och sorter med spännande karaktär.
 
Citrontimjan gulbrokig
Citrontimjan är perfekt till fiskrätter och har vackra, gulkantade blad.
 
Citrontimjan Silver Queen
Citrontimjan 'Silver Queen' lyser upp med vita bladkanter. Fantastisk citronsmak.
 
Apelsintimjan
Apelsintimjan 'Fragrantissimus' hör till citrontimjan-arten. Härlig doft och söta, vita blommor. Kompakt växtsätt.
 
Gråbladig timjan
Gråbladig timjan 'English Winter' är en gammal, klassisk sort.
 
Gråtimjan
Gråtimjan har söta, håriga små blad. En utsökt marktäckare!
 
Backtimjan
Backtimjan är vildväxande på många håll upp till mellersta Sverige. En härlig marktäckare med rotslående stjälkar som trivs på magra marker.
Botanik: Perenn, flerårig, låg halvbuske med ursprung i Europas och Asiens öppna, torra, kalkrika marker. Släktet rymmer 350 arter! Två är vildväxande i Sverige, backtimjan och stortimjan. 
 
Pollenrik timjanblomma med bi
Den söta blomman är rik på nektar och en viktig pollenväxt.
 
Blomman sitter på raka, höga stjälkar i kluster. Den är tvåläppig i rosa, lila eller vitt och en omtyckt pollenlämnare. 
Bladen är rika på eteriska oljor, framför allt tymol, vilket bidrar till att det är en frisk växt som inte angrips av varken insekter eller svampsjukdomar.
 
Vildväxande timjan på Balkans magra kullar.
Vildväxande timjan på Veronas magra kullar.
 
Växttyp: Flerårig, halvförvedad och vintegrön kryddbuske.
Härdighet: Zon 2-6 beroende på sort. 
Svårighetsgrad: Lätt.
Höjd: 3-40 cm 
Blomfärg: Vit, rosa, lila.
Jordmån: Genomsläpplig, kalkrik, gärna med inblandning av sand eller grus.
Näring: Trivs med kalk, men annars måttligt näringskrävande. För mycket näring ger lös tillväxt med mindre smak och sämre övervintringsförmåga.
Vattning: Torktålig.
Förodlas: Ja, sås inomhus.
Läge: Sol.
Odlingsplats: Kryddland, rabatt, utekruka, stenparti, murar, odlingslåda. Gärna en upphöjd bädd så att överskottsvatten kan dräneras bort. Även för odling i hydrokultur inomhus, eller på fönstesrbrädan med växtlampa året om.
 
Timjan odlad på fönsterbräda
Timjan är perfekt att odla i köket på fönsterbrädan. Läs om fler i 10 kryddörter att odla inomhus.
 
Såtid: Inomhus feb-apr. Direktsådd mars-juni.
Sådjup: 0,3 cm
Avstånd: 20 cm
Groningstemperatur: 18-25 °C
Groningstid: 2-3 veckor
Skörd: Juni-oktober / Året om
Förökning: Frö, sticklingar eller delning av plantor.
 
Förökning av timjan med sticklingar
Det går snabbt att få fram nya plantor genom att ta halvförvedade sticklingar under sensommaren. Läs i Gröna kalendern augusti om hur du gör.

Odlingsråd för timjan

Kryddtimjan Thymus vulgaris med blomma
Blommorna är söta och attraherar pollinerande insekter. 
  • Så inomhus i såjord. Fröna är ljusgroende, fukta jorden, så ut fröna och täck med ett tunt lager vermikulit. Fram till april behövs växtbelysning för att plantorna ska bli kompakta och fina. I Odlingsskolan del 1: Frösådd finner du alla råd för att lyckas med starten.
  • När fröplantorna har fått några blad planteras de om till större krukor i ny såjord, som är porös och passar timjans behov.
  • Plantera ut på växtplatsen när frostrisken är över. Timjan för användning som kryddväxt planteras helst så nära köket som möjligt. Timjan som perenn marktäckare trivs på en varm, solig och väldränerad plats.
  • Timjan har små krav på växtplatsen, men det fina och ganska klena rotsystemet tål inte att stå blött. Se därför till att krukan eller marken kan dränera bort överskottsvatten. Blanda upp krukjorden med små lecakulor eller grovt grus för rätt textur.
  • På våren och försommaren kan timjan förökas med delning. Eller tar man halvförvedade sticklingar under högsommaren, som med lavendel. 
  • Var försiktig med näring, en näve kogödsel på våren är tillräckligt. För mycket kväve ger lös bladväxt som ger svagare smak och sämre övervintring.
  • Timjan är en fantastisk marktäckare som trivs i mager jord. De låga sorterna kan användas för att täcka tomrum i stenläggningar. 
Timjan som växer mellan stenplattor
Lågväxande backtimjan är tramptålig och perfekt för mellanrum i stenläggningar. Här sorten 'Elfin'.
 
Vintergrön timjan med frost
Timjan är vintergrön och bildar vackra, marktäckande mattor. 
  • Timjan passar också utmärmt för odling i hydrokultur eller inomhus i kruka med växtbelysning året om. Det kan tyckas som en motstättning med tanke på att växten egentligen inte trivs att stå i väta. Men då rötterna själva söker sig till näringsvattnet blir tillväxttakten hög - så det gäller att skörda ofta! Plantan blir dock inte så långlivad, räkna med ett år. Eller plantera om och ställ ut växten sommartid.
Timjan odlad i hydrokultur
Timjan växer så det knakar i hydrokultur, här i odlingsstationen Plantui Smart Garden, vit.

Övervintra timjan

Timjan är härdig i zon 2-5, beroende på sorter. Det viktigaste är god dränering, så att överskottsvatten kan rinna ifrån rotsystemet. Ställ krukor nära husväggen, skyddade från nederbörd och kalla, uttorkande vindar.
 
ads

Samodling med timjan

Timjan i kryddland med stenparti
Timjan är given i örtagården tillsammans med andra solälskande kryddörter.

Timjan är en perfekt sällskapsväxt för andra örter i ett kryddland. Den täpper till tomrum utan att dominera eller konkurrera för mycket. De vintergröna bladen pryder om vintern när andra växter vissnat ner.
 
Kryddörter i ampel, timjan, persilja, rosmarin
Två olika timjansorter flankerar rosmarin i en liten ampel på balkongen. Bakerst reser sig blommande oregano.
 
Timjan är också fin ihop med andra kryddörter i stora utekrukor, amplar eller blomlådor.
 
 

Sjukdomar och problem vid odling av timjan

En i stort sett problemfri växt.

Övervintring kan vara ett bekymmer om plantan står för blött och överskottsvatten inte kan rinna av. Det fintrådiga rotsystemet är mycket känsligt för väta. Å andra sidan har rötterna också svårt att tolerera svår barfrost. En sträng vinter behöver därför plantan skyddas om inget snötäcke finns.
Krukodlad timjan behöver skyddas vintertid och stå svalt och frostfritt. I artikeln Övervintra Medelhavsväxter hittar du massor av tips.
 
Vitbrokig timjan Fragrantissimus
Krukodlad timjan behöver skyddas från hård kyla vintertid.

Skörd och förvaring av timjan

Skörd av odlad timjan
Ett snabbt sätt att ta vara på bladen för lagring är att först frysa stjälkarna. Därefter kan bladen enkelt repas av.
 
Skörda kontinuerligt av skotten genom att klippa precis ovanför ett blad. Ju mer du klipper, desto fler skott bryter fram och plantan blir buskig och fin. 
Timjan lagras genom att torkas. Då blir smaken mer intensiv. Skörda på förmiddagen, när daggen torkat men innan solen börjar gassa. Då är innehållet av de smakrika, eteriska oljorna som högst. 
Antingen kan stjälkarna hängas upp i små knippen och torkas luftigt. Repa sedan av bladen. Eller frys stjälkarna inrulalde i tidningspapper. Därefter kan bladen enkelt repas av och torkas i en örttork.
Förvara torkad timjan i mörka, lufttäta burkar.
 
Torkning av timjan
Torka stjälkarna luftigt i små knippen.

Användning av timjan

Färsk timjan på smörgås
Färsk timjan är suverän till kalla rätter.
 
Timjan är otroligt användbar i köket. Färska skott har en mild smak och är härliga i kalla rätter som smörgåsar, kycklingsallad, tomatsallad och till rökt fisk. Torkad timjan är klassikern till ärtsoppa, men också till vilt, fågel, grillmarinader, pizza, pasta och rätter från Mellanöstern som bröd och bönrätter. Timjan är också en god smaksättare till vinäger och olja.
 
TImjan har använts sedan 5 000 år som medicinalväxt. Det är framför allt dess rika innehåll av den eteriska oljan tymol som har en slemlösande, antiseptisk och bronkvidgande effekt vid förkylning och hosta. 
 
Foto: Averater, Blomsterfrämjandet, Karin Elmberg och Stan Shebs.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2023 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.