Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Odla mangold

Skörd av mangold - Helena Barknertz
 
Mangold odling på friland - LS

Mangold är bästa nybörjargrödan och barnens odlingsfavorit; växer snabbt, lång skördeperiod, vacker och levererar famnar av maffiga blad. En perfekt gröda för balkongodlare med kontinuerlig skörd på liten yta.
 

Fakta om mangold

Svenskt namn: Mangold, kallas också stamspenat och romersk spenat.
Vetenskapligt namn: Beta vulgaris gruppen Mangold
Sorter: Det finns massor av sorter, många med vackra stjälkar i rött, gult och orange. De grönbladiga ger högst skördar och de rödbladiga har en tendens att gå i blom. Välj låga sorter till hydrokultur.
Botanik: Två-årig, skördas som ettårig. Kan odlas i hela landet. Tillhör målleväxfamiljen, Amaranthaceae  och betsläktet liksom spenat. Undergrupp till rödbetorna, men saknar den uppsvällda knölen.
Svårighetsgrad: Lätt.
Utvecklingstid: 60 dagar.
Kan förodlas: Ja men direktsådd att föredra.
Läge: Halvsoligt-soligt, klarar skugga men växer snabbare i sol. Trivs i pallkrage i kruka och på friland.
Såtid: När jordtemperaturen är över 8 grader, för tidig sådd kan ge stocklöpning längre fram. Året om inomhus i hydrokultur.
Sådjup: 1-2 cm
Plantavstånd: 10-30 cm 
Radavstånd: 20-40 cm
Näring/jord: Trivs i de flesta jordar. Är jorden grundgödslad behövs kväverik tillskottsnäring under högsommaren, eftersom skördesäsongen är så lång. Rejäla lager gräsklipp är perfekt, liksom hönsgödsel.
Vatten: Tål måttlig torka men utvecklas snabbare och bättre vid jämn vattning.
Övrigt: Det är vackert att blanda olika sorter. Samodla gärna med en tidig gröda som är skördad när mangolden börjar bre ut sig rejält från högsommaren. Till exempel rädisor eller späd lök. En perfekt gröda för hydrokultur som ger stora skördar snabbt av vackra blad också under vinterhalvåret.
Ohyra/sjukdomar: Vanligen problemfri. Bladlöss kan härja, samodling med tagetes och starkdoftande örter som lavendel kan avskräcka.

 

Odlingsråd för mangold

Småplantor av olika sorter av mangold  - WHOP

Direktså mangold

Så direkt när jorden reder sig men inte är allt för kall, det lurar mangold att gå i blom (stocklöpning). Man kan också så senare under hela sommaren eftersom skördesäsongen är så lång. Mangold kan gro ojämnt, men det är en fördel för storvuxna sorter som man slipper gallra. Plantera annars om småplantor som står för tätt där det är glesare mellan småplantorna till ett plantavstånd på ca 10-15 cm.
 

Förodla mangold

Förodling startas ungefär 4-6 veckor före beräknad utplantering. Så 4 frön i 8 cm-krukor i såjord, eller bredså i odlingstråg. Plantera eller omplantera i näringsrik jord för odling i kruka.
 
 

Mangold i hydrokultur

Mangold är idealisk i hydrokultur året om där den ger skörd på bara två veckor efter sådd.
Sätt småplantorna i odlingssubstrat som t.ex. kokosfiber eller pimpsten, eller så sätter du fröerna i färdiga odlingsbriketter i små korgar som kommer i kontakt med näringslösningen i ett NTF eller DWC-system.
Se till att systemet är rent och fritt från eventuella blockeringar eller skadedjur och se till att rötterna får tillräckligt med syre.
Mangold behöver ljus för att utvecklas bra. Använd växtbelysning om du vill odla även under vinterhalvåret.
Använd en hydroponisk näringslösning som t.ex Formulex.
Läs mer om att odla i hydrokultur.
 
 

Skötsel av mangold

Om våren och försommaren är kall, använd fiberduk som driver på tillväxten.
Mangold ger rika skördar och jorden behöver därför stödgödslas med kväverik gödning som gräsklipp eller hönsgödsel, en eller ett par gånger under sommarhalvåret för att plantan ska kunna leverera bra.

 

Täckodling med gräsklipp är idealiskt, eftersom det samtidigt håller kvar markfukten, hindrar ogräs och höjer mullhalten. Vattna vid torka och skörda kontinuerligt.
Låt gärna stånden stå kvar över vintern, skyddade med halm. Det ger ytterligare en skörd tidigt på våren innan plantorna blommar.

 

Täckodling av mangold i pallkrage - LS

Samodling med mangold

Mangoldens täta växtsätt inbjuder till samodling med mer utsvävande växter, gärna tillsammans med tagetes och ringblommor som har en stark doft som bladlöss avskyr. Även blomsterkrasse attraherar många nyttoinsekter som parasiterar på bladlöss.

 

Skörd, användning och lagring av mangold

Skörd av mangold 'Five Colour' - Helena Barknertz

 

Skörd: Skörda kontinuerligt från det att de späda bladen kommer. Man kan antingen skörda bladen ett och ett, eller skär ner hela plantan som svarar med nya skott från bladrosetten. Prova att täcka plantan och låta den stå kvar över vintern för vårskörd fram tills den sedan blommar.
 

Användning: Bladen används som spenat, härliga att woka med god olja och vitlök. Härliga i paj, lasagne eller bara förvällda med smör och citron. Stjälkarna kan användas som sparris eller selleri, lätt förvällda och äts med lite salt, olja och parmesan.


Lagring/förvaring: Kan skördas långt fram på hösten. Överflöd förvälls snabbt och fryses in.

 

 

Foto: Helena Barknertz och Linda Sandström m.fl

Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.